Mainos

Nato kerännyt aseita suunniteltua nopeammin

Sotilasliitto Nato on kerännyt Makedonian albaanisisseiltä jo yli 1 400 asetta, Naton edustaja kertoi tänään. Makedonian presidentin Boris Trajkovskin mukaan operaation eteneminen täyttää ehdot, joiden myötä maan parlamentti voi aloittaa keskustelun rauhansopimuksen edellyttämien lainmuutoksien tekemisestä. Asiasta kertoi presidentin toimisto.

Keskiviikkoon mennessä kerättyjen aseiden määrä ylittää jo tässä vaiheessa tavoitteen, jonka mukaan kolmasosa sovitusta 3 300 aseesta piti kerätä tämän viikon aikana. Tavoitteen saavuttaminen oli myös ehto sille, että Makedonian parlamentti alkaisi käsitellä lainmuutoksia.

Naton operaatiota johtava kenraalimajuri Gunnar Lange on vahvistanut tähän mennessä kerättyjen aseiden määrän Makedonian presidentille Boris Trajkovskille lähettämässään kirjeessä. Lange sanoi toivovansa, että lukumäärä rohkaisisi Makedonian päättäjiä ryhtymään rauhansopimuksessa määriteltyihin toimiin albaanivähemmistön aseman parantamiseksi.

Parlamentti keskustelee perustuslakimuutoksista

Trajkovski antoi lausuntonsa keskusteltuaan Naton antamista tiedoista turvallisuusviranomaisten kanssa. Parlamentin on määrä alkaa käsitellä lakimuutoksia perjantaina. Albaanisissien edustaja Ali Ahmeti vaati torstaina EU:ta valvomaan, että Makedonian parlamentti täyttää rauhansopimuksessa määritellyt velvoitteensa. Ahmeti sanoi luottavansa EU:hun ja Natoon ja vakuutti sissien kunnioittavan rauhansopimusta. Naton operaatio alkoi maanantaina. Sen tarkoituksena on riisua albaanisissit aseista. Operaation on määrä kestää korkeintaan 30 päivää. Torstaina ryhmä rauhansopimusta vastustavia makedonialaisia sulki jälleen raja-aseman Makedonian pohjoisrajalla estääkseen Naton joukkojen pääsyn maahan. Päätie Kosovosta Makedoniaan on ollut mielenosoittajien sulkemana jo kaksi viikkoa. Nyt suljettu raja-asema on Makedoniasta Jugoslaviaan johtavalla tiellä, jota Naton joukkojen odotettiin käyttävän.

Tarkkailijoita Makedoniaan Naton lähdettyä

Makedonian tulevaisuus Naton operaation päätettyä puhuttaa myös sotilasliittoa. Naton virkamies sanoi torstaina, että Makedonia tarvitsee pikaisesti kansainvälistä tarkkailijajoukkoa täyttämään Nato-sotilaiden mahdollisesti jättämän tyhjiön. Nato-maiden suurlähettiläät haluaisivat, että tarkkailijajoukon lähettämistä alettaisiin valmistella mahdollisimman pian. Nato ei kuitenkaan itse halua olla mukana tarkkailijoiden lähettämisessä. Sen sijaan päävastuu voisi olla Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöllä Etyjillä tai Euroopan unionilla, Nato-lähde sanoi.

Tarkkailijoiden saapumiselle on saatava Makedonian hallituksen hyväksyntä. Myös aseettomien tarkkailijoiden turvallisuudesta huolehtinen jäisi hallituksen vastuulle, sillä Nato ei halua jäädä Makedoniaan aseiden keruun päätyttyä. Naton edustaja ei tänään esittänyt arviota siitä, kuinka paljon tarkkailijoita Makedoniassa tarvittaisiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.