Mainos

Natsipuolueen kielto etenee Saksassa

Pyrkimys kieltää äärioikeistolainen NPD-puolue etenee Saksassa. Maan liittopäivien ylempi kamari eli liittoneuvosto kannattaa NPD:n kieltämistä. Liittopäivien alahuone äänestää asiasta ensi viikolla. Joidenkin mielestä puolueen kieltäminen vain pahentaisi asioita ja johtaisi uusnatsien maanalaiseen toimintaan.

Natsilippu

Liittoneuvoston päätöksen mukaan NPD muodostaa uhan yhteiskunnalle. Äänestystulos oli 48-0, 21 edustajan pidättäytyessä äänestyksestä. Natsipuolueen kieltämisestä päättää viime kädessä Saksan perustuslakituomioistuin, mutta sen päätöstä voidaan joutua odottamaan kaksikin vuotta.

Liittoneuvoston päätöstä edelsi 200 000 ihmisen rasismin vastainen mielenosoitusmarssi eilen Berliinissä. Marssi järjestettiin natsien vuonna 1938 järjestämän Kristalliyön vuosipäivänä. Tuolloin natsit murhasivat juutalaisia, polttivat synagogia ja kuljettivat tuhansittain juutalaisia työ- ja keskitysleireille.

Liittoneuvoston konservatiivien rivit rakoilivat äänestyksessä. Esimerkiksi Baijerin pääministeri Edmund Stoiber tuki äänestyksessä päätöstä, kun taas Hessenin pääministeri Roland Koch pidättyi äänestyksestä.
-Meidän velvollisuutemme on hakea puolueen kieltämistä. NPD on vastuussa sellaisesta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, joka tarjoaa perustan hyökkäyksille vähemmistöjä ja ulkomaalaisia vastaan, sanoi Stoiber, jota pidetään varteenotettavana ehdokkaana liittokansleriksi vuonna 2002.
-Hessen ei tule tukemaan puolueen kieltämistä. Taistelua äärioikeistoa vastaan voidaan käydä tehokkaammilla tavoilla kuin perustuslaillisilla kielloilla, perusteli puolestaan Hessenin pääministeri Roland Koch.

Simon Wiesenthal

NPD on kehuskellut, että kohu puolueen ympärillä on kasvattanut sen jäsenmäärää 1000 jäsenestä 7000:een. Tunnettu toisen maailmansodan aikaisten natsirikollisten jäljittäjä Simon Wiesenthal sanoi elokuussa, että NPD:n kieltäminen vain ajaisi ääriainekset maan alle ja tosiasiassa vahvistaisi uusnatseja. Jos NPD kielletään, se olisi vasta kolmas Saksassa kielletty puolue toisen maailmansodan jälkeen. 1950-luvulla Länsi-Saksassa kiellettiin kommunistinen puolue sekä pieni uusnatsiryhmittymä.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.