Mainos

Nato-ministerit tapaavat perjantaina

Nato-maiden puolustusministerit ja osa ulkoministereistä tapaavat perjantaina Brysselissä keskustellakseen Kosovon viimeaikaisista tapahtumista. Tapaaminen vahvistettiin Nato-lähteistä tänä iltana.

Nato-ministereiden odotetaan perjantaina keskustelevan sotilaallisista ja poliittisista kysymyksistä, jotka liittyvät serbijoukkojen vetäytymiseen ja rauhanturvaajien saapumiseen Kosovoon. Puheenaiheeksi noussee myös Helsingin neuvottelujen sisältö.

-Jos Helsingissä päästään sopimukseen, perjantain ministeritapaaminen olisi hyvä tilaisuus amerikkalaisille selostaa sopimuksen sisältöä ja näin päästä eteenpäin kahdenvälisestä sopimuksesta koko Naton ja Venäjän väliseen sopimukseen, eräs Nato-virkamies sanoi. Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin ja puolustusministerin William Cohenin on määrä osallistua Brysselin tapaamiseen.

Ivanov vaatii UCK:n riisumista aseista

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov vaati Kosovon vapautusarmeijan riisumista aseista saapuessaan iltapäivällä Helsinkiin. Tämä on kansainvälisille rauhanturvajoukoille kuuluva tehtävä, joka on täytettävä pikimmiten. Muuten syntyy nopeasti vakava ongelma, joka uhkaa koko rauhanturvaoperaatiota, Ivanov sanoi toimittajille lentokentällä ennen tapaamistaan presidentti Martti Ahtisaaren kanssa presidentinlinnassa.

Tästä syystä rauhanturvaoperaation osapuolten on tunnollisesti noudatettava YK:n päätöslauselmaa Kosovon demilitarisoimisessa. Puhuessaan neuvotteluista yleensä Ivanov korosti, että kyse on periaatteesta. Kukaan ei vaadi Kosovon jakamista alueiksi, joita hallita. Kosovossa eri maiden on työskenneltävä yhdessä. Siksi on sovittava pelisäännöistä ja tästä on kysymys Helsingin neuvotteluissa, Ivanov jatkoi.

Venäjän ulkoministeri korosti, että nyt ollaan vasta rauhanturvaoperaation alkuvaiheessa. Kyse ei voi olla Bosnia-Hertsegovinan tai Itä-Slavonian rauhanturvaoperaatioiden toistamisesta. Tämä on uusi rauhanturvaoperaatio, vaikeimpia mitä on, Ivanov sanoi. Venäjä toivoo ulkoministerinsä mukaan, että kaikki osapuolet kannattavat tavoitetta niin kuin se on määritelty YK:n päätöslauselmassa.

Suunnitellusta tapaamisestaan Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin kanssa Ivanov sanoi, että se riippuu neuvottelujen edistymisestä. Mitään ei voi sulkea pois laskuista. Venäjä tekee Ivanovin mukaan voitavansa viedäkseen asioita eteenpäin ennen maiden presidenttien, Boris Jeltsinin ja Bill Clintonin, tapaamista sunnuntaina Kölnissä Saksassa. Ivanov viipyi Ahtisaaren tavattuaan Linnassa kello 20:een asti, jolloin hänen nähtiin poistuvan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.