Mainos

Nettiäänestys jo seuraavissa eduskuntavaaleissa? Stubb kannattaa vahvasti

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kannattaa blogissaan nettiäänestämisen kokeilemista. Stubb miettii, onko nykyinen tapa äänestää paras mahdollinen järjestely.

– Vastaako se ihmisten elämää nykypäivänä? Ennakkoäänestys on tuonut paljon joustavuutta, ja yhä useampi käyttää sitä. Pankkiasiointi on ollut mahdollista verkossa jo pitkään, ja lähivuosina jopa perinteistä perinteisimmät ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi, Stubb vertaa.

Stubbin mukaan sähköinen äänestäminen auttaisi erityisesti ulkomailla äänestäviä.

– Eri puolilla maailmaa asuu noin 210 000 äänioikeutettua Suomen kansalaista. Monet heistä ovat ottaneet yhteyttä ja harmitelleet, miten vaikeaa on ehtiä Suomen edustustoon äänestämään. Pitkä matka ja työaika voivat käytännössä rajoittaa kansalaisoikeuden käyttämistä, Stubb harmittelee.

Stubb vihjasi myös Twitterissä aiheesta aihetunnisteella #vaalit2019, seuraaviin eduskuntavaaleihin liittyen.

Stubb muistuttaa, että netti on luonnollinen toimintaympäristö nykyajan nuorille.

– Myös kansalaisena toimiminen ja yhteiskunnallinen osallistuminen kannattaisi viedä laajemmin sinne, missä ihmiset ovat. Siksi kannatan nettiäänestämisen kokeilemista.

Stubbin mukaan nettiäänestys voisi lisätä äänestysaktiivisuutta. Hän kertoo kuulleensa Virosta myönteisiä kokemuksia. Etelänaapurissamme nettiäänestäminen on ollut mahdollista vuodesta 2005.

Suomessa sähköistä äänestämistä kokeiltiin kunnallisvaaleissa vuonna 2008 Vihdissä, Kauniaisissa ja Karkkilassa. Tuolloinkin äänestäminen tapahtui äänestyspaikalla koneen avulla.

– Vuoden 2008 kokeilun kokemukset on kerrattava yksityiskohtaisesti ja otettava niistä opiksi. Sähköisestä äänestyksestä ja nettiäänestyksestä on niin monia hyötyjä, että niille kannattaisi antaa mahdollisuus onnistua.

Stubb korostaa, että myös nettiäänestyksessä olisi tärkeää huomioida vaalijärjestelmän ja äänestyssalaisuuden luotettavuus.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.