Nainen, riittääkö sinulta myötätuntoa – itsellesi?

Moni meistä kohtelee ystäväänsä paremmin kuin itseään. Miksi?

Aina pitäisi suorittaa enemmän, antaa enemmän, ehtiä viettää enemmän aikaa lasten kanssa – kuulostaako tutulta? Daily Mailin mukaan naiset ovat yleisesti empaattisempia, hellempiä ja kiltimpiä kuin miehet, mutta samalla he manaavat huonoja ominaisuuksiaan, ovat ilkeitä itselleen ja pyrkivät täydellisyyteen, jota ei voi saavuttaa.

Psykologi KristinNeffin mukaan yhteiskunnan viesti naiselle on selvä: muut ovat tärkeämpiä, ole siis antelias ja avoin, mutta rankaise itseäsi erehdyksistä.

Neffin mukaan ongelma on siinä, miten moni nainen näkee itsensä: meidän tulisi ajatella itseämme oletusarvoisesti hyvänä. Täydellisyyteen pyrkimisen aiheuttamat paineet ovat todellinen ongelma. Kilpailemiseen keskittyneessä kulttuurissa kaipaamme tunnetta erityislaatuisesta, jotta voimme tuntea olevamme hyviä. Kaikki eivät kuitenkaan voi olla keskivertoa parempia koko aikaa; muutenhan sana "keskiverto" ei enää päde.

Jos kaikessa pitää koko ajan loistaa, epäonnistuminen vainoaa jatkuvasti. Lisäksi voiton tunne on vain väliaikainen: pian kulman takana siintää jo uusia kilpailuja. Neffin mukaan itsetuntomme sahaa edestakaisin kuin jojo riippuen siitä, olemmeko viimeksi onnistuneet vai epäonnistuneet.

Ihmiselämä on täynnä epätäydellisyyksiä

Mikä siis avuksi? Itsetunnon kohottaminen ei tunnu auttavan, mutta oman itsen haukkuminen ei sekään tuota tuloksia. Neffin mukaan on olemassa vaihtoehto: naisten tulee oppia olemaan myötätuntoisia itseään kohtaan ja alkaa hyväksyä ihmisyyden mukanaan tuomat viat.

Neff on tutkinut armollisen asenteen vaikutusta mielenterveyteen: tutkimus toisensa jälkeen kertoo, että itselleen myötätuntoa osoittavat ovat vähemmän masentuneita, stressaantuneita tai pelokkaita. He ovat onnellisempia, itsevarmempia ja tyytyväisiä elämäänsä.

Myötätuntoa voi harjoittaa esimerkiksi olemalla kiltti ja tukemalla itseään – siis kohtelemalla itseään samoin kuin hyvää ystävää. Samalla täytyy hyväksyä, että ihmiselämä on täynnä epätäydellisyyksiä, kertoo Daily Mail.

Neffin mukaan on tärkeää muistaa, ettei myötätunto omaa itseä kohtaan ole sama asia kuin itsesäälissä rypeminen. Myötätunto ei myöskään tarkoita, että omat ongelmansa ja töissä tehdyt virheet ja velvollisuudet voi jättää huomiotta, ja karata riippumattoon mässyttämään karkkia.

Asioita täytyy myös katsoa sellaisina, kuin ne ovat: ongelmia ei saa vähätellä eikä suurennella. Myötätunto omaa itseä kohtaan antaa sinulle voimaa myöntää virheesi ja seistä niiden takana.


MTV3/Helmi

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja