Nämä ruoka-aineet ovat vitamiinipommeja

Saatko tarpeeksi vitamiineja ravinnostasi? Tässä ruuat, joita syömällä et vitamiineilta välty!

– Vitamiinien saanti on helppoa, jos syö monipuolisesti, projektipäällikkö Anni Helldán Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

– Erityisesti kasviperäiset ruoat ovat erittäin hyviä vitamiinien lähteitä. Viljatuotteet kannattaa syödä mahdollisimman puhdistamattomina, sillä silloin vitamiinit ovat paremmin tallella.

D-Vitamiinin saannin Helldán kertoo olevankin hieman hankalampaa, sillä sitä on harvassa ruoka-aineessa luonnostaan – kaloja lukuun ottamatta.

– Sitä lisätäänkin maitoon ja ravintorasvoihin, joita nauttimalla riittävä saanti on mahdollinen.Lisäksi D-vitamiinia muodostuu kyllä ihollammekin auringonvalon vaikutuksesta huhti-syyskuussa, mutta se ei kata koko vuoden tarvetta.

Näistä ruuista saat vitamiineja

Helldánin mukaan varsinaisia vitamiinipommeja ovat täysjyvävilja, kasvikset ja marjat, kuten porkkana, appelsiini, omena ja mustikka, sekä kala, rypsiöljy ja maito.

– Toisin sanoen aivan normaali jokapäiväinen ruoka.

Helldán sanoo parhaita A-vitamiinilähteitä olevan sisäelinruoat, liharuoat sekä karotenoidiesiasteita sisältävät kasvikset: porkkanat ja muut värikkäät kasvikset. D-vitamiinia puolestaan saa eniten kalaruuista, vitaminoiduista maitovalmisteista ja ravintorasvoista, E-vitamiinia taas öljyistä, siemenistä ja pähkinöistä. K-vitamiinia ihminen nappaa kasviksista, C-vitamiinia hedelmistä ja marjoista, ja B-ryhmän vitamiineja viljatuotteista, maitovalmisteista ja liharuuista.

– Toki löytyy ”suurempiakin pommeja”, kuten ruusunmarja ja tyrnimarja C-vitamiinin osalta, mutta en lähtisi suosittelemaan jokapäiväiseen ruokailuun, koska harvemmalla niitä tulisi kuitenkaan syötyä, Helldán sanoo.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja