SM-liigan mädän omenan moraali petti – tämä häpeällinen näky oli liikaa: "Kertoo jo oman ammatin halveksunnasta"

3:03
Pelicans-SaiPa-ottelun lehdistötilaisuus: SaiPan päävalmentaja Ville Hämäläinen nostaa esiin umpisurkean toisen erän, jossa SaiPa ei saanut aikaan laukaustakaan.

SM-liigan jumbopaikalla kymmenen ottelun tappioputkessa seilaava lappeenrantalainen SaiPa saa valtavaa ryöpytystä MTV Urheilun asiantuntijalta Petteri Sihvoselta. Viime perjantain Pelicans-vierasottelu oli viimeinen pisara.

Pääkuvan video: SaiPa koki nöyryyttävän tappion viime perjantaina. SaiPan päävalmentaja Ville Hämäläinen nosti lehdistötilaisuudessa esiin umpisurkean toisen erän, jossa SaiPa ei saanut aikaan laukaustakaan. 

Tukevasti sarjan viimeisenä oleva, joukkuettaan huolella tyhjentänyt SaiPa on kerännyt viimeisestä kymmenestä ottelusta kaksi pistettä. Maaliero kyseiseltä ajalta on umpisurkea 15-44.

Asiantuntija Petteri Sihvonen on ehtinyt pureskella tilannetta monelta kantilta.  

– Ennen kuin SaiPa pitää heittää bussin alle, täytyy sanoa, että SM-liigallahan tässä on valtava ongelma käsissä. Tämä jos mikä alleviivaa sitä, että sarja on saatava tavalla tai toisella auki.

– Toki tämä panee vakavasti kyselemään, monellako joukkueella SM-liigaa ylipäätään voidaan pelata. Ehkä pelaajia vielä riittää, mutta SaiPa saattaa olla merkki siitä, että todellinen suomalaisen jääkiekkoilun ongelma on johtajuusvaje, Sihvonen alleviivaa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Hän ei ole edes järin yllättynyt SaiPan mahalaskusta.

– Tällä hetkellä pelataan kaikkien aikojen yhtä kovatasoisinta SM-liigan kautta. Tämä kausi jos mikä paljastaa ja paljasti mädän omenan korissa.

Sitten on aika heittää SaiPa sinne "bussin alle".

– SaiPalla ei ole urheilujohtajaa, mikä on aivan käsittämätön ratkaisu. On tiedossa, että jo (ex-päävalmentaja) Pekka Virta oli tuskissaan sen kanssa, että päävalmentaja joutuu itse rakentamaan joukkuetta. Jussi Markkanen tekee varmasti toimitusjohtajana voitavansa, mutta ei hänestä ole joukkueen ja kokonaisuuden rakentajaksi. Hänen kykyään toimia toimitusjohtajana en osaa arvioida.

– Mitä tulee joukkueeseen, valmentajiin ja pelaajiin, näyttäisi hyvin murheellisella tavalla siltä, että ammattilaisuuteen liittyvä sinnikkyys ja jopa moraali ovat pettäneet.

Tästä yksi merkki oli joukkueen kokeneimman pelaajan Kalle Maalahden viimeviikkoiset kommentit Etelä-Saimaalle. Kapteenistoon kuuluva 31-vuotias puolustaja paljasti, että ainakin osassa joukkueen harjoituksia "näkee, että on puhallettu ulos". Maalahti myös kritisoi muuta pelaajistoa.  

– Kokenein pelaaja, seuran oma kasvatti Maalahti menee puhumaan ohi suunsa paikallislehteen harjoittelun laatutekijöiden puutteesta. Maalahden olisi pitänyt ymmärtää pitää mölynsä mahassa. Maalahdellakin näyttäisi olevan aivan täysi työ oman suorituksen edes jonkinlaisessa kurissa ja tasossa pitämisessä. Pelicansia vastaan (viime perjantaina) Maalahti pelaili kuin jotain puulaakiottelu, Sihvonen laukoo.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Niin, tämä Pelicans-ottelu. SaiPa pyöri sen ajan armottomassa myllyssä, ja esimerkiksi Maalahti kellotti kangistunein jaloin lähes kolmen minuutin mittaisen vaihdon surullisenkuuluisassa toisessa erässä.

Pelicansin 7-2-voittoon päättyneen matsin toisen erän laukaukset merkittiin lahtelaisille 29-0. Sihvonen ei muista aiemmin törmänneensä vastaavaan jääkiekon huipputasolla. 

– Se, ettei saa ainuttakaan laukausta erän aikana, kertoo jo todellisesta luovuttamisesta ja oman ammatin halveksunnasta, Sihvonen linjaa. 

Juttu jatkuu videon alla. 

1:34
Tämä näyte Pelicans-ottelusta kertoo kaiken: SM-liigan jumboseura karmeassa myllyssä – "Nyt alkaa jo vähän käydä SaiPaa sääliksi."

"Valmentaa ikään kuin kaveripohjalta"

Sihvonen näkee puutteita myös päävalmentaja Ville Hämäläisen suorituksessa. Hämäläinen korvasi pestissään Pekka Virran viime syksynä – kuvio, joka nähtiin myös Tero Lehterän päävalmentajakaudella 2020-2021.

– Hän varmasti tekee parhaansa, mutta onnettomuudekseen hänen tapansa valmentaa kumpuaa ikään kuin kaveripohjalta. Tämä johtuu hänen roolistaan entisenä SaiPa-pelaajana. Tällaisen kivireen perässä vetäminen vaatii päävalmentajalta äärimmäisiä henkisiä ponnistuksia, ja ote ei saa livetä missään kohtaa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

– Voin kertoa, minulla on kokemusta asiasta aikoinaan Pelicansin peräsimestä (kausi 2003-2004). Mahdollisuutensa menettäneen joukkueen, joka on vieläpä jatkuvassa pelaajien myyntiliikkeessä, valmentaminen vaatii jatkuvaa psyykkaamista, eikä mitään kaveruuteen vetoamista.

Loppuun Sihvonen lähettää vielä hyvin napakat terveiset SaiPan hallitukselle.   

– Kuvitellaan, että SM-liigan osakassopimuksen perusteella vaikkapa SaiPan hallitus voisi kaataa suunnitelmat SM-liigan uudesta joukkuemäärästä tai liigakarsinnoista. Tällainen ajatuskin hirvittää.

– Uskoni SaiPan hallituksen kykyyn johtaa SM-liigan organisaatiota on nolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja