Mainos

Nato-lähettiläät tuimina serbeille

Sotilasliitto Naton 16 jäsenmaata tuomitsivat hätäkokouksessaan Kosovon jyrkästi albaaneihin kohdistuneen uusimman verilöylyn. Brysselissä Yhdysvaltain pyynnöstä kokoontuneet Nato-suurlähettiläät eivät kuitenkaan päättäneet mahdollisesta sotilaallisesta väliintulosta

Naton Euroopan-joukkojen amerikkalainen komentaja amerikkalainen kenraali Wesley Clark ja saksalainen kenraali Klaus Naumann matkustavat maanantaina Belgradiin tapaamaan Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia.

Suurlähettiläät keskustelivat lauantaina paljastuneesta 45 Kosovon albaanin joukkomurhasta ja mahdollisuudesta, että Kosovon-tilanne räjähtää jälleen laajamittaiseksi sodaksi. Kokouksen avasi Naton Euroopan-joukkojen komentaja, kenraali Wesley Clark. Clarkin mukaan on olemassa erittäin suuri riski, että Jugoslavian asevoimat iskevät uudelleen Kosovoon albaanisissejä vastaan.

Ety-järjestön Kosovossa olevat tarkkailijat ovat sanoneet pitävänsä Jugoslavian viranomaisia vastuussa joukkomurhasta. Myös Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on samaa mieltä. Jugoslavian mukaan 45 kuollutta olivat albaanisissejä, jotka saivat surmansa tulitaistelussa. Naton suurlähettiläillä on periaatteessa valta määrätä Naton ilmavoimat iskemään Jugoslavian kohteita vastaan. Naton ei kuitenkaan uskota tässä vaiheessa turvautuvan sotavoimaan vaan vaativan Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia pitämään joukkonsa kurissa.

Nato uhkasi syksyllä puuttua tilanteeseen asevoimin, ja Kosovoon saatiin aikaan tulitauko. Nyt Naton arvellaan kuitenkin suhtautuvan pidättyvämmin ilmaiskuilla uhkaamiseen, koska Kosovossa on 600 aseetonta Etyjin tarkkailijaa. Britannian ulkoministerin Robin Cookin mukaan Nato todennäköisesti vaatii Milosevicia hyllyttämään joukkomurhasta vastuussa olevat sotilasosastot. Asiantuntijat arvioivat, ettei tämä kuitenkaan todennäköisesti suostu vaatimukseen.

Serbia kiistää joukkomurhan

Serbian presidentti Milan Milutinovic syytti tänään Etyj-tarkkailijoiden johtajaa Walkeria väärien tietojen levittämisestä joukkomurhan yhteydessä.
-Valheisiin ja olettamuksiin luottaen hän (Walker) on esittänyt syytöksiä meidän valtioelimiämme vastaan yrittäessään kääntää huomion pois terroristeista ja sieppaajista, joita hän on taas kerran suojelemassa, Milutinovic sanoi uutistoimisto Tanjugin mukaan.
(STT-Reuters-AFP-DPA-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.