Nepalin pikkukylistä ei vielä tietoa – "uhriluku nousee vielä"

Tilanne Nepalissa on erittäin vaikea. Pääkaupungissa Kathmandussa uhreja kaivetaan maanjäristyksessä sortuneiden rakennusten alta, mutta pienempien, syrjässä sijaitsevien kylien kohtalo on yhä täysin selvittämättä.

– Länsi-Nepalissa on paljon pieniä vuoristokyliä, joihin ei pääse edes autolla. Kylätaskut sijaitsevat pitkän vaellusmatkan päässä autoteistä, ja näistä kylistä olen nyt erityisen huolissani. Niistä ei tiedetä vielä yhtään mitään, sanoo MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Rita Strömmer.

Nepal on lähellä Strömmerin sydäntä. Hän on käynyt maassa useaan otteeseen, pääsääntöisesti työtehtävissä. Hän on kiertänyt Nepalissa monissa paikoissa muun muassa dokumenttisarjojen ja uutisjuttujen vuoksi. 

– Yleensähän isoissa luonnonkatastrofeissa vie aikaa, ennen kuin lopullinen uhrimäärä selviää. Samalla tavalla kävi Haitissa. Moniin paikkoihin ei kertakaikkiaan pääse. Siksi Nepalin uhriluku nousee vielä, Strömmer huomauttaa.

Nepalin alue on maanjäristysaltista, mutta järistyksen voimakkuus ja tuhojen laajuus on yllättänyt monet. Kathmandun ulkopuolella maasto voi olla erittäin vaikeakulkuista.

– Joihinkin paikkoihin pääsee Kathmandusta lentämällä, mutta on paikkoja, joissa ei selviä millään ilman nelivetoa ja senkin jälkeen kävellään. Olen itsekin vieraillut pienessä kylässä, jonne piti kävellä pitkän matkaa. Siellä elettiin hyvin alkeellisissa oloissa, Strömmer sanoo.

Apurahat keskittyvät pääkaupunkiin

Nepaliin on parhaillaan matkalla suomalainen, 29-jäseninen pelastajaryhmä, jonka tarkoituksena on etsiä sortuneisiin rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä.

– Tuntuu siltä, että tilanne vain huononee, koska paikalla on jälkijäristyksiä ja perustarvikkeet kuten vesi ja ruoka alkavat loppua, Kriisinhallintakeskuksen koulutuspäällikön Esa Ahlberg sanoo.

Avulla tuodaan kriisialueelle perusasioita, kuten ruokaa, vettä ja suojaa. Kokonaisuudessaan tuhojen korjaaminen kestää vuosia.

– Perheet ovat hajonneet ja vie paljon aikaa, ennen kuin traumoista selvitään, Strömmer sanoo.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista, vaikka sinne on suunnattu monenlaista avustus- ja kehitysyhteistyötoimintaa jo pitkään. Maassa on ollut lisäksi pitkän aikaa vaikea poliittinen tilanne. 

– Apurahat ovat kehittäneet pääsääntöisesti Kathmandun aluetta. Muu maa on hyvin heikossa jamassa. Se tässä vaivaakin, että maa ei tunnu pääsevän eteenpäin, Strömmer sanoo.

Kathmandun kautta monet turistit lähtevät vuorikiipeilemään ja retkeilemään. Myös monet kansalaisjärjestöt työskentelevät alueella.

– Kathmandu on sekoitus ikivanhaa kulttuuria ja modernia länsimaista elämää. Paikka on ollut pitkään länsimaalaisillekin paikka, jossa ikäänkuin shoppaillaan mielenrauhaa. 

– Nepalissa on lisäksi paljon historiallisia paikkoja ja muistomerkkejä, jotka ovat olleet maalle tärkeitä, ei vähiten turismin takia. Nyt monet niistä ovat tuhoutuneet.

Lue myös:

    Uusimmat