Nato-jäsenyys puhuttaa presidenttiehdokkaita

Kokoomuksen presidenttiehdokas, eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen ei halua pitää kiirettä Suomen Nato-aikeiden selvittämisessä. Hänen mukaansa Suomen nykyinen kanta riittää tässä tilanteessa: liittymisaikeita ei nyt ole, mutta mahdollisuus siihen halutaan säilyttää.

Samalla hän kiisti RKP:n presidenttiehdokkaan Elisabeth Rehnin arvion, jonka mukaan Suomen tulisi päättää Nato-kannastaan vuoteen 2002 mennessä, jolloin Nato päättää Rehnin mukaan siitä, mitä maita otetaan seuraaviin jäsenyysneuvotteluihin.

-2002 on vuosi, jolloin tietoni mukaan on Naton huippukokous, mutta katson, että ei se mikään sellainen raja ole, joka Suomea nimenomaan koskisi, Uosukainen vastasi.

-Suomen, Ruotsin ja Itävallan samantasoiset suhteet Naton kanssa riittävät nyt. Minä en ole muuttanut kantaani, Uosukainen jatkoi. Uosukainen esitti kantansa avatessaan vaalitoimistonsa kokoomuksen puoluetoimiston tiloissa Helsingissä.

Rehn vaati tänään presidenttiehdokkaita ilmoittamaan Nato-kantansa nykyistä selvemmin. Hän piti jopa vastuuttomana joidenkin ehdokkaiden kantoja, että "ei missään tapauksessa Natoon, mutta optio täytyy säilyttää".

-Onko se sitten juu tai ei, Rehn kysyi. Uosukainen linjasi kantansa lokakuun lopussa tullessaan virallisesti valituksi kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Tuolloin hän korosti, että hän ei tavoittele Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta että hän ei kuitenkaan halua "lukita lopullisesti nyt kiinni olevaa ovea". Uosukainen ei myöskään moittinut Rehnin kantaa. Omia välejään Rehniin hän kehui hyviksi.

-Kukin ajatelkoon omassa aikataulussaan. On hyvä, että ihmiset sanovat omalla laillansa ja omat kantansa, Uosukainen sanoi.

Rehn, Elisabeth tiedotustilaisuudeessa

Puolustusministeriö: 2002 ei takaraja

Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies, puolustusasiainneuvos Juha Harjulan arvioi tänään Yleisradion radiouutisten haastattelussa, että Naton huippukokous vuonna 2002 ei ole Suomen Nato-jäsenyydelle mikään takaraja.

Harjulan mukaan Naton ovet pysyvät pitkään auki, eikä sille, koska jäsenhakemukset tulisi jättää, ole mitään aikataulua. Vuoden 2002 jälkeen saattaa hankkeeseen tulla kuitenkin mutkia, mikä riippuu huippukokouksen päätöksistä. Suomen mukaantulo voi vaikeutua, jos Nato päättää kokouksessa ottaa uusia jäseniä, eikä Suomi ole mukana siinä kierroksessa.

"Paalupaikka on, mutta nyt kilpa vasta alkaa"

Uosukainen korosti avaamaansa kampanjatoimistoon kertyneelle väelle, että vaikka presidenttikilvassa on saavutettu paalupaikka, laakereille ei saa jäädä lepäämään, sillä tosi kilpa alkaa vasta nyt.

-Tämä tiedoksi myös toimiston väelle, Uosukainen teroitti. Uosukainen aikoo hoitaa puhemiehen tehtäväänsä eduskunnassa "kunnes uusi valitaan", mutta kuitenkin hän kiertää kampanjansa aikana koko Suomen.

Vaalikiertue alkaa virallisesti Turussa 21.11. Turun konserttitalolla pidettävällä avajaistilaisuudella. Ensimmäisen vaalikierroksen viimeinen tilaisuus pidetään 15.1. 2000 Etelä-Karjalan piirissä. Kampanjan aikana järjestetään maakuntapäivien lisäksi ostos- ja kauppakeskuskierroksia sekä muita tilaisuuksia.

Yhteensä tilaisuuksia kertyy noin sata. Tilaisuuksissa puhuvat Uosukaisen lisäksi mm. Sauli Niinistö, Kari Häkämies, Olli-Pekka Heinonen, Ville Itälä sekä lukuisia viihteen ja kulttuurin alan esiintyjiä sekä valtakunnan tasolta että maakunnista. Uosukainen ei pelännyt matkan rasituksia.

-Olen tehnyt sen moneen kertaan, kuin liehuva liekinvarsi. Ahon hallituksen opetusministerinä sekä EU:ta tähän maahan informoivana puhemiehenä olen käynyt tämän maan moneen kertaan, olen käynyt jokaisessa maakunnassa ja haluan tehdä sen taas, Uosukainen sanoi.

Uosukainen toivoi myös pianonsoiton ja tungoksen keskellä, ettei vaalikampanja menisi liikaa viihteelliseksi hulinaksi.

-Tämä ei ole viihdettä vaan totista asiaa - ja minä olen vakavamielinen rouvashenkilö Uosukainen muistutti. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat