Asuntomarkkinoiden alamäki saattaa loppua rytinällä, mutta sillä on myös kääntöpuoli – "Ne eivät sitten ehdi tähän"

Konkarikiinteistövälittäjällä kammovuosi – näin varainsiirtoveropäätös näkyy kaupassa 9:32
Asian ytimessä -ohjelmassa asuntomarkkinoiden tilanteesta olivat keskustelemassa Suomen yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus ja kiinteistövälittäjä Erkki Murto-Koivisto.

Asuntomarkkinoilla on mennyt pitkään huonosti. Ilmassa on kuitenkin loppuvuotta kohti piristystä.

Pitkän nousun jälkeen varsinkin viimeiset kuukaudet ovat olleet hyvin alavireiset. Kiinteistövälittäjä Erkki Murto-Koivisto kertoi "valojen sammuneen" viime joulukuussa asuntomarkkinoilla. Murto-Koivisto kertoi Asian ytimessä -ohjelmassa tilanteesta myös studiossa. 

– Alalla seitsemää lihavaa vuotta seurasi todella laiha ja vaikea vuosi, ja välittäjät ovat joutuneet kiristämään vyötään toden teolla. Ajat ovat vaikeat, mutta pikkuisen parempaan ollaan menossa. 

Suomen yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus on seurannut asuntomarkkinoita pitkään. Hän kertoo markkinoiden sukelluksen olevan poikkeuksellisen pitkä, ja uudisrakentamisen kärsineen voimakkaasti. 

– Tietysti juurisyy eli korot ovat nousseet nopeasti – täytyy mennä edelliselle vuosituhannelle, että löytyy samanlaisia esimerkkejä tällaisesta yhdistelmästä. 

Ensiostajilla kiire

Hallitukselta toivottiin pitkään piristysruiskeita, ja viime viikolla ilmoitettiin, että varainsiirtoveroa lasketaan, ja samalla ensiasuntojen verovapaus päättyy vuoden lopussa. Tämä tarkoittaa, että jos haluaa ensiasunnon verovapaana, tulee asunnon ostamisessa kiire.

– Oletan, että ihmiset eivät vielä ole tajunneet, kuinka kiire tässä on. Jos kaupan aikoo tehdä, marraskuun puoliväliin mennessä on asunto löydettävä, Murto-Koivisto toteaa.

Brotherus uskoo kaupan kiihtyvän vuoden loppuun mennessä, ja ensiostajien ryntäävän markkinoille. Tilanne on hyvä siis niille, jotka ovat jo pitkällä asuntoa hankkimassa. 

– Tietysti ne asunnonostajat, jotka eivät ole ehtineet säästää tai kerryttää pesämunaa, eivät sitten ehdi tähän. 

Varainsiirtovero vaikuttaa

Hallitus ilmoitti viime viikolla, että varainsiirtoveroa lasketaan asuntokaupassa kahdesta prosentista puoleentoista, ja kiinteistökaupassa neljästä prosentista kolmeen. 

– Se on mahtava uutinen, olen sanonut että tarvitaan tulva hyviä uutisia, jotta saadaan pato murtumaan. Tämä oli hyvä avaus, mutta toivottavasti sieltä tulee vielä lisää, Murto-Koivisto kiittelee.

Brotherus uskoo, että varainsiirtoveron laskeminen voi tuoda jopa tuhatmäärin uusia asuntokauppoja. 

– Kun vastaavasti 2013 varainsiirtoveroa nostettiin, se jäädytti kauppaa pidemmäksikin aikaa. Tällä sitten on vastakkainen vaikutus, eli asuntokauppa viriää ja pysyy korkeammalla tasolla pidemmän aikaa. 

Korot jarruttavat

Brotheruksen mukaan korot ovat keskeisin tekijä asuntomarkkinoiden alamäkeen. Nyt ne ovat kuitenkin kesästä asti tasaantuneet noin neljään prosenttiin, ja ennusteet povaavat laskua 3,5 prosenttiin ensi vuonna ja kolmeen prosenttiin vuonna 2025. 

Epävarmuustekijöitä on toki paljon. Isoin liittyy inflaatiokehitykseen, joka on Suomessa saatu kuriin mutta euroalueella ei. Suomelle jo tämä nykyinen korkotaso on aivan liian korkea, eli korot pitäisivät olla matalammalla, Brotherus sanoo.

Murto-Koiviston mukaan paine asuntokauppoihin on valtava tällä hetkellä ja ne ketjuuntuvat helposti.

– Tällä hetkellä tulee valtavasti tarjouksia, että ostan, jos saan omani myytyä. Olen koko ajan puhunut, että välittäjien pitäisi tehdä yhteistyötä näiden ketjujen purkamiseksi. 

Hänen mukaansa syksyn mittaan tulleet pienet hyvät uutiset ovat lupaavia, ja ilmassa on merkkejä asuntomarkkinoiden elpymisestä. 

– Asuntojen hinnat eivät enää laske ja nyt on siinä mielessä viisas hetki tulla markkinoille. 

Lue myös:

    Uusimmat