Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan haetaan yhä tiukempaa linjaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan pyritään puuttumaan seuraavan viiden vuoden aikana laajalla ohjelmalla.

Erityisesti keskitytään väkivallan uusimisen ehkäisyyn, seksuaalisen väkivallan torjuntaan ja haavoittuvassa asemassa oleviin naisiin kuten maahanmuuttajiin ja vammaisiin.

Ohjelmassa on 66 toimintaideaa, joiden mukaan esimerkiksi kouluissa lisätään turvallisuuskasvatusta.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) odottaa erityisen paljon pilottihankkeelta, jossa väkivallan uusimisriskiä kartoitetaan niin sanotulla Marak-arvioinnilla. Ideana on, että kotihälytystä selvittämään mennyt poliisipartio jututtaa osapuolia ja täyttää 24-kohtaisen kysymyskaavakkeen. Jos riskirakseja tulee tarpeeksi, perheen tilannetta aletaan selvitellä työryhmässä eri alojen viranomaisten kesken.

Kysymykset koskevat esimerkiksi sitä, onko väkivaltaa ollut aiemmin, millaista se on ollut ja onko väkivallan kohdetta kielletty tapaamasta ystäviään.

-Yksi varsin paljon kertova kohta on ollut se, onko pahoinpidelty eläimiä, esimerkiksi perheen koiraa, sanoo Brax.

Braxin mukaan malli on vähentänyt kotihälytysten määrää useilla kymmenillä prosenteilla esimerkiksi Espanjassa. Suomessa sitä on tarkoitus kokeilla ensin Oulussa, Päijät-Hämeessä ja Helsingin Itäkeskuksessa.

Väkivaltaa ei voi selittää humalalla

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen ohjelma alkoi tänään Helsingissä pidetyllä seminaarilla. Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) toi ongelmana esiin sen, ettei hankkeelle ole korvamerkitty rahaa. Hän totesi kuitenkin, että suuri osa ideoista saadaan toteutettua perustyön osana. Braxin mukaan ministeriöt ovat hankkineet rahoitusta omien alojensa projekteille.

Hankkeessa pyritään muokkaamaan asenteita yhä kielteisemmiksi naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r.) toivoi torstaina ihmisten puuttuvan nykyistä rohkeammin väkivallan merkkeihin lähiympäristössään. Wallin painotti, ettei väkivaltaista käytöstä saa laittaa mustasukkaisuuden tai humalan syyksi.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) puolestaan vaatii sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta rohkeutta puuttua hankaliin tilanteisiin jo ennen kuin väkivaltaa on tapahtunut.

(MTV3 -STT)

Lue myös:

    Uusimmat