Näyttelijä Sari Siikander joutui valtaviin talousvaikeuksiin – luopui kodistaan ja muutti tyttärensä kanssa mökille: "Oli todella hirveä shokki"

11:13
Sari Siikander kommentoi TTK-lähetystä MTV Uutiset Livessä kauden alussa

Näyttelijä Sari Siikander kertoo koronan siivittämistä talousvaikeuksistaan.

Näyttelijätähti Sari Siikander, 57, joutui jättämään koronapandemian myötä teatteriohjaukset kesken. Tämä vei näyttelijän suureen talousahdinkoon, jonka seurauksena hän muutti tyttärensä kanssa ensin pienempään vuokra-asuntoon ja lopulta hän joutui luopumaan myös siitä. Siikander ja tytär asettuivat lopulta mökille.

– Oli todella hirveä shokki. Taloudellinen katastrofi. Tuntuu kuin tämä olisi painajainen, joka ei koskaan lopu, Siikander toteaa.

Mökki on ollut näyttelijän lepopaikka vaikean tilanteen keskellä.

– Elämä siellä on hirveän paljon yksinäisempää rauhallisempaa ja luontoläheisempää. Mökki on ollut minulle sellainen paikka, missä stressi laskee.

Sinkkuna viihtyvä näyttelijä viettää aikaa yhdessä mökillä tyttärensä kanssa.

– Ei ole elämänkumppania, mutta ystävät ja oma lapsi on. Hän kirjoitti nyt ylioppilaaksi ja oli etäkoulussa. Oli hyvin poikkeuksellinen ylioppilaskevät. Etäkoulusta kirjoituksiin. Sitä kautta ainutkertainen kokemus.

Kulttuurialan kriisi tuo arvottomuuden tunnetta

Vallitseva pandemia-aika on myös herättänyt näyttelijässä suuria tunteita. Siikander kertoo kokeneensa, ettei kulttuurialaa ole arvostettu tarpeeksi.

– On joutunut paljon pohtimaan sitä, mikä tässä yhteiskunnassa on kulttuurin merkitys. Arvottomuuden tunne tulee siitä, miten meidän koko alaa on kohdeltu. Silti haluan uskoa, että kulttuurilla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnin kannalta.

Siikander on halunnut pysytellä kiinni unelma-ammatissaan eikä alanvaihto ole käynyt mielessä.

– Osa on lähtenyt opiskelemaan jotain toista alaa. Ihmiset yrittävät rämpiä. En vielä suostu luovuttamaan minun unelma-ammatistani.  Toivon, että kaikki aukeaa ja normalisoituu mahdollisimman pian. Se valo on näkyvissä ensi keväänä teatterin puolelta.

Me too-kampanjalla suuri merkitys

Kulttuurialalla on muutenkin nähty muutoksia viime vuosien aikana. Me too -kampanja avasi valtavia valtarakenteita. Siikander haluaa muistuttaa, että seksuaaliseen häirintään liittyvät asiat ovat vain murto-osa koko Me too -liikkeestä.

– Se hienosti mursi valtarakenteita monta askelta ylöspäin. Paljon on tapahtunut ja paljon saa vielä tapahtua näissä valtarakenteissa.

"Se oli yksiä elämäni hienoimpia kokemuksia"

Siikander kilpaili Tanssii tähtien Kanssa -ohjelmassa vuonna 2007. Kokemus teki näyttelijään lähtemättömän vaikutuksen.

– Se oli yksiä elämäni hienoimpia kokemuksia. Kun treenaa niin paljon, niin löytää oman fysiikkansa. Uuden oppimisen riemu. Se on myös yllättävän henkinen matka. Kropan avaaminen nostaa pintaa kaikkia muitakin asioita. Sinusta tulee elämän suhteen herkempi.

Tanssi jäi Siikanderin elämään vahvasti ohjelman myötä.

– Ainut paikka missä olen totaalisesti keskittynyt, on kun menen tanssitunnille. Tanssitunti on lepoa omasta päästä.

Tanssii Tähtien Kanssa mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 19:30. Tanssikupla mtv-palvelussa maanantaisin ja perjantaisin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja