Varainsiirtovero alenee – ekonomisti innostui: "Boom!"

Ensiasunnon verovapauden poisto kuumensi tunteita eduskunnassa 2:42
Katso myös: Ensiasunnon verovapauden poisto kuumensi tunteita eduskunnassa

Asuntokaupan ja arvopaperien varainsiirron verotusta aiotaan muuttaa hallituksen esitysten mukaisesti.

Hallitus esittää, että kiinteistöjen sekä asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden varainsiirtoverokanta alenee, kertoo Verohallinto tiedotteessaan.

Kiinteistöjen varainsiirtovero alenee neljästä prosentista kolmeen prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöosakkeiden kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin.

Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin, Verohallinto kertoo.

Boom! Askel kohti parempaa veropolitiikkaa. Tällä voi olla positiivinen sysäys seisahtuneeseen asuntokauppaan. Ja hienosti voimaan heti eli ei tarvitse viivytellä kauppojen kanssa, yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa viestipalvelu X:ssä tuoreeltaan. 

Liikaverot palautetaan tästä päivästä lähtien

Jos laki hyväksytään, se tulee voimaan vuodenvaihteessa, mutta sitä sovelletaan takautuvasti jo tästä päivästä eli torstaista 12. lokakuuta lähtien. 

– Loppuvuonna asiakkaiden pitää ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero oma-aloitteisesti voimassa olevien veroprosenttien mukaan. Verohallinto sitten palauttaa näille asiakkaille liikaa maksetun veron korkoineen ensi vuoden puolella ilman eri hakemusta, Lakiasiainjohtaja Matti Merisalo sanoo tiedotteessa.

– Toki jos ilmoittamisen ja maksamisen määräpäivä on vasta ensi vuoden puolella, niin ne kannattaa tehdä vasta vuodenvaihteen jälkeen. Silloin vero ilmoitetaan ja maksetaan uusilla matalammilla prosenteilla.

Ensiasunnon verovapaus poistetaan

Hallitus esittää myös ensiasunnon verovapauden poistoa. Se astuisi voimaan vuodenvaihteessa, eikä sitä sovelleta takautuvasti. 

Verohelpotuksesta haaveileville asunnonostajille tulee kiire.

− Jos kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023, ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Ensiasuntojen osalta lakia ei sovelleta takautuvasti, eli tänä vuonna on vielä reilu kaksi kuukautta aikaa ostaa ensiasunto verovapaasti, Merisalo sanoo.

Lue lisää:

Näin suomalainen ei halua asua – barometri paljastaa 2:12
Näin suomalainen ei halua asua – barometri paljastaa

Lue myös:

    Uusimmat