Taksikuski Kari Pajunen kuristettiin tajuttomaksi kesken työvuoron Vantaalla – hyökkääjälle tuomio

Kolmekymppinen mies tuomittiin taksinkuljettajan pahoinpitelystä ehdolliseen vankeuteen. Mies kävi kuskin kimppuun sen jälkeen, kun tämä ajoi autollaan lapsia vilisseen leikkipaikan ohitse. 

Väkivallanteko tapahtui Vantaan Martinlaaksossa huhtikuussa 2019. Uhriksi joutunut, kokenut taksinkuljettaja Kari Pajunen kertoi tapauksesta MTV Uutisille toukokuussa. 

Pajunen oli tapahtumien aikaan työvuorossa ja noutamassa asiakasta. Hän ajoi autonsa kerrostalon oven lähelle, koska asiakas oli liikuntarajoitteinen. 

Matkalla ovelle, taloyhtiön pihalla, Pajunen ajoi lasten leikkipaikkaa sivuten. Hän valitsi reitin, sillä oven lähistölle oli pysäköityi esteeksi auto.

Pihalla oli runsaasti lapsia ja näiden vanhempia. Pajusen mukaan lasten ja auton väliin jäi kuitenkin runsaasti tilaa. 

Oven eteen pysäköidyn auton luona seisonut mies oli eri mieltä. Hän juoksi taksin luokse. Kun Pajunen avasi ikkunan, mies uhkasi tappaa hänet ja yritti lyödä häntä nyrkillä. 

Kun lyönti osui Pajusen sijasta taksin pilariin, mies tarrasi Pajusta kurkusta niin, että tämä menetti pian tajuntansa. 

Hetken kuluttua Pajunen havahtui ja nousi autosta, mutta mies jatkoi vielä uhkauksia. 

Taksinkuljettaja lukittautui taksiinsa ja soitti paikalle poliisit. Hän soitti myös vaimolleen, jotta tämä ottaisi pahoinpitelijän rekisterinumeron ylös. 

Kiisti syytteen

Käräjillä väkivallanteosta syytetty mies kiisti syytteet kokonaan. 

Hän myönsi olleensa paikalla, mutta kertoi korkeintaan nostaneensa kättään reaktionomaisesti. Hän piti mahdollisena, että hän oli tällöin saattanut osua Pajuseen.

Hän ei kertomansa mukaan ollut missään vaiheessa kuristanut Pajusta, vaan yrittänyt pitää tätä kädellään kauempana itsestään. 

Mies selitti tätä sillä, että taksinkuljettaja oli välikohtauksen aikana yrittänyt kaivella jotain esille. Vasta myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli puhelin. 

Mies oli kertomansa perusteella suivaantunut siitä, että Pajunen valitsi ajoreittinsä läheltä lasten leikkipaikkaa. Mies kertoi, että oli tiedustellut taksikuskilta, oliko tällä niin kiire, että lapset olisivat voineet jäädä alle. 

Hän oli kertomansa mukaan hermostunut, kun kuski oli vastannut "kyllä". Hän myönsi, että tilanteessa oli käyty tiukkaa sanailua. 

Käräjäoikeudessa todettiin selvyyden vuoksi, että taksikuskin reittivalinta oli väärä. 

Sillä, kuinka läheltä lasten kiipeilytelinettä Pajunen ajoi, ei käräjäoikeuden mukaan ollut kuitenkaan väliä kolmekymppisen miehen syytteiden kannalta.

Vihjaili sepityksestä

Oikeudessa kolmekymppinen mies vihjasi lisäksi, että taksinkuljettaja Pajunen olisi keksinyt tarinan pahoinpitelystä taloudellisen hyödyn takia.

Vaikka väkivallalle ei ollut sivullisia silminnäkijöitä, käräjäoikeus piti kolmekymppisen miehen näkemyksiä osin epäuskottavana. 

Käräjäoikeus ei ymmärtänyt esimerkiksi sitä, miksi mies olisi kertomallaan tavalla yrittänyt pitää taksissaan istunutta Pajusta etäämmällä itsestään kädellä, sillä hän itse oli vapaa liikkumaan auton ulkopuolella ja myös astumaan pois auton ikkunan luota.

Käräjäoikeus ei myöskään löytänyt syytä sille, miksi taksia ammatikseen ajava Pajunen olisi yrittänyt vyöryttää syytä pahoinpitelystä miehelle, jota ei tuntenut millään tavalla entuudestaan.

Toisaalta Pajunen oli kertonut tapahtumista heti hätäkeskukseen ja poliisille sekä myös vaimolleen ja sairaalassa häntä hoitaneille hoitajille sekä lääkäreille. Se lisäsi hänen kertomuksensa uskottavuutta. Todistajina asiassa kuultiin vaimoa sekä lähistöllä pahoinpitelyn aikaan ollutta sivullista. 

Kovat henkiset seuraamukset

Vaikka Pajunen selvisi väkivallanteosta lievin fyysisin vammoin, henkiset seuraamukset olivat kovat.

Mies kertoi MTV Uutisille toukokuussa, että yllättävä väkivallanteko tuli tapahtuneen jälkeen toistuvasti uniin. Ensimmäisten viikkojen aikana mies ei pystynyt nukkumaan juuri lainkaan.

Pelkotilat vaikeuttivat myös ulkona liikkumista ja tavallisia arkisia askareita, kuten kaupassakäyntiä.

– En ole ikinä eläessäni pelännyt niin paljon kuin tämän teon takia. Pelko jäi päälle pitkäksi aikaa. Kesti pitkään, ennen kuin mielenrauhani palautui, mies kertoi. 

Työhönsä taksinkuljettajaksi Pajunen pystyi palaamaan vasta syyskuussa, 17 viikon sairausloman jälkeen.

Nyt, yli neljä vuotta tapahtuneen jälkeen, Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomion.

Vuonna 1994 syntynyt mies tuomittiin Pajusen pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. 

Mies määrättiin myös maksamaan Pajuselle vahingonkorvauksia tilapäisestä haitasta 2800 euroa, kärsimyksestä 1000 euroa sekä maksamaan Pajusen noin 7000 euron oikeudenkäyntikulut korkoineen. 

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat