Mainos

Jopa 40 prosenttia Helsingin ydinkeskustan asunnoista on täysin tyhjillään – rikkaat käyttävät asuntoja "kolmoskoteina"

Helsingissä kolmannes asunnoista on vailla vakinaista asukasta, kun muun muassa varakkaat ihmiset pitävät asuntoja paikkana rahoilleen. Tyhjät asunnot voivat vaikuttaa muun muassa kunnan talouteen, kun niistä ei tule verotuloja.

Syrjäseutuja vaivanneet tyhjät asunnot ovat myös Helsingin keskustan ongelma, tosin eri syystä. Vaikka kysyntä on kovaa etenkin Helsingin kantakaupungissa ja parhailla paikoilla, samanaikaisesti isoja osuuksia asunnoista on ilman vakiasukkaita. Asiat ilmenevät Hypon asuntomarkkinakatsauksesta.

Hypon mukaan Helsingin ytimessä kolmannes asunnoista on vailla vakinaista asukasta. Vuonna 2011 esimerkiksi Kaartinkaupungissa ja Kluuvissa osuus oli vajaa viidennes.

Ilmiö on tuttu Lontoosta, New Yorkista ja Pariisista, eivätkä tyhjyyden takana ole esimerkiksi remontit tai asunnonvaihdot. Hypon mukaan merkittävä osa asunnoista on varakkaiden yksityishenkilöiden omistuksessa, ja he käyttävät asuntoa vaihtelevasti ”kolmoskotina” ja paikkana rahoilleen.

Asuntosijoittajat yksi syy ilmiöön

Tyhjillään olevien asuntojen omistajia ovat myös rikkaat kuolinpesät ja säätiöt, jotka pitävät asuntoja vajaakäytöllä tai lähinnä lähipiirin käytössä. Keskusta-asuntojen arvo nousee yhä, joten myynti-into tai kokoaikaiseen käyttöön ottaminen ei innosta.

Kolmas syy tyhjien arvoasuntojen takana ovat lyhytaikaisesti esimerkiksi Airbnb:n kautta vuokraavat asuntosijoittajat, mutta katsauksen mukaan tilastot viittaavat tämän ryhmän merkityksen pienemmäksi kuin kahden edellisen.

Tyhjillään olevat asunnot tarkoittavat verotulojen menetystä

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan omistajista ei ole tarkkaa tilastotietoa, mutta maailmalla kokemukset ovat osoittaneet omistajien olevan monesti varakkaita yksityishenkilöitä.

– Odotan, että myös Helsingissä pääosa tyhjien asuntojen osuuden kasvusta tulee varakkaiden yksityishenkilöiden puolelta, Brotherus sanoo Kauppalehdelle.

Tyhjillään olevat asunnot tarkoittavat kunnalle verotulojen menetystä, koska monesti arvoasunnoissa asuisi hyvätuloisia veronmaksajia.

– Tyhjät asunnot ovat jo nyt haaste kuntataloudelle.

"Joitain vaikutuksia voi olla"

Asuntomarkkinaan ilmiö vaikuttaa siten, että muille jää vähemmän asuntoja hyviltä paikoilta, ja on muutettava kauemmas. Toisaalta tyhjät asunnot voivat näivettää lähiympäristöä, kun palveluille on vähemmän asiakkaita.

Kun tyhjät asunnot yhdistetään uusien kauppakeskusten, kuten Kalasataman Redin, Pasilan Triplan ja Espoon Tapiolan Ainoan, nousuun keskustan ulkopuolelle, vaikutukset voivat Brotheruksen mukaan näkyä esimerkiksi keskustan kivijalkaliikkeiden aukioloissa ja valikoimissa.

– Ilmiö ei toki tarkoita, että Helsingin ytimestä katoaisivat palvelut, mutta joitain vaikutuksia voi olla.

Yhdeksi ratkaisuksi Hypo ehdottaa korotettua kiinteistöveroa pysyvämmin tyhjille asunnoille.

Hypo ennakoi katsauksessaan asuntojen hintojen nousevan 0,5 prosenttia koko maassa tänä vuonna ja jämähtävän ensi vuonna. Pääkaupunkiseudulla se arvioi asuntojen kallistuvan tänä vuonna 2,0 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja