Mainos

Mies kertoi puukottaneensa itseään päähänpistona – oikeus kuitenkin tuomitsi 51-vuotiaan avovaimon törkeästä pahoinpitelystä

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 51-vuotiaan naisen avopuolisonsa törkeästä pahoinpitelystä, vaikka käräjäoikeudessa mies kertoi puukottaneensa itseään päähänpistona.

Tapahtumat sattuivat yksityisasunnossa Helsingin Roihuvuoressa elokuussa 2018. Mies soitti hätäkeskukseen ja kertoi puolisonsa puukottaneen häntä kylkeen.

Paikalle tullut poliisi oli puhuttanut puolentoista promillen humalassa ollutta miestä, joka edelleen kertoi naisen puukottaneen häntä kylkeen.

6:44
Perheväkivallasta pitää puhua avoimesti – katso haastattelu. Arkistovideo. 

Seuraavana päivänä varsinaisessa poliisikuulustelussa mies peruutti lausumansa. Puukottaja olikin hän itse.

Nainen sai kuitenkin syytteen törkeästä pahoinpitelystä.

Oikeudessa naisen puolustus vaati paikalle tulleen poliisin kertomusta tilanteesta hyödyntämiskieltoon, koska miehelle ei ollut ennen puhuttamista kerrottu läheiskriminointisuojasta. Sen perusteella puoliso saa kieltäytyä todistamasta puolisoa vastaan.

Oikeus tämän hyödyntämiskiellon määräsikin, joten paikalle tulleen poliisin kertomusta ei voitu käyttää todisteena.

Mitä tapahtui kertomusten mukaan?

51-vuotias nainen kertoi oikeudessa, että heillä oli ollut päivän mittaan riitaa muun muassa koiranhoidosta. Mies ja nainen olivat kuitenkin matkanneet yhdessä bussilla hakemaan heidän koiraansa tuttavan asunnosta.

Vaikka matkaa oli tehty yhdessä, mies meni sisään tuttavan asuntoon edeltä ja nainen tuli hieman myöhemmin. Nainen kertoi nähneensä asunnossa kaksi miestä nukkumassa. Hänen puolisonsa oli pidellyt vatsaansa ja hoiperrellut sitten ulos.

Nainen ei ollut tiennyt mitä oli tapahtunut ja ryhtyi siivoamaan asuntoa. Hän ei ollut lähtenyt miehen perään aiemman riidan takia. Nainen kiisti puukottaneensa miestä.

Miehen mukaan he olivat olleet yhdessä kuusi vuotta. Mies kertoi menettäneensä hermonsa riidan takia. Hän oli nauttinut päivällä lääkkeitä ja viinaa.

Hän sanoi menneensä ennen puolisoaan kaverin asunnolle ja siellä päähänpistosta painanut itseään veitsellä. Hän halusi näpäyttää naista.

Mitä oikeuden mielestä tapahtui?

Keittiöveitsen terä oli kuusitoista senttinen ja haava vasemmassa kyljessä oli kaksi senttiä leveä ja viisi senttiä syvä. Pistohaava suuntautui vinosti alaspäin lantion suuntaan.

Oikeus piti epätodennäköisenä, että oikeakätinen mies olisi tuollaisen vamman aiheuttanut edes vasemmalla kädellään.

Naisen syyllisyyttä tuki sekin, että keittiöveitsen kahvassa oli naisen dna. Nainen oli myös pessyt veistä. Nainen oli lähettänyt miehelle uhkaavia viestejä.

Miehen itsepuukotus-kertomuksen uskottavuutta heikensi, että hän oli kertonut tapahtumien kulusta esitutkinnassa eri versioita.

Oikeus katsoi, ettei mikään yksittäinen seikka osoittanut naisen puukottaneen miestä, mutta kokonaisuus todisti naisen syyllisyyden puolesta.

Nainen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä 1 v 2 kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 360 euron oheissakkoon.

Mies ei vaatinut korvauksia, mutta tuomitun on korvattava valtiolle miehen oikeusavustajan palkkio 710 euroa. Naisen omat asianajajakulut maksaa valtio.

Oikeus määräsi lopuksi, että keittiöveitsi on palautettava koiraa hoitaneelle asunnon omistajalle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja