Mainos

Raaka pahoinpitely: Mies hakkasi naisystävänsä teho-osastolle ilman järjellistä syytä – kertoo häkeltyneensä, kun tajusi, ketä löi

Kolmekymppinen mies pahoinpiteli naisystävänsä tehohoitoon Varkaudessa vajaa vuosi sitten. Itä-Suomen hovioikeus vahvisti miehen vankeustuomion vastikään. 

Törkeä pahoinpitely tapahtui naisen asunnolla maaliskuussa 2018. Paikalla oli pariskunnan lisäksi toinen mies, joka tuomittiin myös naisen pahoinpitelystä. Hänen tosin katsottiin lyöneen naista vain kerran.

Asiaa puitiin alun perin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa viime vuonna. Miesten väkivallan perimmäinen syy jäi hämärän peittoon.

Rajut vammat ja verijälkiä asunnossa

Alkuperäisten syytteiden mukaan pahoinpitelytilanne oli saanut alkunsa siitä, kun nainen oli syystä tai toisesta ryhtynyt kuristamaan asuntonsa olohuoneen lattialla nukkunutta miestä, joka oli saapunut paikalle naisen sekä tämän miesystävän mukana.

Käräjäoikeuden mukaan kuristamisesta ei kuitenkaan ollut näyttöä, ja naista vastaan nostettu pahoinpitelysyyte kaatui.

Sen sijaan oikeus totesi näytetyksi, että miesystävä oli syystä tai toisesta päätynyt lyömään ja potkimaan seurustelukumppaniaan julmalla ja raa'alla tavalla. Tästä kielivät muun muassa asunnosta löydetyt verijäljet sekä naisen vammat.

Naiselta oli tilanteessa murtunut silmänpohja sekä useampia kylkiluita.

Soitti itse hätäkeskukseen

Väkivallan laadusta kertoi oikeuden mukaan muun muassa se, että nainen oli löydettäessä "varsin huonossa kunnossa". Ensihoitajien kertomuksen perusteella hän makasi asuntonsa lattialla elottoman näköisenä, verisenä ja kasvot turvoksissa.

Auttajat olivat osanneet saapua paikalle, sillä nainen oli väkivallan aikana soittanut itse hätäkeskukseen ja kertonut olevansa hakattu ja "täysin veressä".

Vielä tuolloin nainen oli kyennyt puhumaan, joskin vaivoin. Ensihoitajien saapuessa nainen oli hereillä, mutta ei kyennyt enää kertomaan tapahtuneesta.

Oikeus katsoi, että naisen tilan heikentyminen hätäkeskuspuhelun jälkeen kieli siitä, että pahoinpitely oli jatkunut puhelun päätyttyä entistä voimakkaampana.

Muistikuvat hataria

Nainen kertoi oikeudessa, että hänen ensimmäinen muistikuvansa tapahtuneesta oli se, kun hän heräsi Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osastolta. Nainen kertoi viettäneensä sairaalassa kaikkiaan 3 tai 4 viikkoa.

Myös törkeästä pahoinpitelystä tuomitun miesystävän muistikuvat olivat hataria.

Puolustuksensa mukaan hän oli aloittanut väkivallan naista kohtaan sen jälkeen kun tämä oli väitetysti kuristanut lattialla nukkunutta miestä. 

Oikeudessa mies oli kuitenkin epävarma siitä, mitkä hänen muistamistaan asioista olivat totta ja mitkä harhakuvitelmaa. Hän kertoi nauttineensa alkoholia ja huumausainetta ennen tapahtumia ja olleensa tapahtuma-aikaan "psykoosin kaltaisessa tilassa". 

Mies myönsi lyöneensä naista muutaman kerran kasvoihin. Potkimista hän ei sen sijaan myöntänyt saati muistanut.

Oikeudessa mies kertoi olleensa häkeltynyt ja menneensä sekaisin, kun hän oli tajunnut lyöneensä naisystäväänsä.

Yli kolmen ja puolen vuoden tuomio

Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi viime vuonna antamassaan tuomiossa, että miesystävän teko oli raa’alla ja julmalla tavalla tehty sekä kokonaisuudessaan arvioituna törkeä.

Oikeus totesi, että naisen pelastuminen vakavimmilta seurauksilta oli johtunut yksin siitä sattumanvaraisesta seikasta, että hän oli väkivallan lomassa kyennyt hälyttämään itselleen apua.

Miesystävä tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä kolmen vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Rangaistusta kovensi se, että mies oli aiemmin tuomittu lukuisista muista väkivaltarikoksista. Viimeisen kymmenen vuoden aikana pahoinpitelytuomiota oli tullut kaikkiaan yhdeksän. Oikeuden mukaan rikostausta osoitti miehessä ilmeistä piittaamattomuutta lain kieltoja ja käskyjä kohtaan.

Vankeusrangaistuksen lisäksi mies joutuu korvaamaan uhrille hieman yli 10 000 euron korvaukset kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä kärsimyksestä.

Hovioikeus ei muuttanut tuomiota

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi myös olohuoneen lattialla nukkuneen miehen pahoinpitelystä.

Mies ei ollut saapunut selvittämään asiaa oikeuteen, mutta oli aiemmin poliisikuulusteluissa myöntänyt lyöneensä naista yhdesti tai kahdesti. Mies kertoi lyöntien liittyneen tilanteeseen, jossa nainen oli väitetysti häntä kuristanut.

Vaikka kuristamiselle ei löydetty oikeudessa näyttöä, mies tuomittiin, sillä hän myönsi lyömisen itse. Rangaistuksena pahoinpitelystä mies määrättiin maksamaan 51 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan sakkojen summa on 408 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio tuli alkukesästä viime vuonna. Törkeästä pahoinpitelystä tuomittu miesystävä valitti siitä Itä-Suomen hovioikeuteen, joka piti tuomion ennallaan.

Hovioikeus antoi ratkaisunsa asiassa tammikuun lopussa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja