Mainos

Netanyahun asema horjuu

Korruptiosyytösten kohteeksi joutunut Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu taisteli tänään poliittisesta tulevaisuudestaan. Syyttäjäviranomaiset ilmoittivat päättävänsä viimeistään sunnuntaina, nostetaanko Netanyahua vastaan syyte vai ei.

Netanyahun oikeistolaiset kannattajat liimasivat yön aikana seinille julisteita, joissa he julistivat, että kansa on pääministerin takana. "Emme anna heidän kammeta sinua vallasta", julisteissa luvattiin.

Samalla Netanyahun oman Likud-puolueen rivit näyttivät kuitenkin rakoilevan. Useat puolueen ministerit ja virkamiehet pyrkivät selvästi etääntymään niin Netanyahusta kuin "Bibigateksi" kutsutusta skandaalistakin. Netanyahua kutsuttiin Bibiksi ennen kuin hän tuli valtaan viime vuoden toukokuussa.

Oppositiossa oleva työväenpuolue suunnittelee sunnuntaiksi Tel Aviviin mielenosoitusta tunnuslauseenaan "Mene kotiin Bibi".

Netanyahu näyttää menettävän kannatusta myös kansan keskuudessa. Tuoreiden mielipidekyselyjen mukaan israelilaisten enemmistö on sitä mieltä, että Netanyahun on erottava, jos hänet asetetaan syytteeseen tai tuomitaan maata ravistelevassa lahjusskandaalissa.

Yedioth Ahronoth -lehdessä julkaistussa kyselyssä 52 prosenttia haastatelluista uskoi, että Netanyahun on erottava siinä tapauksessa, että hänet tuomitaan.

25 prosentin mielestä pääministerin olisi syytä jättää eronpyyntönsä jo nyt ja 20 prosentin mielestä siinä tapauksessa, että häntä vastaan päätetään nostaa syyte.

Likud häviäisi vaalit

Maariv-lehdessä julkaistussa mielipidemittauksessa 52,6 prosenttia haastatelluista puolestaan katsoi, että pääministerin on erottava ja suostuttava ennenaikaisiin vaaleihin, jos hänet asetetaan syytteeseen.

39 prosenttia ihmisistä arvioi, että pääministeri voi jatkaa virassaan entiseen tapaan kunnes tuomio annetaan. Israelin television teettämän kyselyn mukaan Netanyahu häviäisi vaalit työväenpuolueelle selkein prosenttiluvuin 38-44.

Israelin syyttäjät harkitsevat parhaillaan, tulisiko Netanyahu asettaa poliisin suosituksen mukaisesti syytteeseen tammikuista oikeuskanslerin nimitystä koskevassa skandaalissa. Netanyahu on itse sanonut aikovansa pysyä vallassa opposition erovaatimuksista huolimatta.

(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.