Yhtä tehokas kuin lääkkeet? Liikunta auttaa pysäyttämään tämän "hiljaisen tappajan"

Taukoliikuntaa helposti ja hauskasti 5:57
Videolla vinkit helppoon ja hauskaan taukoliikuntaan.

Liikunta saattaa olla yhtä tehokas keino korkean verenpaineen hoitoon kuin siihen määrätyt lääkkeet, joilla saattaa olla haitallisia sivuvaikutuksia. Tutkijat eivät kuitenkaan kehota potilaita luopumaan vielä lääkkeistään, vaan lisäämään liikuntaa arkeensa.

Korkeaa verenpainetta sanotaan joskus hiljaiseksi tappajaksi, koska se ei aina anna mitään merkkejä itsestään. Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja.

Liikkumattomuuden tiedetään olevan yksi korkean verenpaineen riskiä kasvattava tekijä. Aktiivinen elämäntapa puolestaan vähentää riskiä sairastua verenpainetautiin.

Tuore brittitutkimus vahvistaa käsitystä liikunnan verenpainetta parantavasta vaikutuksesta. Tutkimustuloksista uutisoivat muun muassa brittimedia The Telegraph sekä yhdysvaltalainen Business Insider.

Liikunta tehosi kohonneeseen verenpaineeseen lääkkeiden lailla

Tutkimuksessa käytettiin 194 kokeesta kerättyä dataa, joka kertoi lääkkeiden vaikutuksesta systoliseen verenpaineeseen. Systolinen verenpaine kuvaa painetta sydämen supistuessa. Lisäksi tutkijat tarkastelivat 197:stä liikunnan vaikutuksesta tehtyä tutkimusta. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut reilut 39 000 ihmistä.

Tutkijat vertasivat, miten mikä tahansa liikunta vaikutti verenpaineeseen verrattuna kaikkiin verenpainelääkkeisiin, miten eri liikuntamuodot vaikuttivat verenpaineeseen verrattuna eri verenpainelääkkeisiin, ja miten liikunnan rasittavuus vaikutti verenpaineeseen verrattuna lääkeannokseen.

Tulokset osoittivat, että verenpaine oli alhaisempi niillä ihmisillä, joita hoidettiin lääkkein, kuin niillä, jotka hoitivat sairauttaan liikkumalla.

Kun analyysi rajattiin potilaisiin, joiden verenpaine oli jo koholla, liikunta näytti olevan yhtä tehokas hoitomuoto kuin useimmat verenpainelääkkeet. Mitä korkeampi potilaan verenpaine oli, sitä tehokkaammin liikunta tehosi siihen.

Erityisesti kestävyysliikunnan yhdistäminen voimaharjoitteluun näytti laskevan systolista verenpainetta.

Lääkitystä ei tule lopettaa itsekseen

Tutkijat huomauttavat, että tuloksia pitää tulkita varoen. Esimerkiksi liikunnan hyötyjä mittaavassa ryhmässä oli vähemmän ihmisiä kuin lääkkeiden hyötyjä tarkastelleissa.

Tutkimuksen tekijät eivät suosittelekaan verenpainepotilaita luopumaan lääkkeistään keskustelematta asiasta lääkärinsä kanssa.

Liikunnan lisääminen on siltikin hyvä ja halpa keino hoitaa verenpainettaan. Lääkkeillä on usein sivuvaikutuksia ja ottaen huomioon korkean verenpaineen yleisyyden, näillä sivuvaikutuksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia kuolleisuuteen väestötasolla.

Lue myös:

    Uusimmat