Sori nuoret! Hallitus mätkäisi ensiasunnon ostajia rätillä, jonka arvo on 74 miljoonaa euroa

Asuntomarkkinoiden pelastukseksi on huudeltu varainsiirtoveron poistamista tai alennusta. Nyt hallitus toteuttaa näistä keinoista jälkimmäisen, mutta ensiasunnon ostajien verovapaus poistuu kokonaan ensi vuoden alussa. Nuorille ensiasunnon ostajille tarjotaan siis märkää rättiä, kirjoittaa MTV Uutisten taloustoimittaja Joonas Turunen.

Valtiovarainministeriöstä ammuttiin torstaina eetteriin tiedotteen muotoon puettu ”tykinlaukaus”: parjattua varainsiirtoveroa alennetaan! 

Kuten S-pankin päästrategi Lippo Suominen totesi MTV:lle:

– Kyllähän se ilolla otettiin vastaan. Toivottu ja odotettu, mutta silti vähän yllätyksenä se tuli.

Varainsiirtoverosta vallitsee ekonomistien keskuudessa harvinainen yksimielisyys. Kyseessä on ohjausvaikutuksiltaan täysin hyödytön vero, joka ainoastaan hidastaa asuntokauppaa.

Tähän mennessä veroa on täytynyt maksaa esimerkiksi omakotitalosta tai mökistä neljä prosenttia kauppahinnasta, asunto-osakeyhtiön osakkeista taas kaksi prosenttia. 

Nyt Petteri Orpon (kok.) hallitus esittää, että kiinteistökaupassa veroprosentti tippuu kolmeen ja asunto-osakekaupassa 1,5 prosenttiin.

Laskuharjoituksena: 200 000 euron omakotitalosta olisi ennen maksettu 8 000 euroa varainsiirtoveroa, jatkossa kuusi tonnia. Saman hintaisen asunto-osakkeen vero puolestaan pienenee 4000 eurosta kolmeen tonniin.

Alennus tehdään, sillä asuntokauppa on korkojen nopean nousun vuoksi jumiutunut pahasti. Lisäksi veronalennus tehdään samalla tavalla kuten aikaisemmin esimerkiksi Britanniassa – yllättäen ja yhdessä yössä. Siksi alennus astuu takautuvasti voimaan välittömästi eli 12. lokakuuta.

Muuten kauppa hyytyisi täysin, ennen kuin veronalennus astuu voimaan.

Nuorille ensiasunnon ostajille märkää rättiä

Tällä hetkellä alle ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta, mikäli hän omistaa asunnosta vähintään 50 prosenttia ja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias. 

Verovapaus on ollut tuntuva kannuste siirtyä omistusasumiseen – ja koska verottaja edellyttää, että asunnon ostaja tosiasiallisesti muuttaa itse asuntoon puolen vuoden sisällä kaupanteosta, on tällä tuettu nimenomaan oman kodin hankintaa.

Esimerkiksi viime vuonna verovapaasti tehtiin 23 000 kauppaa asunto-osakkeesta ja 13 000 kauppaa asuinkiinteistöstä.

Varainsiirtovero on puhtaan fiskaalinen vero, eli sen ainoa tarkoitus on kerryttää verotuloja valtion kassaan. Sitä maksetaan asunto- ja kiinteistökaupan ohella listaamattomien yhtiöiden osakekaupoista, joiden vero pienenee nyt kosmeettisesti 0,1 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2022 varainsiirtovero kerrytti valtiolle verotuloja 917 miljoonaa euroa. Nyt tehtävä veroalennus vähentää ensi vuoden tuottoja 144 miljoonalla eurolla.

Jostain täytyy löytää korvaavia tuottoja.

Siksi hallituksen esitykseen oli kätketty ensiasunnon ostajille ikävä uutinen. Verovapaus poistuu ensi vuoden alussa kokonaan.

Joten sori, nuoret! Tällä toimenpiteellä paikataan pieneneviä verotuottoja – valtiovarainministeriön arvion mukaan 74 miljoonalla eurolla. Eli tällä muutoksella kuitataan puolet koko veroalennuksen vaikutuksesta.

Tänä vuonna solmittavat asuntokaupat ovat vielä verottomia. Jos ensiasunnon haluaa ostaa ilman varainsiirtoveroa, on kaupat solmittava viimeistään uudenvuoden aattona. Tämä tuo varmasti asuntokauppaan rakennuttajien toivomaa vauhtia.

Silti ensiasunnon ostajan ei kannata hätiköidä. Kyseessä on taloudellisesti iso päätös, jossa maltti on valttia – varsinkin nykyisellä korkotasolla.

Jos kauppa venähtää ensi vuoden puolelle, voi varainsiirtoveron muutamat tonnit luultavasti tinkiä itse asunnon kauppahinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat