Mainos

Nettiuhkaukset herättävät pelkoa opiskelijoissa

Kauhajoen jälkeen tehdyt lukuisat koulu-uhkaukset työllistävät Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia päivystäjiä.

SPR:n Lapin piirin valmiuspäällikkö Hannu Patjas kertoo, että netissä leviävät perättömät uhkailut herättävät levottomuutta ja ahdistusta maantieteellisesti hyvinkin laajalla alueella.

- Massahysteriaa nämä eivät enää aiheuta, mutta monet nuoret alkavat helposti miettiä uhkauksen todenperäisyyttä. Lisäksi nuoret voivat pohtia esimerkiksi sitä, kuinka luokasta pääsee pakenemaan, jos kouluisku osuu omalle kohdalle, Patjas sanoo.

Kauhajoen jälkeen poliisin tietoon on tullut jo yli 120 oppilaitokseen kohdistuvaa uhkausta. Rovaniemellä uhkaukset ovat koskettaneet kahta eri koulua.

- Vaikka uhkaus olisi kuinka perätön, se lisää aina osassa oppilaissa ahdistusta ja henkistä pahaa oloa.

Patjas kertoo, että Rovaniemellä SPR:n vapaaehtoiset ovat partioineet kouluissa heti uhkausten jälkeen. Keskusteluapua on tarjottu koululaisten lisäksi opettajille.

- Vapaaehtoiset ovat liikkuneet välituntisin koulujen pihoilla. Tämä on meidän tapamme tarjota keskusteluapua kaikille niille, jotka sitä haluavat. Mehän emme tyrkytä apua, Patjas sanoo.

Päävastuu viranomaisilla

Hannu Patjaksen mukaan kunnissa käännytään SPR:n vapaaehtoisten puoleen hyvinkin herkästi.

Hän muistuttaa, että vapaaehtoisten harteille kuntien lakisääteisiä tehtäviä ei voida sysätä.

- Kuntien tulisi rakentaa ja kehittää omat kriisipalvelujärjestelmät, joita me lähdemme tukemaan. Missään tapauksessa me emme halua ottaa päävastuuta tämän tehtävän hoitamisesta, valmiuspäällikkö sanoo.

Kriisitilanteissa vapaaehtoiset eivät toimi oma-aloitteisesti, vaan aina yhteistyössä viranomaisten kanssa. Patjas tietää, että vapaaehtoisten apuun on helppo turvautua, sillä kunnissa resurssit ovat vähissä.

- Kriisipalveluun ja henkiseen apuun tarvittavia voimavaroja tulisi ehdottomasti nyt lisätä, hän sanoo.

Vapaaehtoisjärjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä pohdittiin viikonvaihteen ajan Pelastuspalveluseminaarissa Saariselällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.