Mainos

Nato lupaa tutkia tuhoisan ilmaiskunsa Afganistanissa

Sotilasliitto Nato lupaa perinpohjaisen tutkimuksen ilmapommituksista, jotka surmasivat jopa 90 ihmistä Afganistanissa. Naton ilmaiskut kohdistuivat kahteen talebanien kaappaamaan säiliöautoon pohjoisessa Kunduzin maakunnassa.

Naton edustajat sanovat uskovansa, että kaikki surmansa saaneet olivat Taleban-liikkeen jäseniä. Myöhemmin kansainvälisten joukkojen tiedottaja kuitenkin myönsi, että useita siviilejä hoidetaan parhaillaan sairaaloissa ilmaiskun tapahtumapaikan lähistöllä, ja että tällä mahdollisesti on yhteys iskuun.

Paikalliset kyläläiset kertoivat, että heidän sukulaisensa olivat talebanien kehotuksesta hakemassa polttoainetta säiliöautoista, kun ne räjähtivät. Polttoaineen hakumatkalla olleet jäivät näin räjähdyksen synnyttämään valtavaan tulipalloon.

- Veljeni paloi, kun koneet pommittivat säiliöautoja. En tiedä nyt onko hän kuollut vai elossa, kertoi Ghulam Yahya itkien Kunduzin sairaalan edustalla.

Paikalliset viranomaiset sanovat sekä taistelijoiden että siviilien kuolleen ilmaiskussa. Maakunnan kuvernööri Mohammad Omar sanoo uskovansa, että noin puolet kuolleista oli taleban-taistelijoita. Tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelivat 60:n ja 90:n välillä.

Presidentti Hamid Karzai on tuominnut lausunnossaan siviilien joutumisen iskujen kohteeksi.

Siviilien kuolemat luvattu estää

Siviiliuhrisyytösten uskotaan lisäävän jälleen afganistanilaisten keskuudessa vihaa maassa olevia kansainvälisiä joukkoja kohtaan. Nato-johtoisten Isaf-joukkojen uusi komentaja, kenraali Stanley McChrystal on sanonut pyrkivänsä kaikin tavoin estämään siviilien kuolemat.

Ilmaiskusta tutkimuksen luvannut Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen vakuutti afganistanilaisten voivan luottaa siihen, että kansainväliset joukot pyrkivät suojelemaan siviilejä.

Amerikkalaisten ja Isaf-joukkojen tiedottaja Christine Sidenstricker selvitti iltapäivällä toimittajille ilmahyökkäyksen taustoja. Hän kertoi joukkojen saaneen Afganistanin viranomaisilta tiedon kahdesta kaapatusta säiliöautosta. Naton lentokoneet paikallistivat autot joen reunamalle.

- Paikallinen Isaf-komentaja määräsi hyökkäyksen todettuaan, että alueella oli vain kapinallisia, tiedottaja sanoi. Säiliöautojen ympärille kerääntyneiden ihmisten tulkittiin hänen mukaansa olleen talebaneja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Katso kuvaa tuhoalueelta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.