Mainos

Nettihuijari saattaa jopa soittaa suoraan sinulle

Nettihuijauksien toteuttamisessa käytetään mitä erilaisimpia keinoja. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo teknologiasivuillaan mielenkiintoisesta tapauksesta, joka sattui yhtiön teknologiatoimittaja Rory Cellan-Jonesille.

Cellan-Jonesin puhelimeen soitti henkilö, joka sanoi että Roryn Windows-koneessa on havaittu ongelma. Puhelinlinja oli rätisevä ja puhelu tehtiin Britannian ulkopuolelta.

Cellan-Jones kertoo jutussaan saaneensa aiemminkin vastaavanlaisia puheluita. Hän aavisti soittajan aikeet ja päätti nauhoittaa keskustelun salaa.

Soittaja pyysi häntä siirtymään tietokoneensa luo ja syöttämään koneelle tietoja ohjeiden mukaan. Tämän jälkeen soittaja kysyi, näkyykö tietokoneen ruudulla tietty kirjaimien ja numeroiden sarja.

- Oho, kyllä vain, minä sanoin. Soittajan mukaan tämä todisti, että tietokoneeni olisi muka lähettänyt virheviestejä, jotka soittajan yhtiö oli vastaanottanut. Soittajan mukaan hän oli soittanut juuri tämän takia, Cellan-Jones kertoo.

Tämän jälkeen Cellan-Jones halusi selvittää, mitä soittaja ehdotti tekemään "pahasti saastuneelle" tietokoneelleen.

- Ensin meidän täytyy tarkastaa ongelmat ja mitä niiden korjaamiseksi täytyy tehdä, totesi soittaja.

Pelkkä tarkistus olisi soittajan mukaan maksanut minimisumman, mutta mikäli koneelle haluttaisiin täydellinen suoja pitkäksi aikaa, niin se olisi maksanut 159 puntaa.

Tässä vaiheessa Cellan-Jones päätti paljastaa, että hän oli puolestaan huijannut soittajaa. Cellan-Jonesilla ei edes ole Windows-konetta kotonaan, vaan Mac. Hän ei ollut kirjoittanut mitään soittajan ohjeiden mukaan.

Soittaja oli alkuun hämmästynyt ja alkoi tämän jälkeen syyttää Cellan-Jonesia aikansa tuhlaamisesta. Kun Cellan-Jones pyysi soittajalta tämän numeroa, päätti soittaja katkaista puhelun.

BBC:n sivuilla kerrotaan, että kyseessä on tunnettu huijausmenetelmä. Siinä uhrille pyritään myymään ohjelmistoja, joita tämä ei tarvitse. Joissakin tapauksissa uhrin konetta pyritään saamaan haltuun haittatarkoituksia varten.

Tietoturva-asiantuntijat ovat varoitelleet paljon, että oman tietokoneen toimintaa koskevat "varoituspuhelut" kannattaa lopettaa lyhyeen. Jotkut uhrit ovat kuitenkin saaneet useita soittoja ja aina löytyy riittävästi huolestuvia ihmisiä, jotka tarttuvat huijaukseen. Huijarisoittajat saattavat puolestaan olla hyvinkin vakuuttavan oloisia.

Rory-Cellanin kollega päätti myöhemmin syöttää huijarisoittajan antamat toimintaohjeet PC-koneelle. Hän sai tulokseksi saman "virheistä ilmoittavan" kirjain- ja numerosarjan. Kyseessä oli siis pelkkä temppu, joka näyttää saman numerosarjan kaikissa koneissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.