Näyttelijä Ilona Chevakova rohkaisi nuoria kertomaan koulukiusaamisesta – sai lähes sata riipaisevaa viestiä ja muistuttaa tärkeästä asiasta: "Se ei ehkä tunnu kiusaamiselta, mutta..."

Näin kiusaamista yritetään estää Vantaalla – tärkeintä on selvittää, mikä johti väkivaltaan 5:50
Miten kiusaamiseen puututaan, ja miten sitä yritetään estää Vantaalla? Vakavan väkivallanteon syyt on selvitettävä

Salatut elämät -sarjasta tuttu näyttelijä Ilona Chevakova otti kantaa koulukiusaamiseen somessa ja kertoo MTV Uutisille saaneensa lähes sata viestiä nuorilta ja heidän läheisiltään, jotka kertovat kokemuksiaan koulukiusaamisesta.

11-vuotiaan koulupojan raju pahoinpitely vantaalaisessa koulussa on kuohuttanut suomalaisia tällä viikolla. Surullisen tapauksen tultua julki myös muun muassa Salatut elämät -sarjasta tuttu näyttelijä Ilona Chevakova tahtoi nostaa vakavan aiheen esille sosiaalisessa mediassa.

34-vuotias Chevakova on itsekin pienen pojan äiti ja hän tahtoi käyttää ääntään tärkeän asian puolesta.

– Luin Vantaan tapauksesta ja juteltiin siitä ystävien kanssa. Minulla on kavereita, joilla on myös lapsia ja se kosketti, miten hirveästä jutusta on kyse. Tiedän, että minulla on Instagramissa nuoria seuraajia ja tahdoin nostaa asian esille, Chevakova kertoo MTV Uutisille.

Vaikka Chevakovalla on yli 17 000 Instagram-seuraajaa, hän kertoo yllättyneensä, kuinka moni kiusattu tai kiusatun läheinen uskaltautui kertomaan näyttelijälle asiasta yksityisviestillä. Chevakova arvioi, että kaikkiaan viestejä tuli noin sata – niin lapsilta kuin vanhemmiltakin. 

Niiden sävy oli lohduton. Moni lapsi ja nuori kertoi kiusaamisen johtaneen jopa itsetuhoisiin ajatuksiin, jotkut olivat kokeneet kiusaamista jo päiväkodista lähtien ja joissain tapauksissa yhdeksäsluokkalaiset olivat ottaneet itseään selvästi nuoremman kolmasluokkalaisen silmätikukseen. Kaikki eivät ole saamastaan avusta huolimatta uskaltaneet kertoa edes terapiassa, kuinka paha olo heillä on tai pelkäävät puhua kiusaamisesta, koska eivät tahdo huolestuttaa vanhempiaan.

– Kun luin viestejä, kyyneleet alkoivat valua, Chevakova huokaa.

5-vuotiaana Venäjältä Suomeen muuttanut Chevakova muistaa itsekin pelänneensä lapsena joutuvansa kiusatuksi.

– Olin aika kova luu, ja pystyin puolustamaan itseäni. Mutta varmaan jos olisin ollut yhtään ujompi tai heikompi, minua olisi kiusattu enemmän. Silti muistan pelänneeni ala-asteella, että minua kiusataan taustani takia ja se teki minusta kovemman.

Monet vanhemmat kertoivat Chevakovalle yrittäneensä puuttua jopa vuosia jatkuneeseen kiusaamiseen ottamalla yhteyttä kiusaajien vanhempiin, mutta tulokset olivat laihoja.

– Joko heitä ei kiinnosta puuttua asiaan, koska "lapset on lapsia ja kyllä se menee ohi". Tai sitten hävettää myöntää, että heidän lapsensa olisivat kiusaajia, eivätkä he tahdo alkaa selvittää asiaa, Chevakova harmittelee. 

Vaikka monissa kouluissa kiusaamiseen puututaan, toistui vanhempien Chevakovalle lähettämissä viesteissä se, että joissain kouluissa kiusaamiseen oli luvattu puuttua, mutta asiaan ei oltu sen koommin palattu. Jotkut vanhemmat ja lapset kertoivat viesteissään saaneensa jopa kuulla, että puheet kiusaamisesta ovat keksittyjä. Jotkut oppilaat kertoivat myös kokeneensa, että opettajakin liittyi kiusaajien puolelle, kun apua ei tullut. 

Näyttelijä muistutti myös Instagramin Stories-osiossa nuoria seuraajiaan siitä, että omasta mielestä harmittomalta tuntuva naureskelu tai kommentti voi satuttaa enemmän kuin lapsi tai nuori osaa arvatakaan.

– Se voi lähteä ihan pikkujutusta, saatetaan vaikka naureskella jonkun vaatteelle. Se ei ehkä tunnu kiusaamiselta, mutta siitä kohteesta se voi tuntua todella pahalta. Sitä lapsi tai nuori ei välttämättä ymmärrä. Jos kysytään, oletko ollut koulukiusaaja, niin harva nostaa kättään ylös, koska he eivät tunnista itseään siitä, Chevakova sanoo MTV Uutisille.

Tämä saatetaan tiedostaa vasta aikuisiällä, kun käykin ilmi, että pahanhajuisista vaatteistaan pisteliäitä kommentteja saaneen luokkakaverin vanhemmat olivat alkoholisteja ja kotiolot kurjat. Myös Chevakova tunnustaa syyllistyneensä lapsena tällaiseen, koska oli kateellinen luokkakaverilleen, joka oli parempi lukuaineissa.

– Saatoin siitä heittää kommenttia, mutta se loppui kuin seinään, kun minut otettiin puhutteluun ja äitikin puuttui siihen heti. Kun puhuttiin kavereiden kanssa, niin tavalla tai toisella on itse kukin varmasti syyllistynyt kiusaamiseen, vaikka sitä ei lapsena olisi tajunnut.

Hän kertookin tahtoneensa nostaa tämänkin puolen asiasta esiin myös siksi, että vanhemmat ottaisivat aiheen puheeksi kotona. 

– Kiusaamistilanteet pitää selvittää perin pohjin, sillä se voi aiheuttaa psyykkisiä ongelmia pitkäksi aikaa, jos lapsi tai nuori ei saa apua. Ja monesti myöskään kiusaajalla eivät ole kaikki asiat hyvin. Nuoret eivät osaa yksin välttämättä käsitellä tunteitaan tai tiedä, mistä apua saa.

Viiden jälkeen -ohjelman erikoislähetyksessä keskitytään koulukiusaamiseen ja sen vaikutuksiin perjantaina 25.9. kello 17 alkaen MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat