Mainos

Nälkä luo varjon lapsen koko loppuelämään

Afrikan sarvea koetteleva kuivuuskriisi saattaa vielä syventyä. YK on varoittanut, että Somaliaa, Keniaa, Etiopiaa ja Etelä-Sudania ravisteleva hätätilanne saattaa pian olla edessä myös Ugandassa.

Katastrofista kärsivien määrä on kivunnut jo yli 12 miljoonaan. Aliravittujen lasten määräksi alueella on arvioitu kaksi miljoonaa, eikä helpotusta tuovista sateista ole vielä tietoakaan.

Lasten osa on erityisen murheellinen. Plan Suomi Säätiön mukaan lapset ovat aikuisia alttiimpia sairastumaan ja kuolemaan aliravitsemuksen heikentäminä.

Aliravitsemus hidastaa lapsen kasvua ja aivojen kehitystä, joten nälän varjo ulottuu lapsen koko loppuelämään. Lisäksi erityisesti tytöt joutuvat usein keskeyttämään koulunkäyntinsä, kun perhe tarvitsee kaiken avun ruuan hankintaan. Ne, jotka pystyvät jatkamaan koulunkäyntiä, eivät kuitenkaan nälkänsä vuoksi kykene keskittymään opetukseen. Lisäksi ruuasta tappeleminen on yleistä kouluissa.

Poikkeukselliset olosuhteet lisäävät myös riskiä lasten hyväksikäytölle ja lapsityövoiman käyttöön. Kun ruoka on vähissä, sen hinta on karannut pilviin.

Kriisiapua alueelle tarvitaan vielä pitkään, sillä YK:n esittämästä kahden miljardin dollarin avunpyynnöstä vasta puolet on lupausten tasolla saatu katettua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.