SM-liigan sarjajumbo nousi hurjaan voittoputkeen dramaattisten muutosten jälkeen – takavuosien tähtisikermästä tuli duunarijoukkue: ”Historiaan ei saa jäädä kiinni”

Yllättivätkö Ari-Pekka Selinin potkut? Jarno Pikkaraisen HPK on nyt kuumin joukkue – Liigaviikko käy läpi SM-liigan puheenaiheet 20:38
Liigaviikossa käytiin läpi HPK:n hyvää nousuvirettä.

HPK:n SM-liigakaudesta oli tulossa täysi pannukakku, kunnes kaikki kääntyi valmentajavaihdoksen jälkeen. HPK tuli tunnetuksi aikanaan kalliista tähtipelaajistaan, mutta tätä nykyä hämeenlinnalaiset kairaavat taistelupisteitä suhteellisen halvalla ja tasaisella joukkueella. MTV Urheilu istui HPK-pomojen kanssa katsomaan harjoituksia, joiden aikana taustoista selvisi asioita, jotka antavat luottoa tulevaisuuteen. 

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen on innoissaan saadessaan eteensä halliravintolan valmistaman maukkaan joululounaan. Toivanen tunnustautuu jouluruuan suureksi ystäväksi ja paljastaa, että kotioloissa on valmistunut ensimmäinen kinkkupitoinen ateria hyvissä ajoin ennen ensimmäistä advettia ja hoosiannan veisaamisesta.

Läppä lentää pöydässä rennosti, eikä se ihmekään, koska HPK jyrää kahdeksan ottelun voittoputkessa.

HPK:n pelaajat ovat antaneet jo monta pikkujoululahjaa seurajohdolle ja kannattajille.

– Tässä hommassa pitää olla tunnettakin mukana, mutta oikeassa mittasuhteessa. Yksittäiset voitot ja tappiot eivät saa muuttaa pitkän välin toimintasuunnitelmaa, Toivanen linjaa.

Siihen pitkän linjan toimintasuunnitelmaa tuli hetkellinen kuoppa kauden alussa, kun HPK räpiköi sarjan viimeisenä.

Juttu jatkuu kuvan alla

"Sarjakärki voi olla tyytyväinen"

HPK:sta tuli SM-liigakauden ensimmäinen joukkue, joka vaihtoi valmentajaa. Matti Tiilikaisen vaihtaminen Jarno Pikkaraiseen kannatti kylmästi tulostenkin valossa, sillä Kerho porskuttaa nyt taulukossa kahdeksannella sijalla.

Toivanen ja urheilutoimenjohtaja Mika Toivola seuraavat, kun Pikkaraisen suojatit liukuvat Rinkelinmäen jäälle. Olemuksesta huokuu luotto joukkueeseen, mutta rotsinnapit eivät ainakaan vielä pamahtele hallin kattoon.

– Olen sanonut, että sarjakärki voi olla tyytyväinen, mutta muilla on aina parannettavaa, Toivola naurahtaa.

Toivola tähdentää, että Tiilikainen on edelleen hyvä valmentaja, mutta Hämeenlinnassa tulos ei ollut riittävän hyvä. Muun valmennustiimin uusiminen alleviivasi, ettei Tiilikaista haluttu nostaa tikunnokkaan yksin.

– Pelin rakenne tuo nyt turvaa. Vaikka yksittäisissä vaihdoissa tulisi virheitä, ne eivät näy enää niin paljon tulostaululla, Toivola summaa.

Kokeneita ja meritoituneita valmentajia on vapailla markkinoilla tätä nykyä paljonkin. Miksi juuri Pikkarainen?

Vastauksia antaa jo sekin, kun kuuntelee Pikkaraisen pitämää palaveria jäällä pelaajille. Ulosanti on selkeää ja jämäkkää. Viesti menee nopeasti perille.

– Tunsin Pikkaraisen hyvin jo Rauman ajoilta. Vaikka ihminen muuttuu vuosien varrella, niin tiesin kyllä, että mitä hän on syönyt.

"Pakko hyväksyä realiteetit"

HPK ei ole koskaan kuulunut varsinaisiin SM-liigan jättiläisiin, mutta sillä on merkittävä paikka suomalaisessa jääkiekkokulttuurissa. 

HPK on niittänyt mainetta Roman Simicekin, Tomas Vlasakin, Vladimir Vujtekin ja Tomas Jelinekin kaltaisista taitavista tshekeistä, Niko Kapasen, Timo Pärssisen ja Jukka Hentusen Teletappiketjusta tai Jukka Jalosen luomasta luovasta kiekollisesta pelityylistään. Lihavina vuosina rahaa paloi ja Hämeenlinnaan saapui maailman eliittitason pelimiehiä. 

Ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen peli oli usein ohi, kun Kerho pani ison myllyn päälle ja Sikakatsomo hoiteli kommenteillaan loput. 

SM-liigan on muuttanut profiiliaan, ja HPK on siitä hyvä esimerkki. Nyt ei retostella rahalla, vaan kerätään pienehköllä budjetilla taisteleva ja yhtenäinen joukkue. 

HPK:n pelaajabudjetti 1,75 miljoonaa on kaukana SM-liigan tämänhetkisestä kärjestä. 

– Jossain vaiheessa on pakko hyväksyä realiteetit, toimitusjohtaja Toivanen sanoo. 

Laadukas arki on jo kiekkokehissä pahimman luokan klisee, mutta sitä HPK:kin tavoittelee – ja mahdollisimman onnistuneita hankintoja. 

Toivola ei täysin osta sitä, että HPK olisi luonut nykyisen hyvän tasonsa peruspuurtajilla. 

– Kultakypärä Michael Joly on taitava pelaaja ja todellinen taiteilijapersoona. Ryan Johnston on varmasti viiden parhaan kiekollisen pakin joukossa SM-liigassa. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Ei ainoastaan pelaajahautomo

Toivola on kokonaisuudessaan tyytyväinen lähtökohtiin, joilla hän saa rakentaa joukkuetta.

– HPK:ssa harjoitellaan määrällisesti paljon, eivätkä kaikki pelaajat halua tulla meille sen takia. Meille on kuitenkin iso arvo, jos pelaaja on parempi täältä lähtiessään kuin tänne tullessaan. 

HPK on muovautunut omien kasvattien ja mualta tulleiden portiksi isompiin seuroihin ja sarjoihin, kuten HIFK:hon tai Ruotsiin. Viime vuosina hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Teemu Turunen, Otto Paajanen, Petteri Nikkilä ja Jere Innala

– Haluan korostaa, että emme ole täällä pelkästään kehittämässä pelaajia. En hyväksy sitä ihan täysin, että mediassa meitä markkinoidaan vain kasvattajaseurana. Kyllä meillä on kova halu myös menestyä. 

Pelaajabudjettiin lisää satsauksia

HPK:lle napsahti seurahistorian toinen mestaruus vuonna 2019 Antti Pennasen komennossa. Välillä väitetään, että mestaruuden jälkeen voi rallatella kymmenen vuotta ilman paineita. 

Toivanen ja Toivola naurahtavat heitolle. 

– Aika vieraalta kuulostaa sellainen teoria. Puhuttiin, että meille tuli ulospuhallus mestaruuskauden jälkeen, mutta olimme kuitenkin seitsemänsiä kesken jääneessä sarjassa. 

Koronakausi kuritti HPK Liiga Oy:n tuloksen reilut 80 000 euroa miinukselle, mutta se ei syössyt perikatoon seuraa, joka on velaton ja maksukykyinen. Toivasen mukaan HPK olisi tehnyt ilman koronaan kaikkien aikojen parhaan taloustuloksen. 

– Tulemme taistelemaan noususta budjettirankingissa. Tavoitteena on nostaa pelaalabudjetti kahteen miljoonaan, Toivanen paljastaa. 

Toivola huikkaa, että se merkitsee kahta EHT-tason pelaajaa tai yhtä laadukasta KHL-pelaajaa. 

Sellainen lääkitsisi jo paljon esimerkiksi nyt sakkaavaa ylivoimapeliä. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Junnutyö alkaa kantaa hedelmää

EHT-tason vahvistukset ovat kirsikoita peruskakkuun, jota rakennetaan esimerkiksi Rinkelinmäen liigahallin vieressä olevassa kakkoshallissa. 

Seura on satsannut paljon juniorityöhönsä, joka alkaa Toivolan mukaan kantaa nyt hedelmää. Hän vastaa seuran kilpakiekon urheilutoiminnasta C2-junioreista ylöspäin. 

HPK:n junioripuolelle on palkattu viime vuosina esimerkiksi maalivahtien oma valmennuspäällikkö, pakkien erikoisvalmentaja ja kaksi päätoimista fysiikkavalmentajaa. Vanha huippupelaaja Niko Kapanen vetää akatemian aamujäitä parhaille nuorille. 

– Nyt valintalistat Pohjola-leirillä ja nuorten maajoukkueissa alkavat olla sellaiset kuin halutaan, Toivola sanoo. 

HPK-miesten pääviesti on alkanut tulla selväksi, ja urheilupomot alkavat keskittyä Pikkaraisen vetämien treenien seuraamiseen. Toivola kertoo seuraavansa harjoituksia paikan päällä 2–3 kertaa viikossa. 

– Ammu nyt, Toivola heittää yhden kiertoharjoituksen päätteeksi. 

Tunne alkaa olla kohdallaan, vaikka ollaan lähes tyhjässä hallissa marraskuussa, tiistain perustreeneissä. 

HPK tuskin voittaa tällä kaudella seurahistorian kolmatta mestaruutta, mutta pohjat alkavat vaikuttaa siltä, ettei kahdeksan voiton putki ihan satunnainen suonenvetokaan ole. 

Lukko–HPK C Morella keskiviikkona alkaen kello 18.30.

Korjattu kello 9.22 Sean Collins Ryan Johnstoniksi.

Lue myös:

    Uusimmat