Näkökulma: Tässä on Teemu Pukin ja Mörkö-Markon tarinoiden opetus

Pukki: Ylhäällä jäi vähän yksin 2:27
Videolla Teemu Pukki MTV Urheilun haastattelussa Huuhkajien edellisen EM-karsintaottelun jälkeen.

Teemu Pukki ja Marko Anttila. Molempien massailmiöiden taustalta paljastuu valtavasti nöyryyttä ja työteliäisyyttä, josta nuorten pelaajien tulisi ottaa kuumeisesti oppia, kirjoittaa MTV Urheilun Timo Innanen.

Kirjoitin jo vuoden alussa MTV Urheilun verkkosivuille siitä, miksi Teemu Pukin näyttämä esimerkki on niin äärimmäisen tärkeä ja oiva ennen kaikkea nuorille suomalaislupauksille, jotka eivät ole vielä oivaltaneet urheilullisuuden, ankaran työnteon ja kurinalaisuuden merkitystä.

Pukki teki täyskäännöksen urheilijana vasta pari vuotta sitten, mutta huiman lahjakkuutensa ansiosta hän teki sen yhtä dynaamisesti kuin liikkeensä viheriöillä. Noin seitsemän vuotta sitten kirjoitin Pukista kattavan artikkelin Urheilulehteen.

Jutussa käsiteltiin muun muassa hänen liiallista roskaruoan ja karkin syöntiään - sekä hieman lepsuhkoa asennettaan. Eräs A-maajoukkuepelaaja totesi tuolloin seuraavasti: "Kun 'Temelle' tulee vaikeuksia, hän lähtee Mäkin kautta Makuunista hakemaan karkkia."

Leijonien kapteeni Marko Anttila puolestaan ei ollut nuorena lahjakas pelitaidoiltaan. Vasta fyysiset ominaisuudet tekivät hänestä aikuis-iän kynnyksellä mielenkiintoisen pelaajan. Anttila ehti pohtia aikoinaan lopettamistakin, kun ura ei tuntunut aukeavan. Vielä pari vuotta sitten nimekkäät kiekkotoimittajat eivät pitäneet häntä edes oikeana jääkiekkoilijana. Keväällä Anttila ratkaisi tärkeillä maaleillaan maailmanmestaruuden Suomelle Slovakiassa.

Pukki puolestaan on johdattamassa Huuhkajia ensimmäistä kertaa arvokisoihin. Kaksikkoa yhdistää ujous – mutta enemmän kyse on sittenkin nöyryydestä. Kumpikin herrasmiehistä on ymmärtänyt matkan varrella, että ilman joukkuetta et ole mitään. Molemmat ovat sisäistäneet, että tekemällä pyyteettömästi töitä yhteisen hyvän eteen - henkilökohtainen palkintokin tulee useimmiten – ennemmin tai myöhemmin. Mutta. Sekin on toisarvoista.

Pukki ja Anttila ovat epäitsekkyytensä ja hurjan työmoraalinsa ansiosta mitä parhaimpia esikuvia nuorille urheilijanaluille. He ovat muovanneet lopulta itsestään parhaan version. 

Lue myös:

    Uusimmat