Näkökulma: SM-liigan kellariin juuttunut pikkuseura maksaa kovan hinnan kiekkoromantiikastaan

SM-liigan pudotuspelimahdollisuutensa menettänyt KooKoo päätti olla myymättä pelaajiaan loppukaudeksi. Pintatasolla se näyttää ryhdikkäältä kannattajien arvostukselta. MTV Urheilun toimittajan Marko Leppäsen mielestä päätöksen taustalla  kytee enemmän jukuripäistä kiukuttelua, josta vuodesta toiseen sarjan peräpäässä rypevä seura maksaa kovan hinnan. 

Viime kaudella KooKoo myi kolme parasta pistemiestään (Michael Keränen, Patrick Bjorkstrand ja Jake Newton), kun se oli menettänyt mahdollisuutensa kymmenen sakkiin. Se ratkaisu toi tiettävästi seuralle parisadantuhannen euron säästöt. 

Tällä kaudella KooKoo ajautui samaan tilanteeseen, mutta seurajohto päätti valita toisen suunnan. Sillä oli pistepörssin kolmosmiehen Malte Strömwallin, Miikka Pitkäsen ja Anrei Hakulisen kaltaisia haluttuja pelaajia, jotka jatkavat nyt loppukauden Kouvolassa. 

Toimitusjohtaja Sakari Välimaa uskoo vahvasti, että 12 pisteen ero pudotuspeliviivaan on kurottavissa 11 ottelussa. Samalla Välimaa heittää pallon kouvolalaisen yleisön suuntaan ja puhuu periksiantamattomuudesta.

– Olemme saaneet hyvää dataa siitä, miten myynnit ovat vaikuttaneet esimerkiksi yleisömääriin ja muihin ottelutuottoihin. Nyt punnitsemme tilanteen toiseen suuntaan, hän totesi seuran verkkosivuilla

Hienoja sanoja ja yleviä arvoja, joista KooKoo maksaa vielä raskaat lunnaat. Tuskin loppukauden peleissä mitään karnevaaleja nähdään. Ensi kauden joukkueeseen on käytettävissä entistä pienempi summa. Sadantonnin lisämyynnin kairaaminen Kouvolan markkina-alueelta on kova homma. 

Välimaan mukaan lopettaminen tässä kohtaa ei ole vaihtoehto. Jos joukkueesta ei ole löytynyt koko kauden aikana äärimmäistä taisteluhenkeä ja loppuun asti puristusta, miksi henki löytyisi nyt lähes toivottomassa tilanteessa. 

Ainakaan perjantaina pelaajat eivät osoittaneet Pelicansia vastaan jäällä arvostusta seuran ratkaisulle. Turpaan tuli 4–9, ja päävalmentajakin meni mykäksi. 

Niin sanottu loppukauden tyhjennysmyynti on ilmiönä sinänsä järjetön, mutta kun järjestelmä sen sallii, miksei sitä käyttäisi. 

Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula on aiemmin kritisoinut usein pelaajien myymistä loppukaudeksi, mutta hän päätti silti luovuttaa pelaajia muualle säästääkseen palkkakuluissa. Kerttula oli valmis nielemään oman ylpeytensä ja ottamaan vastaan eteen tulevan kritiikin. Hän ajatteli seuran etua ja osasi katsoa sopivalla tavalla eteenpäin. 

Toimitusjohtaja Välimaa on käynyt yhden miehen sotaa median kanssa, kuten Ilta-Sanomien tekemästä jutustakin paistaa läpi. KooKoon ratkaisusta henkii "me teemme mitä me haluamme vaikka kaikki ovat meitä vastaan" -asenne, mikä ei johda mihinkään. 

KooKoo on räikeä osoitus siitä, että SM-liigassa on liikaa joukkueita. Seura on ajautunut kierteeseen, josta se ei näytä pääsevän irti. 

Kolmaskaan kausi SM-liigassa ei tuo pudotuspelipaikkaa, eikä sitä ole tulossa ensi kaudellakaan, jos arjen vaatimustasoa ei nosteta. Budjettia ei tällä menolla voi nostaa, joten ainakin valmennuksen pitää olla kunnossa. Valmentaja Mikko Heiskanen ei sinänsä arvioinut ottelua, mutta nosti Jatkoajan jutussa esiin KooKoon harjoittelukulttuurin

KooKoon toimistolla ei varmasti ole hehkeä tunnelma, kun joka suunnalta tulee turpaan. Tuska huokuu läpi, eikä tässä tilanteessa ole hauskaa olla kiekkojohtaja.

Hieman hillitymmällä viestinnällä voisi saada edes vähän sympatiapisteitä, joita on nyt tullut yhtä vähän kuin pinnoja sarjataulukkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat