Näissä asioissa voit säästää rahaa treenatessasi

Urheiluun saa kulumaan tuhottoman määrän rahaa, mutta kaikki kulut eivät ole pakollisia. Pienellä miettimisellä treenibudjetin saa pysymään kohtuullisena.

Etenkin urheilukengät ovat sellaiset, joihin kannattaa panostaa. Huonosti istuvat kengät hiertävät ja saavat jalat kipeiksi, jolloin liikkumisesta tulee epämiellyttävää. The Huffington Post listasi kolme asiaa, joissa voit pihistellä treenikuluissa.

Kuntosalin jäsenyys

Jos salilla käyminen on ensisijainen laji, kuukausikortti on ilman muuta halvin vaihtoehto. Useilla kuntosaleilla kortti on halvempi, jos sen ottaa pidemmäksi aikaa. Maksamalla koko vuoden voi säästää jopa pari sataa euroa vuodessa. Pidempää kuntosalikorttia ostaessa kannattaa selvittää, onko salilla mahdollista laittaa kortti katkolle esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Ryhmäliikuntatunneista ei kannata maksaa, jos niitä ei käytä. Pelkästään puntilla käyvän ei siis kannata hankkia kuntokeskuksen jäsenyyttä, sillä hinnassa on aina osuutensa myös ryhmäliikunnoista. Pelkkiä punttisaleja on paljon ja ne ovat usein kuntokeskuksia halvempia.

Muuta lajia harrastavalle kuntosalin kuukausikortti ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto. Monen lajin harrastajalla on kahdet tai kolmet treenit viikossa, jolloin salilla käyminen vain tukee päälajia. Kun lepopäiviäkin on oltava, salipäiviä jää sen verran vähän, että kannattaa laskea tulisiko kuukauden korttia edullisemmaksi hankkia kymmenen kerran kortti. Pitämällä kirjaa keskivertokuukauden salikäynneistä, voi laskea kuinka paljon yhdelle käynnille tulee hintaa. Jos se on enemmän, kuin yhden käynnin hinta kymppikortilla, kannattaa harkita kuukausikortista luopumista.

Työpaikalta kannattaa selvittää myös, onko sieltä mahdollista saada liikuntaseteleitä, tai muita liikuntaetuja. Yhteisiin urheilupäiviin kannattaa aina osallistua, sillä ne ovat useimmiten ilmaisia.

Urheilujuomat

Urheilujuomiin saa kulumaan yllättävän paljon rahaa, jos niiden juomisen ottaa tavaksi. Yli tunnin pituisen ja todella kovan treenin aikana muun muassa elektrolyyttejä sisältävä juoma on tarpeen. Jos treeni on perustasoa, nesteytykseksi riittää tavallinen – ja ilmainen – hanavesi.

Urheilujuoman voi tehdä myös itse. Itsetehty juoma ei sisällä väriaineita, kun taas valitettavan monet urheilujuomat ovat todellisuudessa vain värjättyä sokerivettä.

Itse tehtyyn urheilujuomaan voi laittaa esimerkiksi kookosvettä, limen- ja sitruunanmehua, laadukasta suolaa ja hunajaa. Kookosvesi on erinomainen nesteyttäjä, eikä tämä urheilujuoma sisällä väri- eikä lisäaineita.

Huonolaatuiset urheiluvaatteet

Moni aloittaa treenaamisen kauhtuneessa t-paidassa ja vanhoissa verkkareissa. Niissä treenanneiden mieleen on varmasti jäänyt ensimmäinen kerta, kun veti päällensä tekniset treenivaatteet, jotka päästävät kosteuden läpi ja antavat ihon hengittää.

Teknisissä treenivaatteissa kannattaa kuitenkin miettiä myös laatua. Huonolaatuisiin vaatteisiin tarttuu hien haju helposti, eikä se lähde välttämättä pesussakaan pois – varsinkaan jos vaatteita ei pese heti treenin jälkeen. Haisevien vaatteiden käyttäminen on inhottavaa, joten ne päätyvät käyttökelvottomiksi valitettavan nopeasti.

Laatu ei kuitenkaan aina tarkoita kallista. Kannattaa seurata tarjouksia ja hyödyntää alennusmyyntejä. On fiksua myös miettiä, tuleeko halvemmaksi ostaa monta halpaa ja huonolaatuista urheilutoppia ja uusia vaatevarastoa jatkuvasti, vai kannattaako panostaa pariin hyvälaatuiseen vaatteeseen ja käyttää niitä.

Jos pyykkiä ei tule koneellista aina kun treenivaatteiden pesu on edessä, ne voi pestä myös käsin. Tekniset vaatteet kuivuvat nopeasti, joten käsinpesun voi tehdä vaikka joka treenin jälkeen ja heittää treenikamat koneeseen silloin, kun muuta pyykkiä on tarpeeksi.

Lue myös:

    Uusimmat