Näkyvätkö veromuutokset asuntokaupassa? OP: Ensiasunnon ostajat vyöryvät nyt pankkeihin

Veromuutokset näkyvät asuntokaupassa 10:55
Katso video: Näin veromuutokset näkyvät asuntokaupassa.

Ensiasunnon ostajien lainahakemukset ovat lisääntyneet edellisvuoteen verrattuna jopa 60 prosenttia sen jälkeen, kun hallitus kertoi poistavansa verovapauden ensi vuodesta alusta, kertoo OP. Sen sijaan nostetuissa lainoissa tai asuntokauppojen määrässä ei näy kasvua.

Asuntokaupan vauhdittamiseksi sovittu varainsiirtoveron lasku näkyy jo osittain lainahakemusten määrässä. Useat pankit kertovat MTV Uutisille, että ensiasunnon ostajien hakemukset ovat lisääntyneet selvästi sen jälkeen, kun Petteri Orpon (kok) hallitus kertoi varainsiirtoveron muutoksesta lokakuun alkupuolella.

– Siitä lähtien, kun tieto verovapauden poistosta tuli, on nähty päivätasolla keskimäärin noin 60 prosentin kasvua ensiasunnon ostajien lainahakemuksissa, sanoo asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi OP:sta.

Hänen mukaansa ensiasunnon ostajien aktivoituminen on näkynyt myös OP:n välittämien asuntojen ja kiinteistöjen näytöissä. Nurmi kommentoi asiaa MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa tiistaina.

Varainsiirtoveron muutos on pannut lainahakemuksiin vauhtia, sillä ensiasunnon ostajien verovapaus poistuu vuodenvaihteessa. Tällä hetkellä ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta, mikäli hän omistaa asunnosta vähintään 50 prosenttia ja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.

Myös varsinainen veronalennus tulee voimaan vuoden 2024 alusta, mutta sitä on sovellettu kaikkiin asunto- ja kiinteistökauppoihin jo 12. lokakuuta alkaen, jolloin hallitus tiedotti muutoksesta. Kiinteistöjen varainsiirtoveroa laskettiin neljästä prosentista kolmeen prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöosakkeiden kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. 

Nordea: 40 prosentin kasvu ensiasunnon ostajien hakemuksissa

Ensiasunnon ostajien herääminen on näkynyt MTV:n kyselyn mukaan myös muissa pankeissa.

– Näimme jo aikaisemmin, että lainahakemusten määrä on kasvussa. Ja kun tiedote varainsiirtoveron muutoksesta tuli, on ensiasunnon ostajien aktivoituminen kiihtynyt entisestään, sanoo toimitusjohtaja Jussi Pajala Nordea Kiinnitysluottopankista.

Hänen mukaansa ensiasunnon ostajien lainahakemukset ovat lisääntyneet syksyllä 40 prosenttia edellisvuodesta. Sitä Pajala ei vielä tässä vaiheessa halua arvioida, kuinka iso osa kasvusta johtuu verovapauden poistumisesta. Yleisesti hän pitää harmillisena, että asunnon ostoa suunnitteleville nuorille jää kovin lyhyt aika reagoida verovapauden poistumiseen.

S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen kertoo, että lainahakemusten määrässä on näkynyt yleisesti piristymistä. Hän ei kuitenkaan voi kommentoida tarkkoja lukuja, sillä pankki viettää tällä hetkellä hiljaista jaksoa ennen 9. lokakuuta julkaistavaa osavuosikatsausta.

Lainoja nostetaan edelleen vähän

Uutinen varainsiirtoveron alennuksesta otettiin ilolla vastaan etenkin kiinteistönvälittäjien parissa. Vielä toistaiseksi veroalennuksen vaikutuksesta ei ole paljoa näyttöä.

– Mitä olen kentältä kuullut, niin ensiasunnon ostajia on ollut paljon liikkeellä. Uskon, että suurin vaikutus näkyy vasta marraskuussa, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:stä.

Suomen Pankki julkaisi tiistaina tilastoja pankkien lainakannoista syyskuun osalta. Asuntolainoja nostettiin 1,1 miljardilla eurolla, mikä on noin 450 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Lokakuun tilastot julkaistaan marraskuun lopussa, joten silloin saatetaan nähdä jo merkkejä veroalennuksen todellisesta vaikutuksesta.

Tällä hetkellä kauppa käy edelleen vaisusti. Lainalupauksia haetaan, mutta nostetuiksi asuntolainoiksi se ei vielä ole muuttunut.

– Kaupoille asti ei olla vielä ehditty, eli asuntokauppojen määrässä tai nostetuissa lainoissa ei vielä näy kasvua lokakuussa, sanoo OP:n Satu Nurmi.

Nordean Jussi Pajalan mukaan oleellista on, miten lainahakemusten lisääntynyt määrä näkyy nostetuissa lainoissa. Tällä hetkellä asuntomarkkinat ovat jumissa, sillä useilla ostajilla on vaikeuksia saada vanha asuntonsa myydyksi.

– Näissä asuntokauppaan muodostuneissa ketjuissa ratkaisevaa voi olla se, että pienten asuntojen kauppa piristyy. Siksi vasta seuraavan puolentoista kuukauden aikana nähdään, oliko varainsiirtoveron muutoksella vaikutusta asuntokauppaan vai ei, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat