New York Times: Kiina pyysi Venäjää viivyttämään Ukrainan sodan alkua olympialaisten yli

Valehteleeko Valko-Venäjä osallisuudestaan Venäjän hyökkäykseen, ja mitä Putinin liikkeistä tiedetään? 40:19
Valehteleeko Valko-Venäjä osallisuudestaan Venäjän hyökkäykseen, ja mitä Putinin liikkeistä tiedetään?

Kiinalaisviranomaiset kehottivat Venäjää olemaan hyökkäämättä Ukrainaan ennen Pekingin talviolympialaisten päättymistä, kertoo The New York Times läntiseen tiedusteluraporttiin pohjaten.

Tiedot viittaavat siihen, että kiinalaisviranomaisilla oli tietoa Venäjän sota-aikeista ennen kuin Venäjä käynnisti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina. Pekingin talviolympialaiset päättyivät tätä edeltäneenä sunnuntaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin Pekingissä 4. helmikuuta ennen olympialaisten avajaisseremoniaa. Sekä Moskova että Peking julkaisivat tiedotteen, jossa he julistivat, ettei Venäjän ja Kiinan kumppanuudella ole rajoja. Venäjä ja Kiina tuomitsivat Naton laajenemisen ja vakuuttivat luovansa uuden globaalin järjestyksen, jossa vallitsee "todellinen demokratia".

Läntisen tiedusteluraportin mukaan Kiina kehotti Venäjää viivästyttämään hyökkäystä Ukrainaan, jotta se tapahtuisi Pekingin talviolympialaisten jälkeen. Kiina on viestittänyt väitteen olevan perusteeton.

Lue myös:

    Uusimmat