Mainos

Naton laajentuminen mahdollista arvioitua nopeammin

Nato kasvaa odotettua nopeammin 26 maan sotilasliitoksi. Ensi viikolla Natoon aiotaan kutsua seitsemän Keski- ja Itä-Euroopan valtiota, joiden odotetaan liittyvän jo keväällä 2004. Useista Naton uusista jäsenvaltioista tulee samana vuonna myös EU:n jäseniä.

-Käsittääkseni on täysin selvää, että seitsemän saa kutsun, nimettömänä pysytellyt Nato-virkamies sanoo.

Maat ovat Bulgaria, Latvia, Liettua, Slovakia, Slovenia, Romania ja Viro. Ehdokkaista Albania ja Makedonia saavat odottaa vielä, kun laajentumisesta päätetään Prahassa. Liittymissopimukset on määrä allekirjoittaa todennäköisesti Varsovassa toukokuussa 2004.

Albanialle ja Makedonialle Nato pyrkii osoittamaan kiinnostuksensa. Yksi poliittinen viesti on se, että Makedonian rauhanturvaoperaatiota aiotaan jatkaa Naton lipun alla eikä se siirry EU:n vastuulle. Myös Kroatia hyväksyttiin jäsenehdokkaaksi viime keväänä, mikä oli liian myöhäistä Prahan kierrokselle. Ongelmana pidetään Bosnian sodan rikoksista syytettyjen luovutusta koskevia erimielisyyksiä Kroatian ja kansainvälisen yhteisön välillä.

Laajentuminen on historiallinen monessakin mielessä. Ensimmäistä kertaa Nato saa jalansijaa entisen Neuvostoliiton alueen maaperällä, kun kolmesta Baltian maasta tulee jäseniä. Huippukokous myös pidetään ensi kertaa entisen itäblokin alueella. Kokousta isännöi ensi viikolla Prahan kaupunki, Tshekissä.

Ennakkotietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti George Bush osallistuu kokoukseen. Venäjän presidentti Vladimir Putin ei sen sijaan ole aikeissa osallistua kokoukseen, sillä Nato-Venäjä-neuvostoon maan edustajaksi on ilmoitettu ulkoministeri Igor Ivanov. Putin toisti alkuviikosta Brysselissä toivomuksensa, että laajeneminen ei saa vaarantaa Venäjän turvallisuutta.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.