Neurotieteilijä listaa seitsemän merkkiä siitä, että puolisosi saattaa pettää sinua

Miksi ihminen pettää rakastaan?"Tähän liittyy hirveän monia asioita" 1:54
KATSO MYÖS: Miksi ihminen pettää – voiko pettää, jos rakastaa? "Tähän liittyy hirveän monia asioita".

Neurotieteilijä listaa seitsemän käytösmallia, joita tarkkailla, jos epäilet puolisosi pettävän sinua.

Kalvava tunne siitä, että rakkaimpasi valehtelee sinulle, saattaa välillä johtua vain väärinymmärryksestä, mutta ajoittain epäilyksen siemenelle on syynsä.

Neurotieteilijä Eldin Hasa kertoo Metro-julkaisulle, että omiin vaistoihinsa luottaminen voi olla hyödyllistä, koska aivojen tarkoitus on havaita mahdollisia uhkia ja prosessoida monimutkaisia vihjeitä.

– On kuitenkin tärkeää lähestyä omia epäilyksiään varovasti. Väärintulkinnat, aikaisemmat kokemukset ja epävarmuudet voivat vaikuttaa omaan mututuntumaan, johtaen virheellisiin päätelmiin, Hasa toteaa.

30 vuotta ihmisten käyttäytymistä tutkinut Hasa kuitenkin toteaa, ettei kenestäkään ihmisestä voi ykskantaan päätellä, että hän olisi pettäjä. On tärkeää keskustella asiasta ja kuulla koko tarina.

– Tunnistamalla uskottomuuteen liittyviä käytösmalleja voi mahdollisesti auttaa yksilöitä sanoittamaan huolensa ja panemaan hankalan keskustelun aluille, Hasa kuitenkin toteaa.

1. Lisääntynyttä salailua ja varuillaan oloa

Kääntääkö kumppanisi puhelimen näytön aina pois päin sinusta, kun astut huoneeseen? Suojaako hän kaikki laitteensa salasanalla? Antaako hän epämääräisiä vastauksia siitä, missä on?

– Aivojen mantelitumake, joka on vastuussa tunteiden käsittelystä ja uhkien havaitsemisesta, lisää valppautta ja itsesuojelukäyttäytymistä, kun ihminen tekee jotain petollista, Hasa toteaa.

Toisin sanoen, salaileva käytös lisääntyy.

2. Tunneyhteys heikkenee

Nautintoon ja palkitsemiseen liittyvällä välittäjäaineella, tuttavallisemmin dopamiinilla, on tärkeä rooli tunneyhteyden ylläpitämisessä.

– Uskottomuus häiritsee dopamiinin vapautumista, mikä heikentää tunneyhteyttä kumppanien välillä, Hasa selittää.

Jos kumppani siis vaikuttaa etäiseltä, välttelee syvällisiä keskusteluja eikä tunnu tukevan sinua, se voi johtua laskevista dopamiinitasoista (joka saattaa toki liittyä muuhunkin kuin pettämiseen).

3. Muutoksia seksuaalikäyttäytymisessä

Voisi kuvitella, että puolisoaan pettävä henkilö menettäisi kiinnostuksensa kaikkeen seksuaaliseen kanssakäymiseen oman puolisonsa kanssa, koska hän harrastaa sitä muualla. Asia ei Hasan mukaan kuitenkaan aina mene näin.

Kumppanin seksivietti saattaa joko laskea tai kasvaa hänen ollessaan uskoton ja hän saattaa jopa osoittaa kokeilunhalua uusiin asioihin.

Hasan mukaan tämä johtuu siitä, miten uskottomuus häiritsee oksitosiini- ja vasopressiini-hormonien tasoja, jotka edistävät sitoutumista ja luottamuksen muodostumista ja joita vapautuu tyypillisesti intiimissä kanssakäymisessä.

Toisaalta pettävä kumppani saattaa yrittää myös kompensoida tai näyttää "vähemmän syylliseltä" osoittamalla ylimääräistä huomiota makuhuoneessa.

4. Ärtyisyyttä ja puolustelua

Hasan mukaan selittämättömät tunnetilojen muutokset, äkillinen ärtymys ja toistuva puolustuskannalle asettuminen tilanteessa, jossa puoliso kysyy toisen menemisestä, on mahdollinen merkki uskottomuudesta.

Kun pettäjä ahdistuu kiinnijäämisestä ja kaksoiselämän ylläpitämisestä, aivot käynnistävät stressireaktion, jossa epäilyksiä yritetään lieventää vihamielisyydellä ja levottomuudella.

Hasan mukaan tämä on yleinen puolustusmekanismi pettäjien keskuudessa, mutta usein se vain tuo enemmän huomiota sille, ettei kaikki vaikuta olevan kunnossa.

Katso myös: Voiko pariterapiaan mennä yksin? Asiantuntija vastaa. Juttu jatkuu videon alla.

Voiko pariterapiaan mennä yksin? Asiantuntija vastaa 1:15
Toisinaan yksi olisi valmis terapiaan, mutta toinen hankaa vastaan. Pariterapiaan voi toki mennä yksinkin, mutta kummallakin suhteen osapuolella pitäisi olla yhteinen tahto parantaa asioita, kertoo pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

5. Selittämättömät muutokset rutiineissa

Tietyt kliseiset merkit pitävät Hasan mukaan paikkansa myös tosielämässä.

Työskenteleekö kumppani jatkuvasti myöhään? Aloittaako hän uusia harrastuksia, joihin sinä et voi osallistua? Muuttaako hän ilman minkäänlaista selitystä päivittäisiä rutiinejaan?

Välillä elämä on kiireisempää, eikä kaavoihin kangistuminenkaan ole hyväksi, mutta jos kumppani vaikuttaa välttelevän keskustelua uusista rutiineista, saattaa Hasan mukaan olla syytä huolestua.

– Uskottomuuteen liittyviin salaisiin aktiviteetteihin osallistuminen voi vapauttaa dopamiinia, mikä saa aikaan miellyttävän palkitsemisreaktion, joka kannustaa muodostamaan uusia tapoja, Hasa selittää.

Käytännössä kyseessä on siis jännityksen kierre, joka saa aikaan lisääntynyttä halua vaihteluun.

6. Syytöksiä

Melko paradoksaalista, mutta pettämistä harjoittava henkilö saattaa puolustuskannassaan päätyä syyttämään kumppaniaan pettämisestä.

– Tämä psykologinen ilmiö, joka tunnetaan nimellä projektointi, tapahtuu kun syyllinen osapuoli heijastaa omat tekonsa ja tunteensa kumppaniinsa yrittäessään viedä huomion pois itsestään, Hasa selittää.

Hasan mukaan on tärkeää huomata tämä manipuloinnin muoto, jossa kumppani yrittää vältellä omaa vastuutaan. Ilmiö saattaa saada syyttömän osapuolen epäilemään itseään ja vaikuttaa hänen itsetuntoonsa.

7. Selittämättömiä taloudellisia ristiriitoja

Hasa kehottaa kiinnittämään huomiota tavallisesta poikkeavaan taloudelliseen käytökseen.

Pihistely, epätavalliset menot tai taloudellisten dokumenttien piilottelu ei suoraan todista, että kumppanisi pettäisi sinua, eivätkä toisen yksityisasioiden nuuskiminen tai jatkuvat perättömät syytökset ole ikinä hyväksi.

Jos kumppanissa on kuitenkin ilmennyt myös muita kummallisia piirteitä, kannattaa asia ottaa puheeksi.

– On äärimmäisen tärkeää, että epäilyksiä lähestytään empaattisesti ja avoimin mielin, Hasa neuvoo.

Katso myös:  Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
Varsinkin pitkiin parisuhteisiin mahtuu runsaasti ylä- ja alamäkiä. Mutta mistä tietää, ettei kannata enää yrittää? Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kertoo vastauksen.

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat