Mainos

Nato-joukot valmistautuvat Makedonia-operaatioon

Sotilasliitto Naton edustaja ilmoitti tänään, että Naton joukot ovat maanantaina valmiina aloittamaan Makedonian albaanisissien riisumisen aseista. Nato-joukkoja on saapunut Makedoniaan vähitellen enemmän ja enemmän.

-Lähes joka toinen tunti laskeutuu lentokone, yliluutnantti Peter Altmannsperger sanoi.

Britannia on ilmoittanut olevansa valmis lähettämään Makedoniaan satoja sotilaita enemmän kuin alun perin ajateltiin, koska muut Nato-maat eivät ole kyenneet tarjoamaan tehtävään sopivia erikoisjoukkoja. Maan puolustusviranomaiset kertoivat asiasta tänään. Puolustusministeri Lewis Mooney sanoi, että brittisotilaita lähetettäisiin kaikkiaan noin 1900.

Aiemmin puolustusministeriö kertoi, että Britannia aikoo lähettää ensi vaiheessa 1500 sotilasta keräämään albaanisissien luovuttamia aseita ja asettaa 500 sotilasta lähtövalmiuteen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan brittisotilaita piti lähteä Makedoniaan noin tuhat.

Myös Saksasta joukkoja

Myös Saksan hallitus päätti tänään lähettää 500 sotilasta, liittokansleri Gerhard Schröder kertoi. Liittopäivien on kuitenkin vielä hyväksyttävä päätös.

Eilen Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen matkasi 185 ranskalaissotilasta, ja jo viime viikolla alueelle lähti 400 sotilaan etujoukko valmistelemaan operaatiota. Myös Kanada ilmoitti eilen lähettävänsä Makedoniaan 200 tiedustelujoukkojen sotilasta. Kanada siirtää sotilaat Makedoniaan Bosniassa olevasta rauhanturvayksiköstään. Kaikkiaan operaatioon osallistuu noin 3500 Nato-sotilasta pääasiassa sotilasliiton eurooppalaisista jäsenmaista.

Koko operaation on määrä olla ohi kuukaudessa. Näillä näkymin siihen osallistuu sotilaita ja asiantuntijoita ainakin 12 maasta. Asiantuntijoiden mukaan operaatioa hankaloittaa se, ettei sisseillä olevien aseiden tarkkaa määrää tiedetä. Sissejä arvioidaan olevan vain muutama tuhat, ja Naton mukaan heillä on noin 3000 asetta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään saapuessaan Ukrainan Kiovaan, että hän epäilee Naton operaation onnistumista. Putinin mielestä on tärkeintä pyrkiä luomaan edellytykset rauhalle. Hänen on määrä tavata Makedonian presidentti Boris Trajkovski Kiovassa.

Tänään Makedoniassa oli suhteellisen rauhallista. Armeija raportoi muutamasta yksittäisestä ammuskeluvälikohtauksesta, mutta kukaan ei ilmeisesti haavoittunut välikohtauksissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.