Asuntokaupalle povataan mainiota loppuvuotta, mutta tylyn tyyntä tammikuuta ja heiveröistä helmikuuta

Miksi asuntokauppa takkuaa vaikka myyntiverotus keveni? 9:26
Miksi asuntokauppa takkuaa vaikka myyntiverotus keveni?

Asuntokauppa polkee paikallaan, mutta miltä näyttää ensi vuoden alku?

Hintojen lasku on näkynyt koko maassa ja kaikenlaisissa kohteissa, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Niin vanhoissa, uusissa, isoissa kuin pienissäkin kohteissa.

Asuntokaupan hyytyminen alkoi viime vuoden alussa, jolloin korot olivat vielä puoli prosenttia pakkasella, Brotherus toteaa. Nyt korot ovat noin neljässä prosentissa.

Erityisesti laskusuunta on näkynyt suurimpien opiskelijakaupunkien yksiöissä. Ja erityisesti pääkaupunkiseudulla, mainitsee Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Hintojen lasku ja sitä myöten asuntokaupan tahmeus on monen asian summa: inflaatio, korkojen nousu, korona ja Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa, Brotherus toteaa. 

Nousunopeus on hänen mukaansa poikkeuksellista.

Ensiostajien veroetu poistuu vuoden alusta

Ensiasuntojen ostajien veroetu poistuu tammikuussa. Kuinka se tulee vaikuttamaan asuntokauppaan?

– Se näkyy jo oikeastaan nyt. Ensiasuntojen ostajat ovat lähteneet liikkeelle. Asuntokauppa marraskuussa on ollut tämän vuoden mittapuulla jo aika aktiivista, toteaa Viljamaa.

– Seuraus siitä, että jos ensiasunnon ostajalta varainsiirtoveron vapautus poistuu, niin tietysti tilanne hieman muuttuu. Tietystikin, kun ensiasunnon ostaja vaihtaa asuntoa, niin se varainsiirtovero on matalampi. En usko, että sillä on hirvittävästi vaikutusta.

Viljamaan mukaan voi käydä jopa niin, että ensiasunnon ostajat ostavatkin ensiasuntonsa jopa aiemmin, koska niin kutsuttu ensiasunnon varainsiirtoverovapautuksen kikkailu poistuu.

Brotherus on samoilla linjoilla Viljamaan kanssa.

– Tästä tulee mainio marraskuu ja joulukuu, mutta kolikonkääntöpuolena uskon, että tulee tylyn tyyni tammikuu ja heiveröinen helmikuu.

Lisäksi markkinoilla vallitsee ristiriita työllisyystilanteen ja koronlaskujen suhteen: "korot laskevat, mutta työttömyys kasvaa."

Lue myös:

    Uusimmat