Näkökulma: Raivostuttaako Patrik Laine -kritiikki? Ohjeita sataa vasemmalta ja oikealta, mutta meteli on vielä pientä

Patrik Laineelle satelee kritiikkiä ja Winnipeg Jetsin valmennusjohto saa läjäpäin ohjeita NHL:n suomalaistähden peluutukseen, kun maalipyssyn tehosarakkeessa on ollut tukoksia joulu-tammikuun ajan. Median kirjoittelua on myös päivitelty, mutta hullunmylly Laineen esitysten ympärillä on kuitenkin vielä pientä, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen.  

20-vuotiaan Patrik Laineen kolmas NHL-kausi on ollut erittäin kaksijakoinen. Marraskuun lopussa Laineen tehotilasto näytti 24 matsista pisteitä 21+3. Sen jälkeen joulu-tammikuun aikana saldo on kasvanut 26 ottelussa 4+6=10 pinnalla. Se on auttamatta vähän, sillä esimerkiksi työmyyrä Brendan Lemieux on tehnyt reilun seitsemän minuutin peliajalla samalla ajanjaksolla viisi maalia – ja vieläpä 22 ottelussa. 

Marraskuussa Laineen porskutus keräsi ylistystä kaikkialla – eikä vähiten Suomessa, sillä maaliryöppy käynnistyi Helsingissä pelatuissa Florida-otteluissa. Nyt ääni kellossa on toinen, sillä verkko on pullollaan kirjoituksia, joissa joko kehotetaan Lainetta heräämään tai annetaan kokoonpano-ohjeita Jetsin valmennusjohdolle. Myös MTV Urheilun toimitus on osallistunut näihin talkoisiin.

Eikä siinä mitään. Laineen suoritukset, hyvät sekä huonot, poikivat näkökulmia, sillä kyseessä on tämän vuosikymmenen jännittävin suomalaispelaaja. 

Samoja kannanottoja on sadellut myös Pohjois-Amerikan mediassa. 

– Laineen penkittäminen Boston-ottelussa oli täysin oikea päätös. Pelaajalle pitää lähettää viesti, TSN-kanavan asiantuntija Jamie McLennan totesi tiistain Bruins-matsin jälkeen.

– Vaikka ajatus siitä, että Winnipeg Jets istuttaisi 20-vuotiasta tähteään katsomossa, on vaikuttanut naurettavalta – sillä hän teki 18 maalia marraskuussa – se näyttää nyt herätykseltä, jota suomalaisnuorukainen tarvitsee, Winnipeg Sunin Ted Wyman kirjoitti keskiviikkona

– Päävalmentaja Paul Maurice on herätellyt Lainetta vähentämällä peliaikaa ja pudottamalla hänet alempiin ketjuihin. Entä jos hänet siirrettäisiin ykkösketjuun? Hän ei ole pelannut paljon Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin kanssa ylivoiman ulkopuolella. Ja se on järkevä ratkaisu. Hyvää juttua ei kannata sotkea, sillä Jetsin ykkösketju (Kyle Connor kolmantena lenkkinä) on ollut jatkuvasti yksi NHL:n parhaista trioista, Sportsnetin Sean Reynolds arvioi Boston-ottelun jälkeen.

Lainetta koskevassa uutisoinnissa törmää hyvin usein kommentteihin siitä, että maalipyssyn suorituksiin tartutaan liian suurella volyymillä ja turhan värikkäin sanankääntein. Kehujen kohdalla tämä häiritsee vähemmän, mutta jos kritiikkiä alkaa sadella muutaman huonomman ottelun jälkeen, tätä ei katsota hyvällä. 

 

Uskallan kuitenkin väittää, että Laine pääsee varsinkin nykyisellä kotimantereellaan Pohjois-Amerikassa melko vähällä. Vaikka Winnipegissä suhtaudutaan jääkiekkoon intohimolla, ilmapiiri on vielä täysin eri luokkaa kuin esimerkiksi Torontossa tai Montrealissa. Jos pelaajalle – ja varsinkin tähtipelaajalle – tulee vaikeampi jakso Maple Leafsin tai Canadiensin paidassa, rummutus on armotonta. Tästä voi kysellä lisätietoja esimerkiksi Vesa Toskalalta tai Saku Koivulta, jota kritisoitiin Montrealissa muun muassa siitä, ettei hän puhunut joukkueen kapteenina ranskaa. Puolestaan Toskalan torjuntatyöskentelystä löytyi varmasti syväanalyysi jopa jokaiselta Tim Hortons -ravintolaketjun työntekijältä Torontossa vuosina 2007-2010.  

Tällä hetkellä Laine on kritiikkinsä ansainnut. Ja Jetsin valmennusjohto etsii varmasti keinoja, joilla joukkueen nuori kultakimpale saadaan sytytettyä täyteen roihuun. Siihen saakka Laineen kritisoijista kärkkäin taitaa olla pelaaja itse.  

Lue myös:

    Uusimmat