Miten suhde kuntoon uskottomuuden jälkeen? Psykologilta selkeä mielipide: Näin pettäjän tulisi toimia

Pettäminen on useimmiten kova isku suhteelle. Psykologi kertoo, mikä hänen mielestään on nopein tapa alkaa palauttaa luottamusta takaisin.

Psykologi Kathy Nickerson kertoo, mikä on hänen mielestään nopein tapa saada luottamus palautetuksi kumppaniin, joka on tehnyt syrjähypyn. 

Nickerson on työskennellyt parisuhdeterapeuttina 22 vuotta. Hän sanoo, että pettämisestä toipuminen ei ole koskaan helppoa.

Nickersonin mukaan pettäneen osapuolen tulee olla niin avoin toiminnastaan kuin mahdollista. Yllä olevalla videolla hän kertoo, mitä tämä käytännössä tarkoittaa eli kuinka pettäjän tulisi toimia.

Täydellä läpinäkyvyydellä myös rajansa

Nickerson sanoo, että jonkin aikaa täysin avoimesti toimiminen voi tuntua pettäjän mielestä suorastaan yksityisyyden loukkaukselta. Hänen mukaansa sen pitäisikin olla vain lyhytaikainen osoitus siitä, että salaisuuksia ei enää ole.

Joka tapauksessa täydellinen avoimuus on hänen mielestään paras tapa osoittaa toiselle, että hän voi luottaa sinuun jälleen. Petetyn osapuolen tulee voida lukea toista kuin avointa kirjaa ja pettäjän tulee jakaa tälle kaikki tiedot tekemisistään, myös vaikkapa tilitapahtumat.

– Tälle syy on se, että on hyvin vaikeaa pitää yllä salasuhdetta, jos et voi viestiä ja käyttää rahaa vapaasti.

Muista myös nämä!

Parisuhdeterapeutti Nickerson ehdottaa myös, että pettäneen henkilön ei tule olla missään kontaktissa enää henkilöön, jonka kanssa hän kumppaniaan petti. 

Nickerson sanoo, että tietysti kumppanille on tehtävä selväksi, että salasuhde on päättynyt ja että et ole tuohon henkilöön enää missään yhteyksissä.

Näin sen vuoksi, että yhteydenpito tuohon henkilöön on Nickersonin mukaan valtava este toipumiselle, vaikka se voi olla todella vaikeaa.

Joissain tilanteissa yhteydenpidon katkaiseminen täysin ei tosin ole mahdollista. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos salasuhteen toinen osapuoli oli työkaveri.

Nickerson sanoo, että tämän vuoksi tarvitaan täydellistä läpinäkyvyyttä.

Psykologi kannustaa petettyä myötätuntoon

Nickersonilla on eräs ohje petetyksi tulleelle osapuolelle. Petetyksi tulleen tulisi hänen mukaansa osoittaa myötätuntoa syrjähypyn tehneelle.

– Se on hyvin vaikeaa, mutta rohkaisen loukatuksi tulleita kumppaneita osoittamaan myötätuntoa pettänyttä kumppania kohtaan.

Pettäminen voi olla henkisen kivun lievitystä

Nickerson uskoo, että valtaosa salasuhteeseen ryhtyjistä yrittää pettämällä lievittää jonkinlaista henkistä kipua. 

– Se ei ole hyväksyttävä selitys heidän päätökselleen. Pettäminen on aina väärin, mutta jos voimme ymmärtää, miksi joku päättää tehdä jotain, voimme olla häntä kohtaan myötätuntoisia.

– Myötätunto auttaa meitä etenemään kohti anteeksiantoa, hän sanoo.

Nickersonin mielestä tapa auttaa kumppania kohti anteeksiantoa, luottamuksen palautumista ja toisen ymmärtämistä on tarkastella syitä pettämiselle.

Hänen mukaansa ihmiset pettävät parisuhteissaan usein siksi, että samaan aikaan ilmenee kolme asiaa:

– Heidän henkilökohtaisessa elämässään ei mene hyvin, heillä voi olla masennusta. Parisuhde on täynnä ongelmia. Lisäksi ilmenee jokin muu seikka tai trauma, joka laukaisee teon, Nickerson luettelee.

– Se voi olla esimerkiksi vanhemman kuolema tai potkujen saaminen.

Trauman kokenut voi pettää herkemmin

Nickerson sanoo, että menneisyydessään trauman kokenut henkilö on herkempi pettämään kumppaniaan. 

– Valitettavasti traumat haavoittavat meitä ja joku, jonka trauma ei ole parantunut, on sensitiivisempi akuutille emotionaaliselle kivulle.

Parisuhdeterapeutti Nickerson sanoo, että jos joku pystyy uskottomassa kumppanissa tunnistamaan sen, että tämä saattoi pettää juuri tästä syystä, voi kaunan tunne omassa mielessä lievittyä.

Kuitenkin Nickerson kertoo tiedostavansa, että joissain tilanteissa asiaa ei voi katsoa tältä kantilta.

– Haluan vakuuttaa ihmiset siitä, että kaikki pettäjät eivät ole narsisteja ja että kaikki narsistit eivät ole pettäjiä, hän sanoo.

– Pettäminen on todellakin itsekäs päätös, mutta sillä ei ole välttämättä haluttu loukata jotakuta.

– Kyse voi olla enemmänkin lyhyen tähtäimen jutusta, jonka avulla joku yrittää selviytyä kivusta.

Pettämisestä voidaan selvitä yhdessä

Psykologi Nickerson vakuuttaa, että pettämisestä voi päästä yli. Se vaatii molempien osapuolten sitoutumista. 

– Kun toipuminen pettämisestä on kesken, ihmiset harvoin puhuvat siitä. Syynä on se, että se aiheuttaa niin paljon häpeän tunnetta ja nolostumista, että muiden ei haluta tietävän koko jutusta.

– Luottamus voidaan rakentaa uudelleen. Se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, myötätuntoa ja sitä, että hairahtanut kumppani tekee töitä osoittaakseen olevansa jälleen luottamuksen arvoinen.

Katso myös: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen!

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
Psykoterapeutti Lotta Heiskanen ja Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru kertovat, miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

Lähde: KameraOne

Lue myös:

    Uusimmat