Neljä yrittäjää kertoo, kuinka astrologina ja tarot-tulkitsijana voi tulla toimeen: "Pystyn tekemään yhden tulkinnan päivässä"

Viimeisen vuoden aikana astrologian ja tarot-korttien suosio on kasvanut sosiaalisessa mediassa. Neljä yrittäjää kertoo, kuinka he ovat päätyneet erikoiselle alalle.

Anne Sundell on toiminut päätoimisena astrologina viisi vuotta. Kiinnostus syttyi 1990-luvulla astrologian kurssilla, jonka vetäjänä toiminut astrologi osasi selittää Sundellille asioita, joita kukaan muu ei voinut tietää hänestä. 

– Silloin mielenkiintoni kasvoi ja aloin miettiä, mikä tämä systeemi on ja miten se toimii, Sundell kertoo.

Myös Milja Haltsonen ajautui oman voimakkaan kokemuksensa jälkeen astrologian pariin. Kymmenen vuoden harrastamisen jälkeen hän ryhtyi helmikuussa 2022 päätoimiseksi yrittäjäksi. Lopullisen sysäyksen yrittäjyyteen antoi osaltaan korona-aika ja sen aiheuttama lomautus tapahtumatuotannon työstä.

Katso video: Ella Klar kertoo, kuinka hänestä tuli tarot-tulkitsija.

Astrologia ja tarot-kortit ovat suosiossa – näin Ella Klarista tuli tarot-tulkitsija 3:47

Mahdollisuus hidastaa tahtia ja tarjota ihmisille pääsyä pois suorituskeskeisestä kulttuurista innoittivat Haltsosen perustamaan henkisen hyvinvoinnin yrityksen ystävänsä kanssa.

Videoiden kautta tarot-tulkitsijaksi

Ella Klar tutustui tarot-kortteihin jo lapsena äitinsä kautta. Klar löysi kortit elämäänsä uudelleen reilu viisi vuotta sitten. Ennen sitä hän piti tarot-kortteja huuhaana.

Tulkintojen tekeminen omaksi iloksi kehittyi palveluiden tarjoamiseen myös muille toukokuusta 2021 lähtien. Samoin kuin Sundellilla ja Haltsosella, myös Klarilla oma harrastus eteni hänen mukaansa orgaanisesti kohti sivutoimista yrittäjyyttä.

Freelancenäyttelijänä ja tyylivalmentajana toimiva Meeri Toivonen on vielä suhteellisen tuore tarot-tulkitsija. Sivutoimisena yrittäjänä hän on työskennellyt elokuusta 2021 lähtien.

Toivonen ajautui tarot-korttien pariin uteliaisuuden ja YouTuben tarot-videoiden myötä.

– Videoissa oli yleisiä tulkintoja eli pitää valita pino, josta videontekijä tulkitsee kortteja. Huomasin saavani videoista paljon iloa ja hyötyä, Toivonen sanoo.

Oman tarot-korttipakan hankittuaan Toivonen treenasi tulkintataitojaan Instagramissa seuraajien kanssa.

– Siinä vaiheessa, kun aloin olla omasta ja seuraajien mielestä aika hyvä tulkitsemaan kortteja, saivat ihmiset lähettää vapaaehtoisesti tippiä tulkinnoista, Toivonen kertoo.

Ajatus yrittäjyydestä syntyi, kun eräs asiakas ihmetteli, miksi Toivonen ei tee tätä kunnolla työkseen.

Tulot kerääntyvät useasta lähteestä

Sosiaalinen media on ollut otollinen alusta myös uusien astrologien ja tarot-tulkitsijoiden suosion kasvatukseen. Alan yrittäjät joutuvat kuitenkin keräämään tuloja useasta eri lähteestä.

Hintahaarukka haastateltavien astrologien ja tarot-tulkitsijoiden palveluissa on noin 50 eurosta 170 euroon. Astrologeille ja tarot-tulkitsijoille kertyy tuloja myös koulutuksista, workshopeista ja muista henkisen hyvinvoinnin palveluista. Esimerkiksi tarot-tulkintoja voidaan haluta polttareihin tai työpaikan tilaisuuksiin.

Pelkät tulkinnat vaativat tekijöiltä paneutumista asiakkaan tilanteeseen etukäteen ja tullakseen taloudellisesti toimeen vain niillä, vaatii se suurta panostusta ja ajankäyttöä.

– Tulkintojen tekeminen on raskasta, koska otan voimakkaasti vastaan asiakkaan energiat. Pystyn tekemään yhden tulkinnan päivässä, Haltsonen kertoo.

Koulutus nostaa hintoja

Astrologin ammatti on Suomessa vielä suhteellisen nuori, vaikka jotkut ovatkin toimineet alalla jo 30 vuotta.

Palveluiden hinnoittelut perustuvat yleensä tulkintatyyleihin, tekniikoihin ja astrologin koulutukseen. Suomessa tällä hetkellä pisin astrologin koulutus, Sielun matkalla, kestää kolme vuotta. Aikaisemmin sairaanhoitajana työskennellyt Sundell on yksi koulutusohjelman perustajista. Myös Haltsonen kertoo osallistuneensa Sielun matkalla -koulutukseen ja pitää tärkeänä koulutuksen eettisyyttä.

– Koulutuksen myötä astrologi voi pyytää palveluistaan kalliimpaa hintaa. Astrologit kertovat yleensä omilla verkkosivuillaan oman taustansa eli astrologisen koulutuksensa ja kokemuksensa, Sundell kertoo.

Sundellin mukaan astrologin ammatilla on Suomessa mahdollista tienata ja tulla toimeen. Työ on yrittäjän työtä eli mitä enemmän tekee töitä, sitä paremmin on mahdollista tienata.

– En halua antaa kuitenkaan sellaista kuvaa, että tässä rikastuisi millään tavalla, Sundell toteaa. 

Henkisen työn hinnoittelu

Uutena tarot-tulkitsijana Toivonen perustaa palveluidensa hinnat kokemuksiin siitä, paljonko ihmiset ovat olleet halukkaita maksamaan tippejä. Hinnoissa täytyy ottaa myös huomioon yritystoiminnasta tulevat kulut. Toivonen on seurannut myös muiden tarot-tulkitsijoiden hintoja, jotta hän tietää, hinnoitteleeko oman työnsä oikealla tavalla. 

Haltsosen mukaan moni empii sitä, voiko henkisestä työstä pyytää rahaa. Hänen mielestään vastaus on selvä.

– Totta kai voi pyytää. Käytän siihen työaikaa ja arvostan itseäni sekä työtäni. Olen kouluttautunut ja käyttänyt siihenkin itse paljon rahaa. Sen täytyy siis näkyä myös hinnoissani.

Sundell toimii myös Suomen ammattiastrologit ry:n puheenjohtajana. Yhdistyksessä keskustellaan eettisistä ohjeistuksista ja tämän hetken trendeistä. Lisäksi mietitään hintoja ja hintatasoa sekä pyritään tukemaan uusia tulokkaita ja kannustetaan siihen, että he uskaltavat pyytää oikeanlaista hintaa palveluistaan.

Innostusta ja ihmettelyä

Alan yrittäjien mukaan astrologian ja tarot-korttien suosiota voi selittää se, että ihmiset haluavat koronapandemian myötä panostaa henkiseen hyvinvointiinsa ja hakea selitystä asioihin epävarmoina aikoina. Suosio on saattanut vaikuttaa myös ihmisten suhtautumiseen, joka on nykypäivänä sekoitus uteliaisuutta, ihmettelyä ja innostusta.

– Pelkäsin aluksi, miten ihmiset suhtautuvat ja onko tätä asiaa kohtaan negatiivisia fiiliksiä. Kun uskalsin kuitenkin sanoa, että teen tätä työkseni, ihmiset ovat ottaneet asian positiivisesti vastaan, Toivonen kertoo.

Vaikka yrittäjät innostuvat astrologian ja tarot-korttien suosiosta, liittyy niihin vielä stigmaa.

– Osa ihmisistä ei uskalla sanoa käyvänsä astrologin juttusilla, koska he pelkäävät saavansa siitä stigman, Sundell sanoo.

Ei enää ennustamista

Stigma saattaa johtua siitä, että astrologiaa ei pidetä tiedeyhteisön mukaan tieteenä ja siihen on usein suhtauduttu humpuukina. Suomen ammattiastrologit ry:n puheenjohtajana toimivan Sundellin mukaan astrologit eivät itsekään pidä sitä tieteenä, vaan lähestyvät sitä henkisyytenä.

Haastateltavat kokevat astrologiaan ja tarot-kortteihin kohdistuvien ennakkoluulojen perustuvan ennustamiseen, jota he pitävät virheellisenä käsityksenä. Ennustamisen sijaan astrologia ja tarot-kortit nähdään nykyaikana itsetutkiskelun välineinä.

– Oma tapani on hyvin pitkälti itsetutkiskeluun perustuvaa. En osaa ennustaa tai usko siihen. Demystifiointi on minulle iso osa tätä juttua. Kortteihin liittyy paljon vanhoja mielikuvia ja koen, että tapaani kuuluu olennaisesti modernisoida näitä asioita, Klar kertoo.

Miesten osuus asiakkaista kasvussa

Astrologien ja tarot-tulkitsijoiden asiakaskunta on nykypäivänä moninaista. Joukkoon mahtuu ihmisiä erilaisista ikäluokista ja ammateista. Asiakkaista enemmistö on vielä naisia, mutta miesten ja muunsukupuolisten osuus on kasvanut.

Tarot-tulkitsijoiden asiakkaat ovat Klarin ja Toivosen mukaan usein samankaltaisia ihmisiä kuin he itse ovat. Yhteinen pohja löytyy kiinnostuksesta henkisiin asioihin ja itsetutkiskeluun. Myös samanlainen elämäntilanne yhdistää.

– Asiakkaani ovat usein kolmekymppisiä naisia, jotka asuvat kaupungissa. Miesasiakkaita minulla on ollut muutama eli selkeästi naiset ovat tästä vielä innostuneempia, Klar sanoo.

Haltsosen asiakaskunta on iältään yli 25-vuotiaita, joilla on taloudellisesti varaa sijoittaa rahaa itseensä.

– Eiväthän nämä palvelut kovin halpoja ole. Jos kuitenkin vertaa siihen, että joku käy vaikka kosmetologilla ja maksaa siitä mielellään noin sata euroa, koen, että astrologin palveluilla voi olla pidempiaikainen elämyksellinen kokemus, Haltsonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat