Nainen väitti joutuneensa satunnaisen yllätyshyökkäyksen uhriksi alikulkutunnelissa – toinen selitys paljastui oikeudessa

Varkautelaisnainen tuomittiin vankeuteen väkivaltaisella tavalla päättyneistä huumekaupoista. Syyttäjä toivoi kovempaa tuomiota, sillä uhri oli kertonut joutuneensa satunnaisen hyökkäyksen uhriksi.

Välikohtaus sai alkunsa viime huhtikuussa Varkaudessa, kun kaksi naista kohtasi alikulkutunnelissa. Kummallakin oli oikeudessa oma versionsa siitä, mitä paikalla tapahtui. 

Uhrin mukaan kaksikko kohtasi sattumalta. 

Hän kertoi toisen naisen lyöneen häntä välittömästi päähän ja sitten leukaan. Lyöjällä oli uhrin mukaan nyrkkirauta tai sormuksia, koska isku oli kova. Hän kaatui iskun voimasta maahan.

Uhri kertoi, että hyökkääjä painoi häntä maahan ja uhkaili skalpeerata hänen päänahkansa. 

Naisen mukaan uhkailija oli myös kaivanut taskustaan jotain metallista esinettä, ehkä veistä. Hän ei kuitenkaan ollut tästä varma. 

Nainen kertoi tilanteen päättyneen, kun hyökkääjän mukana ollut mies halusi poistua paikalta. Nainen väitti, että parivaljakko vei mukanaan hänen laukussaan olleet 120 euroa.

Onnistui selittämään asiat parhain päin

Oikeudessa syyttäjä vaati hyökkääjäksi väitetylle naiselle vähintään kahden vuoden mittaista vankeusrangaistusta törkeästä ryöstöstä. 

Nainen onnistui kuitenkin selittämään tapahtumat niin, että tuomio jäi huomattavasti lievemmäksi.

Hän kertoi, että oli etukäteen sopinut uhrin kanssa huumekaupat. Kohtaaminen ei siis tapahtunut sattumalta. 

Naisen mukaan uhri oli halunnut ostaa amfetamiinia 100 eurolla. Hän ei ollut kuitenkaan halunnut myydä huumetta, joten oli päättänyt luovuttaa naiselle pussillisen panimosokeria.

Naisten välillä oli ollut aiempaa kiistaa. 

Hyökkääjä tunnusti lyöneensä naista kerran nyrkillä päähän, sillä hänen läheisensä oli joutunut vankilaan tämän puheiden takia. 

Tarinansa tueksi nainen esitteli oikeudelle viestejä, joissa uhri vaati maksunpalautusta vääräksi tuotteeksi osoittautuneesta pussukasta. 

Viestien perusteella uhri oli myös ilmoittanut, että voisi syyttää pahoinpitelystä jotain toista henkilöä, jos saisi rahansa takaisin.

Oikeus: Yhtä uskottavat kertomukset

Käräjäoikeus piti molempien naisten kertomuksia alikulkutunnelin tapahtumista yhtä uskottavina. 

Koska uhrin kertomista yksityiskohdista, kuten nyrkkiraudasta, maahan painamisesta ja skalpeerauspuheista ei ollut muuta näyttöä, syyte hylättiin näiltä osin. 

Tekoa ei myöskään katsottu syyttäjän vaatimalla tavalla ryöstöksi, sillä lyöjän näyttämät viestit paljastivat, että kyse oli todennäköisemmin pieleen menneestä huumekaupasta. 

Mikään muukaan näyttö ei tukenut uhrin kertomusta siitä, että häneltä olisi varastettu rahaa.

Käräjäoikeus katsoi syytetyn lyöneen uhria kerran päähän. Teko tuomittiin pahoinpitelyksi.

Rangaistukseksi vuonna 1995 syntynyt nainen sai 30 päivää ehdollista vankeutta. Ehdollista siksi, että naisella on aiempaa rikostaustaa.

Rangaistus tosin katsottiin jo suoritetuksi, sillä nainen oli viettänyt kovan rikosepäilyn takia aikaa tutkintavankeudessa.

Nainen määrättiin maksamaan uhrille vahingonkorvauksia muun muassa kivusta ja rikkoutuneista silmälaseista yhteensä 900 euroa. 

Viranomaiset eivät koskaan saaneet selville, kuka lyöjän mukana ollut mies oli.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat