SM-liigan sensaatiojoukkue sai raskaan velvoitteensa hoidettua – seurapomolla jämäkkä viesti noususta haaveileville: "Kenkäkauppiaalle molemman jalan kengät myyntiin"

Liigan seuraviikko: KooKoo 8:02
KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kävi Uutisaamun vieraana.

KooKoo kävi läpi tuskaisen vaiheen, kun se nousi Mestiksestä SM-liigaan. Nyt kallis liigalisenssi on maksettu, ja seura katsoo valoisasti tulevaisuuteen koronaviruksen aiheuttamasta pienestä notkahduksesta huolimatta. Toimitusjohtaja Sakari Välimaalla on kokemuspohjaa arvioida, kannattaisiko SM-liigan ja Mestiksen väliset karsinnat palauttaa. 

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa on vapaa-ajalla kova remonttimies, joka "unohtuu" välillä vasaranvarteen yön pimeisiin tunteihin asti. 

Syksyllä 2015 alkoi leipätyössä rakennusprojekti, jossa vasaran lisäksi on tarvittu talttaa ja sorviakin. 

KooKoo nousi SM-liigaan, ja alkoi kova perustan valaminen. Muutenkin isoa hyppyä hankaloitti 1,8 miljoonan euron arvoinen liigalisenssi, joka pitää maksaa osakeyhtiölain mukaan viidessä vuodessa. 

Nyt KooKoo pelaa SM-liigassa kuudetta kautta, ja velvoitteet on hoidettu. Elämä näyttää muutenkin valoisalta Kymeenlaaksossa: KooKoo on jatkanut hyvän viime kauden jälkeen pirteitä otteitaan SM-liigakaukaloissa, ja joukkue on nousemassa kovaa vauhtia vakaaksi keskitason seuraksi. 

Välimaa on kutsunut liigalisenssiä leikkisästi "osallistumismaksuksi". Summa on kova, mutta hän ei valita, koska säännöt ovat sääntöjä. 

– Muut määrittelevät osakkeen hinnan. En minäkään voi kävellä toiseen osakeyhtiöön ja sanoa, että tulen teidän osakkaaksi. Asia on sovittu ja se on itse hyväksytty, joten pulinat pois, Välimaa sanoi MTV Urheilun haastattelussa. 

– Vaikka tosin pitää myöntää, että ilman sitä (liigalisenssin maksamista) olisin nukkunut vuosien varrella monta yötä paremmin. 

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

Maalikooste: KooKoo - Lukko 5:50
Sarjan viidentenä majaileva KooKoo antoi näytteen vaarallisuudestaan kaatamalla sarjakärki Rauman Lukon. Videolla ottelun maalikooste. 

Hyppy liikkuvaan jumaan

Muutkin SM-liigaan nousseet seurat Vaasan Sport ja Mikkelin Jukurit ovat saaneet havaita, miten paljon liigalisenssi kuormittaa muutenkin vasta oraalla olevia organisaatioita. Vuosittainen lainasumma on suoraan pois pelaajabudjetista tai toiminnan kehittämisestä. 

Välimaa muistuttaa, että hyppäys on valtava, vaikka SM-liigaan noustessa seurat pääsevät nauttimaan vastaavasti tv-korvauksista. 

– Meiltä on kulunut lisäksi noin miljoonan verran toiminnan kehittämiseen, Välimaa muistuttaa. 

– Hyppäsimme kuitenkin aika liikkuvaan junaan. Olimme yksi Mestiksen suurimmista, ja sitten äkkiä yksi pienistä ja rumista. 

KooKoo olisi pystynyt nostamaan pelaajabudjettiaan täksi kaudeksi lähemmäs kahta miljoonaa ilman kevään koronavirusskandaalin tuomaa taloudellista iskua. Niin ikään pelaajien oman kunto- ja fysiikkasalin rakentaminen jäi myöhäisempään ajankohtaan. 

– Korona painaa aika paljon, mutta kaatuneen maidon perään on turha parkua. 

Kenkäkauppiaalle molemmat kengät myyntiin

Liigalisenssin maksaminen liittyy osana myös keskusteluun SM-liigan ja Mestiksen välisestä suhteesta. Toiveet karsintojen palauttamisesta nousevat esiin tasaisin väliajoin, ja perusteluna käytetään urheilullisten arvojen vaalimista. 

Osakeyhtiömaailmassa karsintojen palauttaminen on erittäin ongelmallinen kuvio. Mestiksen seurat ovat yhdistyksiä, joita ei voi suoraan liittää SM-liigaan, jonka 15 seuraa ovat osakassopimuksen piirissä. 

SM-liigaan voi nousta edelleen niin sanotusti kabinetin kautta, jos Mestiksen mestarin liigalisenssin ehdot täyttyvät. Välimaa muistuttaa, että Mestiksessä ainoastaan Kiekko-Espoolla on halli, joka täyttäisi SM-liigan vaatimukset. 

– Jos vaikka Imatran Ketterä nousisi karsintojen kautta SM-liigaan, niin missä joukkue sitten pelaisi, Välimaa kysyy. 

– Olen sanonut, että jos omistaa kenkäkaupan niin kannattaa myydä molemman jalan kenkiä. Olosuhteet, vip-aitiot ja yleisökapasiteetti ovat isoja asioita. Mekin olemme joutuneet myymään aitioissa eioota joka vuosi. 

Välimaa laskee, että SM-liigassa pelaaminen vaatii normaalikautena (ei nykyisenä korona-aikana) noin 3 500 katsojan keskiarvon, 1,7 miljoonan pelaajabudjetin ja 5–7 miljoonan kokonaisbudjetin. 

– Jos siihen päälle vielä pystyy hoitamaan liigalisenssin, niin hakemusta sisään vaan. Muuten on SM-liigassa ihan turha pelata, koska arki on jatkuvaa murhetta kaukalossa ja sen ulkopuolella. 

"Matikka kymmenen, uskonto neljä"

KooKoon nousuvire on monen asian summa. Välimaa tähdentää Kymeenlaaksolaisen kiekkoyhteisön merkitystä ja sitä, että seuraan on saatu oikeita ihmisiä oikeille paikoille. 

Urheilutoimenjohtaja Jarno Kultanen on löytänyt hyvät vahvistukset, ja päävalmentaja Jussi Ahokas on saanut joukkueeseen ryhtiä kaukalossa. 

– Kaukalossa viisikossa kukaan ei saa vetää välistä. Me pyrimme koko organisaationa siihen, että kukaan ei vedä välistä. 

KooKoo on vielä kaukana SM-liigan kärkiseuroista kokonaistoiminnaltaan, mutta seura on selvinnyt kuivin jaloin vaikeasta liiganousun "nivelvaiheestaan". 

Koronaviruksen aiheuttamat yleisörajoitukset syövät Kymeenlaaksonkin ylpeyttä, mutta isossa kuvassa tulevaisuus näyttää kouvolalaisessa jääkiekkoilussa paremmalta kuin ehkä koskaan. 

– Jos laittaisin toimintaan jotain lasikattoja, olisin väärässä bisneksessä. Pyrimme kasvuun joka osa-alueella, mutta toisaalta hirveitä riskejä ei kannata ottaa. 

– Ajattelemme niin, että matematiikka olisi kymmenen ja uskonto neljä. 

KooKoon ja TPS:n ottelu perjantaina C Morella ja Subilla. Ottelu alkaa kello 18.30 . 

Lue myös:

    Uusimmat