Nämä viisi vihollista tuhoavat sydämesi

Sydänlääkäri Raimo Kettunen kehottaa kiinnittämään ajoissa huomiota riskitekijöihin, jotka voivat koitua sydämen tuhoksi.

Tupakka

Tupakka on riskitekijä numero yksi. Se jopa viisinkertaistaa riskin sairastua sydänkohtaukseen. Tarkkaa mekanismia, miksi näin tapahtuu, ei tiedetä.

Tupakoinnin lopettaminen tiputtaa riskin heti puoleen, vaikka olisi sauhutellut pitkäänkin.

Ylipaino

Suomessa lihavuusongelma on pahin 50−60-vuotiailla miehillä. Lihavuus on myös sydänsairauksien suhteen toiseksi isoin riskitekijä.

Lihavuus aiheuttaa diabeteksen, kohottaa verenpainetta ja muodostaa tätä kautta uhkan sydämelle. Vyötärölihavuus on pahin tekijä, erityisesti yli 100 senttimetrin vyötärönympärys.

Rasva

Kovia eläinrasvoja pitäisi välttää ja sen sijaan suosia pehmeitä rasvoja, kuten oliivi- ja rypsiöljyä. Ne ovat pikemminkin hyödyllisiä sydämelle.

Ravinnon koostumuksessa ratkaisevaa on kalorimäärä, mikä ruoasta kertyy. Rasvojen osuus kalorimäärästä pitäisi saada selvästi korkeintaan kolmannekseen.

Verenpaine

Korkea verenpaine on sydänsairauksissa itsenäinen riskitekijä, mutta se liittyy myös lihavuuteen ja liikunnan puutteeseen. Verenpainehan laskee liikunnalla erittäin hyvin ilman lääkkeitä.

Viisikymppisenä liikunta jää usein liian vähäiseksi. Liikunnan puute, lihavuus ja korkea verenpaine muodostavat vaarallisen Bermudan kolmion.

Psyyke ja elämäntilanne

Depressio on pahin itsenäinen riskitekijä tällä alueella. Ei tiedetä miksi, mutta sitä on tutkittu myös Suomessa.

Joskus sanotaan, että jos miehellä on 50-vuotiaana hyvä parisuhde, on tulevaisuuden sydänterveyskin turvattu. Tämä ei ole tietenkään näin yksioikoista, mutta työtön, eronnut viisikymppinen mies on Suomessa vaaravyöhykkeellä. Sydänkuolleisuutta on eniten heidän joukossaan.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja