Liigaseura vaarassa menettää timanttinsa, 18-vuotias suomalaislupaus vakuutti NHL-leirillä välittömästi – ”Hänestä tulee ratkaisupelaaja”

4:24
Videolla MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen ennakoi alkavaa liigakautta

Puolustaja Ville Heinola on näyttänyt kahdessa eri leirityksessä, että Winnipeg Jets teki oikean valinnan varatessaan hänet kesän NHL-draftissa ensimmäisellä kierroksella. 

Lukossa viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Heinola teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen Jetsin kanssa, ja Raumalla joudutaan nyt odottamaan, mikä Heinolan ensi kauden pelipaikka on. Jets varasi Heinolan viime kesänä ykköskierroksella numerolla 20 ja hän on tehnyt vaikutuksen Winnipegin paidassa. Ensin alkukesästä nuorten lupausten leirillä ja nyt syyskuun alussa nuorten turnauksessa.

Matka jatkuu Winnipegin NHL-harjoitusleirille, josta on mahdollisuus raivata tie NHL-kokoonpanoon saakka. Toki haastetta riittää, leirillä on alkuun 18 puolustajaa, joista osa putoaa nopeasti. Toisaalta kokoonpanossa on seitsemän puolustajaa, jotka pelasivat valtaosan viime kaudesta NHL:ssä, joten Heinolalla on hyvillä otteilla väylää tarjolla.

Itse asiassa Lukko odottelee kahden pelaajan kohtaloa, sillä Tarmo Reunanen on New York Rangersin harjoitusleirillä.

Se on jo selvää, että Lukko antaa muille tasoitusta, kun molemmat lahjakkaat puolustajat ovat Liigan käynnistyessä jahtaamassa NHL-unelmaansa, kenties lokakuun alkuun saakka.

Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt avaa tilannetta MTV Urheilulle.

– Heinolan kohtalo on täysin Winnipegin käsissä. Säännöt menevät niin, että kun hän on ykköskierroksen varaus ja hän teki sopimuksen ollessaan meidän sopimuspelaaja, niin käytännössä hänellä on kolme vaihtoehtoa pelata jääkiekkoa alkavalla kaudella: NHL, AHL tai sitten he voivat lähettää hänet vielä meille Suomeen, Sahlstedt sanoo.

– Tarmon tilanne on yksinkertaisempi, koska hän ei ole ykköskierroksen varaus, joten AHL on poissa laskuista. Jos hän ei mahdu NHL-kokoonpanoon, niin Rangersin pitää palauttaa hänet meille, Sahlstedt kertoo.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Sahlstedt on ollut yhteydessä Jetsin GM:ään Kevin Cheveldayoffiin, joka vakuutti, että Jets tekee parhaan mahdollisen ratkaisun Heinolan kannalta.

– He arvioivat, mikä on pelaajalle parasta ja tekevät sitten päätöksen. Jos hän mahtuu NHL:ään, on päivänselvää, että sitten hän pelaa NHL:ssä. Jos hän ei mahdu, siinä kohtaa veikkaan, että he puntaroivat sitä, onko järkevämpää kehittyä vielä vuosi Euroopassa. Meillä ei ole tähän asiaan mitään sananvaltaa, Sahlstedt sanoo.

Lukon joukkueen rakentamisesta vastaava Sahlstedt ei ole tilanteella voivotellut. Jos toinen tai vaikka molemmat jäävät Pohjois-Amerikkaan, sitten täytyy reagoida.

– Olemme rakentaneet pakiston niin, että uskomme kaikesta huolimatta, että Heinola ja Reunanen palaisivat meille. Se on omanlaisensa riski, se on selvä juttu, hän myöntää.

– Kun ajattelee loogisesti, aika usein jos ajattelee Heinolan pelaajatyyppiä, niin hän on vähän kuin Miro Heiskanen ja hänetkin laitettiin – kuten suurin osa – vielä Eurooppaan kehittymään ensimmäisen sopimuskauden ajaksi. Aika harva jätkä pelaa heti NHL:ssä. On toki mahdollista, että hän murtautuisi heti kuuden pakin joukkoon, mutta olisi se älyttömän kova temppu.

Vaikka riski pelaajien menettämisestä on, Sahlstedtin mielestä olisi hölmöä täyttää heidän paikkansa jo valmiiksi.

– Tämän tason pelaajia on älyttömän vaikea saada. Molempien kohdalla on otettu tietoinen riski. Molemmat ovat meille tuttuja ja ottaisimme heidät avosylin vastaan. Tuntuisi hölmöltä, että löisin pakiston lukkoon, ja sitten he palaisivatkin ja sanoisin, että ”kiitos ei”. Se olisi epälooginen ratkaisu, hän perustelee.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Leirin valmentaja todella vakuuttunut Heinolasta

Winnipeg Sun -lehden mukaan Jetsin nuorten turnauksessa valmennusvastuuta kantanut Pascal Vincent myhäilee tyytyväisenä, kun hän alkaa puhua Heinolasta.

– Todella fiksu pelaaja. Hän on hyvä valinta. Hänestä tulee ratkaiseva pelaaja ennemmin tai myöhemmin, Vincent sanoo lehdelle.

Heinolaa on jo vertailtu Jetsin tärkeään puolustajaan Josh Morrisey’yn. 18-vuotias Heinola pelasi vielä toissa kaudella Ässissä A- ja B-nuorten liigoja, mutta viime kaudeksi hän siirtyi Lukkoon ja A-nuorten pelit vaihtuivat nopeasti Liigaan. Hän pelasi 34 ottelua maamme pääsarjassa ja saavutti viime kaudella myös nuorten maailmanmestaruuden.

Heinola itse ei ollut ensimmäisiin peleihinsä täysin tyytyväinen, mutta koki saaneensa paljon tärkeää oppia. Ensimmäisessä kohtaamisessa Ottawaa vastaan aikaero painoi vielä pohkeissa.

– Se peli ei ollut hyvä. Sitten Montrealia vastaan pelini oli jo aika hyvää ja viimeinen peli oli ok. Ei parasta, mutta ok. Olin vähän väsynyt kaikesta, ensimmäisen viikon aikana en nukkunut kovin hyvin, Heinola sanoi.

– Suomessa ei taklata niin paljon. Minä tykkään pelata kiekolla enkä pidä niin taklaamisesta. Pienemmällä jäällä pitää olla nopeampi kiekon kanssa, eikä aikaa ole, hän totesi.

Jetsin harjoitusleirillä ovat mukana myös Kristian Vesalainen, Sami Niku ja Joona Luoto. Patrik Laineen nimeä tiistaina julkaistulta listalta ei löydy, sillä maalitykillä ei vielä ole sopimusta, eikä hän näin voi osallistua NHL-joukkueen harjoitusleirille. Reunasen seurana Rangersin leirillä ovat suomalaisista Ville Meskanen ja Kaapo Kakko.

NHL-seurojen harjoitusleirit alkavat tällä viikolla, ja kausi alkaa 4. lokakuuta. Silloin joukkueiden kokoonpanot ovat viimeistään selvillä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja