Mainos

Naiset karkaavat kirkosta sankoin joukoin

Kirkon kannat homoliittoja kohtaan ovat saaneet etenkin naisia eroamaan kirkosta. Ilmiö huipentui tällä viikolla Ylen Homoillan jälkeen.

Naiset eroavat kirkosta herkästi tasa-arvokysymysten vuoksi. Eron pontimena on usein esimerkiksi naispappien kohtelu.

- Naiset vaativat ja toivovat, että erilaisilla vähemmistöryhmillä olisi tasa-arvoinen asema kirkossa. Viime vuosina tämä vaatimus on kohdistunut erityisesti homoseksuaaleihin, kertoo tutkija Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Naiset ovat keskimäärin miehiä uskonnollisempia.

- Naisista noin 70 prosenttia pitää hengellistä elämää ja kirkkoa itselleen tärkeänä. Miehistä noin puolelle uskonto merkitsee yhtä paljon.

Miehiä eroaakin kirkosta enemmän. Miesten eroihin tasa-arvokysymykset eivät kuitenkaan vaikuta yhtä paljon kuin naisten eroihin.

Keskustelu homoseksuaalien oikeuksista nähtiin tv:ssä tiistai-iltana. Eroa kirkosta -sivuston mukaan tähän iltapäivään mennessä 10 000 ihmistä oli eronnut kirkosta ohjelman jälkeen. Määrä lähti jyrkkään nousuun jo keskustelun aikana.

- Nyt on selvä piikki, mutta ei tämä ihan uusi asia ole. Kirkon suhtautuminen homoliittoihin ja aiheesta käyty julkinen keskustelu ovat lisänneet kirkosta eroamista 2000-luvulla, Niemelä sanoo.

Pappien asenteissa pieni mullistus

Kuluneella vuosikymmenellä kirkosta eroaminen on yleistynyt merkittävästi. Vuonna 2000 kirkon ovet sulki takanaan noin 13 500 ihmistä, viime vuonna luku oli jo noin 43 500.

Toisaalta asenteet samaa sukupuolta olevien parisuhteita kohtaan ovat muuttuneet kirkon sisällä selvästi vuosikymmenessä.

- Kolmasosa papeista on täysin samaa mieltä siitä, että samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tulisi saada myös kirkollinen siunaus. Kolmasosa papeista taas on täysin eri mieltä kysymyksestä, kertoo Niemelä.

Vuonna 2002 vain joka kymmenes pappi kannatti homoparien siunausta ja puolet papeista vastusti sitä.

Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu vajaat 80 prosenttia suomalaisista. Vuosikymmenen alussa luku oli 85 prosenttia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.