Mainos

Nato pyysi Suomea säilyttämään Kosovon-joukkonsa

Ulkoministeriöön saapui Naton virallinen pyyntö säilyttää Kosovon rauhanturvajoukkojen määrä nykyisellään. Suomen oli määrä vähentää Kosovon Kfor-joukkojaan 150:llä vuoden loppuun mennessä.

Rauhanturvaaja tekee ratsiaa

Sotilasliitto Nato toivoo, että Suomi ei vähentäisi rauhanturvaajiensa määrää Kosovossa. Naton virallinen pyyntö saapui ulkoministeriöön tänään.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan ja tasavallan presidentin yhteiskokouksessa käsiteltiin perjantaina Kosovon viimeaikaisia levottomuuksia sekä niiden vaikutuksia Suomen osallistumiseen Kfor-rauhanturvaoperaatioon.

Kokouksesta annetun tiedotteen mukaan Suomi varautuu nyt siihen, että rauhanturvaläsnäoloa jatketaan toistaiseksi nykytasolla. Helmikuussa tasavallan presidentti päätti, että Kosovossa Kfor-operaatiossa olevien suomalaisten määrää vähennetään 150:llä 700:sta vuoden loppuun mennessä.

Alueen levottomuudet ovat kuitenkin muuttaneet tilannetta. Jotkut maat ovat jo ilmoittaneet lisäävänsä rauhanturvaajiensa määrää. Perjantaisen kokouksen pääaiheena oli Suomen osallistuminen joukkotuhoaseiden leviämisen estämistä koskevaan Proliferation Security Initiative (PSI) -aloitteeseen. Suomen on tarkoitus ilmaista tukensa aloitteelle ja osallistua sen piirissä tapahtuvaan yhteistyöhön.

PSI on viime vuonna Yhdysvaltojen aloitteesta aloitettu yhteistyöjärjestely joukkotuhoaseiden leviämisen estämiseksi. Tavoitteena on lisätä kansainvälistä yhteistyötä salakuljetuksesta epäiltyjen kuljetusten pysäyttämiseksi maalla, merellä ja ilmassa.

Tukensa PSI-periaatteille on antanut jo noin 60 valtiota. PSI ei ole kansainvälinen sopimus vaan yhteistyöjärjestely. Kaikkien PSI-toimien tulee olla kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön mukaisia.

Kokouksessa käsiteltiin myös Suomen osallistumista jälleenrakennus- ja vakauttamistoimintaan Afganistanissa. Afganistaniin on perustettu tähän mennessä 12 jälleenrakennus- ja vakautusryhmää. Ne ovat keskeisessä asemassa YK:n pyrkimyksessä luoda vakautta Afganistanin koko alueelle. Suomi valmistautuu osallistumaan PRT-toimintaan Pohjois-Afganistanissa enintään 20-30 sotilaalla ja muutamilla siviiliasiantuntijoilla yhdessä Ruotsin, Norjan ja Britannian kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.