Yllättävä kirveshyökkäys tallentui videolle – mies yritti tappaa silmittömillä iskuilla, koska "meni hermot"

1:08
Katso videolta, miten uhri joutuu pakenemaan hyökkääjää henkensä edestä sisälle uimahalliin.

Huumekaupat kärjistyivät vakavaksi väkivallaksi Lohjalla tammikuussa 2022, kun mies iski amfetamiiniostoksille tullutta 26-vuotiasta miestä useita kertoja katkaistulla kirveellä. Mies tuomittiin pitkään vankeusrangaistukseen. 

Osapuolilla oli hieman erilaiset kertomukset tapahtumien kulusta, mutta yhtä mieltä he olivat siitä, että he tapasivat huumausaineiden merkeissä.

Välikohtauksessa oli läsnä kirveellä hakanneen miehen ja hyökkäyksen uhrin lisäksi kolmas mies, jota syytettiin vähintään avunannosta väkivallantekoon.

Osapuolilla oli ollut aikaisemmin erinäisiä erimielisyyksiä esimerkiksi velka-asioihin ja toisten tyttöystäville viestien lähettelyyn liittyen, mutta oikeudessa ei lopulta saatu näyttöä, että näillä seikoilla olisi ollut merkittävää roolia väkivallanteossa.

Kirvesmies: Hermot menivät huumeiden hinnasta vinkumiseen

Kolmannen miehen kertomuksen mukaan hän oli menossa väkivallanteon tehneen miehen kanssa tapaamaan uhria amfetamiinin myyntiä varten. Amfetamiinin ostaja oli ehdottanut, että kolmikko menisi suojaisaan paikkaan paikallisen uimahallin taakse, jotta he voisivat siellä käyttää ainetta. Tarkoitukseen löydettiinkin sopiva syvennys.

Syystä tai toisesta huumeidenkäyttöhetki muuttuikin väkivallaksi. Syytetty ei ollut halunnut oikeudessa kertoa tapahtumista, joten oikeus vetosi tämän esitutkintakertomukseen.

– [Mies] on esitutkinnassa kertonut huitaisseensa [uhria] pari kertaa kirveellä, koska hänellä oli tilanteen aikana mennyt hermot siihen, että tämä oli alkanut "vinkua" piriä muutamalla eurolla tai muulla vastaavalla naurettavalla pikkusummalla, tuomiossa kuvaillaan.

Myös tapahtumia todistanut kolmas mies oli kertonut uhrin pyytäneen amfetamiinia velaksi, mikä johti tekijän suutahtamiseen. Myös uhri oli kertonut, että hän oli kertonut kaksikolle saavansa rahaa myöhemmin ja maksavansa huumeet viikonlopun jälkeen.

Kirves oli vuorattu folioteipillä ja se oli lyhennetty laukkuun sopivaksi.
Teossa käytettiin katkaistua kirvestä, joka oli vuorattu folioteipillä.

Pysyviä vammoja käsiin

Oli suuttumisen syynä mikä tahansa, sen seurauksena mies kaivoi olkalaukustaan kirveen ja hyökkäsi sillä uhrin kimppuun. Hyökkäys oli oikeudessa kuultujen mukaan yllätys.

Käytettyä kirvestä oli sahattu tyvestä lyhyemmäksi, jotta se mahtuisi olkalaukkuun. Lisäksi katkaistu teräase oli vuorattu folioteipillä, jotta siitä saataisiin parempi ote.

Mies löi uhria kolme kertaa. Yksi lyönneistä oli kohdistettu uhrin päähän sekä ylävartaloon ja viimeinen niistä iskettiin uhrin lähdettyä pakoon.

Uhri sai suorat iskut torjuttua käsillään ja sai käsiinsä niin vakavat vammat, että oikeus uskoi lääkärin lausunnon perusteella, että niistä jää tälle huomattavaa pysyvää haittaa.

Hyökkäys tallentui osin valvontakameraan, jossa näkyy, miten uhri pakenee henkensä kaupalla kirvestä heiluttavaa miestä. Hän pakeni sisälle uimahalliin saamaan apua. Pahasta verenvuodosta kärsinyt mies sai uimahallissa ensiapua, jonka arvioitiin tuoreeltaan olleen yksi syy sille, miksi tämä selvisi hengissä.

Uhrille määrättiin 17 000 euron korvaukset

Oikeus hylkäsi syytteet murhan yrityksestä, mutta katsoi teon täyttäneen tapon yrityksen kriteerit.

Vuonna 1998 syntynyt Jesse Kalevi Vainio tuomittiin tapon yrityksestä, minkä lisäksi hän sai tuomiot aiemmin tapahtuneista törkeästä pahoinpitelystä ja huumausaineen käyttörikoksesta. Rikokset oli tehty ehdonalaisessa, joten mies sai yhteensä 5 vuoden 4 kuukauden ehdottoman tuomion. Hän oli syyllistynyt rikoksiin hyvin pian vapauduttuaan vankilasta.

Hänet määrättiin maksamaan kirveshyökkäyksen uhrille 10 000 euroa korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, 2000 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta ja 5000 euroa kärsimyksestä. Uhri kertoo kärsineensä erittäin kovista tuskista ja joutuneen elämään kumpikin käsi kipsissä leikkaushoidon jälkeen.

Tapaamiseen osallistunut kolmas, vuonna 2001 syntynyt nuori mies tuomittiin huumausainerikoksesta, näpistyksestä ja aiemmin tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä 1 vuoden 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Syytteet murhan yrityksestä tai avunannosta siihen hylättiin, koska hänen ei näytetty tienneen tulevasta väkivallasta.

8:44
Lohjan kirvestapausta puitiin myös Rikospaikka-ohjelmassa. Silloin käsitys oli, että teon taustalla oli alle 100 euron velka. Oikeus katsoi, ettei ollut näyttöä tämän olleen ratkaiseva syy väkivaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja