Presidentti Stubb: "Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman paras maa" – näin päivä eteni

Näin Stubb puhui ydinaseista tiedotustilaisuudessa 1:06
Näin Stubb puhui ydinaseista tiedotustilaisuudessa

Suomi on saanut tänään 13. tasavallan presidentin, kun Alexander Stubb aloitti kautensa Sauli Niinistön seuraajana. Tässä artikkelissa on seurattu virkaanastujaispäivää niin tekstimuodossa, kuvina kuin suorina lähetyksinä virkaanastujaisten päätapahtumista studioanalyysiin.

19.38: Yhteiskuntatoimituksen päällikkö: Virkaanastujaispäivän punainen lanka oli muutos

"Uusi presidentti joutuu tekemään uusia ulkopoliittisia linjauksia" 8:12
"Uusi presidentti joutuu tekemään uusia ulkopoliittisia linjauksia"

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva lehtimäki toteaa, että presidentti Alexander Stubbin virkaanastujaispäivän punainen lanka oli muutos:

– Murros ja saranakohta, jossa Suomi on. Ukrainassa riehuu sota. Meidän ulkopolitiikkamme yksi keskeinen pilari, eli Venäjä, näitä suhteita ei ole eikä niitä tule olemaan useaan vuoteen. 

Lehtimäen mukaan esillä olikin Nato-Suomi.

– Kyllä uusi presidentti joutuu uuteen aikaan tekemään aivan uusia ulkopoliittisia linjauksia, Lehtimäki kiteyttää.,

19.27: Stubb: "Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman paras maa"

Stubb palasi virkaanastujaispäivän tunnelmiin illalla viestipalvelu X:ssä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tänään oli suuri päivä. Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman paras maa. Pitäkäämme yhdessä huoli siitä, että se on sitä vastaisuudessakin. Tulen Suomen tasavallan 13. presidenttinä antamaan kaikkeni isänmaamme eteen, jokainen päivä. 

18.28: Alexander Stubb: Suzanne Innes-Stubb päättää itse ammatillisesta tulevaisuudestaan

Tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan, että hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb päättää itse ammatillisesta tulevaisuudestaan. Stubbilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko hänen puolisonsa työtilanteeseen jo tullut ratkaisu.

Presidentin mukaan hänen puolisonsa on paras henkilö vastaamaan kysymykseen, kun hän on valmis vastauksen antamaan.

– Kyse on hänen ammatillisesta identiteetistään ja hän saa, kuten aina, tehdä päätökset hyvinkin itsenäisesti, Stubb sanoi.

Innes-Stubb ei ole vielä kertonut, aikooko hän jättää työnsä hissiyhtiö Koneen juristina.

18.12: Presidentti Stubb saapui virka-asuntoonsa

Tasavallan presidentti Alexander Stubb saapui virka-asuntoonsa yhdessä vaimonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa. Virka-asuntona toimii Mäntyniemen sijasta valtion vierastalo. Mäntyniemessä alkaa peruskorjaus, joka presidentin kanslian mukaan jatkuu kevääseen 2026.

Väistötilana toimiva valtion vierastalo sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä kallioisessa puistomaisemassa. 

17.35: Stubb Suomen turvallisuustilanteesta: Tunnen oloni huomattavasti turvallisemmaksi

Alexander Stubbin ensimmäinen tiedotustilaisuus presidenttinä 32:00
Alexander Stubbin ensimmäinen tiedotustilaisuus presidenttinä

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kommentoi saamiaan tiedonantoja Suomen turvallisuustilanteesta. Hän kertoo, että hänen saamansa tiedot vahvistavat tunnetta turvallisuudesta:

– Ensimmäiset ns. syväbriiffaukset, jotka olen saanut epävirallisesti ja muutoin, antavat uskoa meidän järjestelmäämme ja meidän turvallisuustilanteeseemme – itseasiassa ne vahvistavat sitä huomattavasti siitä, mitä oletin sen olevan. 

Stubb toteaa tietäneensä aina, että puolustusvoimat ja kaikki viranomaiset toimivat saumattomasti. 

– Mutta sitten se tapa, jolla asiat on esitetty antoivat kyllä vahvasti uskoa meidän yhteiskuntamme kapasiteettiin. Tunnen oloni huomattavasti turvallisemmaksi, kuin mitä tunsin vielä tuossa 11.2, Stubb kommentoi.

17.23: Stubb väitteistä, että israelilaissotilaat olisivat ampuneet avustustarvikkeita hakeneita palestiinalaisia: Kaikkia yksityiskohtia ei vielä tiedetä

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ei vastannut ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan suoraan kysymykseen, miten Suomi reagoi väitteisiin siitä, että Israelin sotilaat olisivat tulittaneet Gazassa avustustarvikkeita ja ruokaa hakeneita palestiinalaisia.

Stubb korosti, ettei kaikkia yksityiskohtia tapahtuneesta vielä tiedetä. Hän sanoi myös, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei tule reagoida liian nopeasti, vaan ensin tulee nähdä faktat.

Stubbin mukaan Suomi tekee omalta osaltaan kaikkensa sen eteen, että rauha alueella saadaan aikaan. Hän myös sanoi, että jos alueelle saadaan rauha, Suomessa ollaan valmiita keskustelemaan siitä, voidaanko sinne lähettää rauhanturvaajia.

17.21: Stubb: Venäjältä ei ole tullut onnitteluja

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan, ettei ole saanut onnitteluja Venäjältä eikä odottanutkaan saavansa sellaisia.

Sitä vastoin onnitteluja on tullut runsaasti Ruotsista ja muista Pohjoismaista. Stubb sanoi, ettei ole koskaan tuntenut itseään niin pohjoismaiseksi kuin nykyään.

17.16: Stubb: Ydinasepelotteen pitää olla Suomessa todellinen

Presidentti Alexander Stubb kommentoi vaalikampanjansa yhteydessä, että ydinaseiden liikuttaminen Suomen alueella pitäisi mahdollistaa. Stubbilta kysyttiin asiasta tänään lehdistötilaisuudessa.

– Lähtisin liikkeelle siitä, että ydinasepelotteen pitää olla meillä Suomessa todellinen. Ja sitähän se on koska Nato käytännössä antaa meille kolme pidäkettä jäsenyytemme myötä, joista ensimmäinen on sotilaat, toinen on ohjukset, eli ammukset ja kolmas on ydinasepelote, joka tulee Yhdysvalloilta.

Stubbin mukaan Suomen liittymissopimusta allekirjoitettaessa pidettiin selvänä sitä, että Suomi on osa ydinase-sateenvarjopelotetta. 
 

17.08: Stubb: Monella tapaa tunteellinen päivä

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kuvailee virkaanastujaispäiväänsä monella tapaa tunteelliseksi presidenttiuransa ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa.

Stubb sanoi, että päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus siitä, että on saanut olla läheistensä kanssa näin suurena päivänä.

Stubb myös kiitteli väistynyttä presidentti Sauli Niinistöä ja tämän puolisoa Jenni Haukiota sekä iloitsi siitä, että sai viettää näiden kanssa tänään paljon aikaa. Stubbin mukaan he saivat vaihdettua paljon ajatuksia siitä, mitä presidentin ja presidentin puolison tehtävät sisältävät.

17.00: Stubb suuntaa ensi viikolla Norjaan tarkastamaan Nato-harjoitukset

Presidentti Alexander Stubb kertoo lehdistötilaisuudessa tulevansa kutsumaan mahdollisimman pian sekä ulkoasiainvalikokunnan että puolustusvaliokunnan keskustelemaan turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. 

– Tulen myös kutsumaan eduskuntaryhmät erikseen käymään ja keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta seuraavien kuukausien aikana, Stubb toteaa.

Stubb kertoo tapaavansa maanantaina Euroopan parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan.

Stubb kertoo, että hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa presidenttinä tulee olemaan 7.3., jolloin hän menee yhdessä Norjan pääministerin kanssa tarkastamaan Nordic Response Nato-harjoitukset Pohjois-Norjassa.

Stubbin mukaan hänen ensimmäinen virallinen valtiovierailunsa tulee olemaan Ruotsissa 23.4.-24.4. 

16.45: Stubbin lehdistötilaisuus alkanut

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on aloittanut ensimmäisen lehdistötilaisuutensa presidenttinä.

16.39: Eero Heinäluoma arvioi Stubbin tulevia haasteita

Konkaripoliitikko Eero Heinäluoma arvioi MTV Uutisten erikoislähetyksessä haasteita, joita Stubb tulee kohtaamaan presidenttinä – katso koko haastattelu:

Heinäluoma: Stubbin eteen tulee pian asia, jossa testataan uusi presidentti ja nykyinen hallitus 6:58
Heinäluoma: Stubbin eteen tulee pian asia, jossa testataan uusi presidentti ja nykyinen hallitus.

15.28: Erikoislähetys jatkuu kello 16.30

MTV Uutisten erikoislähetys jatkuu kello 16.30. Tasavallan presidentti Alexander Stubb pitää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa kello 16.45.

16.14: Niinistö kiittää luottamuksesta

Presidentti Sauli Niinistö on julkaissut viestipalvelu X:ssä viestin, jossa hän kiittää luottamuksesta.

16.04: Viron presidentti odottaa yhteistyötä

Viron presidentti Alar Karis onnittelee "rakasta kollegaa" Stubbia viestipalvelu X:ssä. Hän ei esittänyt yhtä konkreettista kutsua kuin Ruotsin kuningas mutta sanoi toivovansa, että voi pian tavata Stubbin Virossa. Lisäksi Karis sanoi odottavansa innolla Viron ja Suomen syventävän yhteistyötään alueellisen yhtenäisyyden ja vaurauden puolesta.

Karis myös kiitteli Sauli Niinistöä vuosien ystävyydestä ja yhteistyöstä.

–  Kiitos Sauli! Aitäh Sulle! hän kirjoitti X:ssä.

15.56: Kuningas Charles innoissaan Stubbin suhteesta Britanniaan

Myös Britannian kuningas Charles III on huomioinut Stubbin virkaanastujaiset. Britannian Suomen-suurlähetystö on julkaissut kuninkaan tervehdyksen X-tilillään.

Viestissä kuningas sanoi tietävänsä, että presidentti käyttää valtaansa esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja euroatlanttisen turvallisuuden vahvistamiseen. Kuningas kertoi myös olevansa mielissään Stubbin henkilökohtaisesta yhteydestä Britanniaan.

– Siksi toivon, että presidenttikaudellasi maidemme jo valmiiksi läheinen suhde syvenee entisestään, viestissä lukee.

Stubbin puoliso on kotoisin Britanniasta.

15.28: Erikoislähetys jatkuu kello 16.30

MTV Uutisten erikoislähetys jatkuu kello 16.30. Tasavallan presidentti Alexander Stubb pitää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa kello 16.45.

15.24: Stubb päättää puheensa

Stubb päättää puheensa ja kättelee hallituksen sekä virkakunnan edustajat yhdessä puolisonsa kanssa.

15.23: Stubb sanoo kunnioittavansa virkamiesten työtä

Stubb osoittaa sanoja virkamieskunnan edustajille.

– Markkinoimme Suomea maailmalla maana, joka toimii. Harvoin kuitenkaan kerromme, että se toimivuus johtuu isolta osin asiantuntevista ja suoraselkäisistä virkamiehistämme. Entisenä virkamiehenä tiedän työnne merkityksen ja tulen sitä toimiessani kunnioittamaan.

15.18: Stubb pitää puheen

Katso presidentti Alexander Stubbin puhe hänen virkaanastujaisissaan 3:42
Katso presidentti Alexander Stubbin puhe hänen virkaanastujaisissaan.

Stubb vastaa Petteri Orpon puheeseen. Hän kiittää Orpoa onnitteluista.

– Toivotan hallitukselle menestystä haastavassa tilanteessa, pyrkimyksessänne saada Suomen talous kääntymään nousuun. Toimiva talous on turvallisuuden tae.

Stubb sanoo tietävänsä omasta kokemuksestaan, kuinka tärkeää on tasavallan presidentin ja valtioneuvoston sujuva yhteistyö.

– Tämä yhteistyö tulee olemaan puoleltani tiivistä ja mutkatonta.

Stubb sanoo tapaavansa eduskunnan ulkoasian- ja puolustusvaliokunnan ensitilassa. 

15.15: Stubb saapuu tervehtimään hallitusta

Pääministeri Petteri Orpo piti puheen presidentti Stubbin virkaanastujaisissa 2:58
Pääministeri Petteri Orpo piti puheen presidentti Stubbin virkaanastujaisissa.

Stubb saapuu tervehtimään valtioneuvostoa. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää Stubbille puheen.

– Haluan ilmaista valtioneuvoston tahdon tiiviiseen yhteistyöhön kanssanne.

Orpo sanoo Stubbin olleen aina läntisten arvojen puolustaja ja puolustajia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. 

Orpo sanoo Suomessa olevan edessä vaikeat ajat.

– Joudumme tekemään kipeitä ratkaisuja, jotta saamme turvattua seuraaville sukupolville suomalaisen hyvinvoinnin.

– Suomi ja suomalaiset ovat aina pärjänneet vaikeissa ajoissa ja niin me pärjäämme nytkin.

15.13: Stubbia odotetaan puhumaan

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin on määrä saapua tervehtimään valtioneuvostoa. Aikataulu vaikuttaa venyneen, sillä Stubbin oli tarkoitus saapua paikalle kello 15. 

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen mukaan yleensä protokolla on pysynyt hyvin aikataulussa, nyt myöhästymisen syy ei ole tiedossa.

14.57: Presidentti Niinistön verkkosivut on avattu

Presidentti Sauli Niinistön verkkosivut on avattu. Sivuilta on nähtävissä muun muassa hänen ansioluettelonsa.

14.40: Diplomaattikunta onnittelee Stubbia, presidentti puhuu kolmella kielellä

Diplomaattikunta esittää onnittelut Stubbille. 

Subb puhuu diplomaateille englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

Stubb kutsuu itseään "wannabe-diplomaatiksi" saaden yleisön naurahtamaan.

Stubb vetoaa sen puolesta, että tuki Ukrainalle jatkuu.

14.32: Ruotsi kutsuu Stubbin valtiovierailulle

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa onnittelee Stubbia ja kutsuu hänet valtiovierailulle huhtikuussa.

– Astuessanne virkaanne Suomen tasavallan kolmantenatoista presidenttinä lähetän Teille sydämellisimmät onnentoivotukset itseni ja Ruotsin kansan puolesta, kuningas Kaarle Kustaa kirjoittaa Instagramissa julkaistussa viestissä.

Kuningas kutsuu Stubbin puolisoineen valtiovierailulle 23.–24. huhtikuuta Ruotsiin.

14.31: Haukiolla ja Innes-Stubbilla tyylikkäät asut

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb esiintyi tänään presidentti Alexander Stubbin virkaanastujaisseremoniassa tyylikkäästi mustassa kotelomekossa ja mustissa korkokengissä.

Presidentti Sauli Niinistön rinnalla astellut tohtori Jenni Haukio oli pukeutunut niin ikään tyylikkääseen mustaan kotelomekkoon ja mustiin korkokenkiin.

Lue lisää tästä.

14.28: Orpon koko puhe

Pääministeri Petteri Orpo piti puheen Niinistölle 2:38

14.25: Niinistö nauratti protokollamokalla

Niinistö kätteli puheiden jälkeen hallitusta.

 Kättelyssä tapahtui pieni protokollavirhe, kun Niinistö lähti kättelemään aluksi väärässä järjestyksessä. Hän aloitti kättelyn puhemies Jussi Halla-ahosta ja siirtyi hänestä henkilö kerrallaan oikealle. 

Adjutantti keskeytti tilanteen ja hallitus järjestäytyi uudelleen.

– Sitä ei kuitenkaan voi kaikkea oppia, Niinistö totesi saaden salissa aikaan suuren naurunremakan.

Presidentti Niinistölle sattui tyylimoka kättelyvaiheessa – katso hulvaton video 0:27

14.23: Näin Niinistö puhui valtioneuvostolle

Niinistö hyvästeli valtioneuvoston 5:05

14.15: Studiossa vieraana Eero Heinäluoma

MTV Uutisten erikoislähetykseen saapuu vieraaksi europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.

Heinäluoma seurasi seremoniaa eduskunnassa. Hän kuvailee päivän olevan juhlallinen. Heinäluoma toimi puhemiehenä Niinistön kauden alkaessa.

14.10: Petteri Orpo pitää puheen

Pääministeri Petteri Orpo pitää puheen Niinistölle. Orpo sanoo Niinistön aktiivisuuden ja suhteiden olleen Suomelle eduksi.

– Suomalaisille olette ollut pidetty ja arvostettu johtaja. Unilukkari, joka on herätellyt suomalaisia, erityisesti meitä poliittisia päättäjiä, kohtaamaan paljaat totuudet. 

– Toivotan teille ja perheellenne kaikkea hyvää, Orpo sanoo puhee

14.05: Niinistö hyvästelee valtiojohdon

Nyt Niinistö hyvästelee valtioneuvoston sekä ylimpien valtioelinten edustajat.

Päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus, miten hyvin asiat Suomessa ovat.

Niinistö sanoo Suomen pysyvän vahvana.

Niinistö kiittää pääministeri Petteri Orpoa (kok.) yhteistyöstä.

– Monta visaista pulmaa teillä on vielä edessänne.

Niinistö osoittaa tuomarikunnalle kiitokset Suomen korkeasta luottamuksesta oikeusjärjestelmään.

– Hyvät läsnäolijat. Te kaikki ja edustamanne tahot olette osaltanne ja tinkimättömällä työllänne pitäneet Suomen turvallisena, oikeudenmukaisena ja sitä kautta demokraattisena, vahvana, maailmallakin pärjäävänä kansakuntana.

14.03: Vastaehdokkaat onnittelevat Stubbia

Presidenttikisan vastaehdokkaat onnittelevat Stubbia.

– Vaikka sodat ovat maailmanaikaamme vaikuttava asia ja realismi ulkopolitiikan ydintä, ei saa unohtaa, että ulkopolitiikka pyrkii ylläpitämään rauhaa ja puolustamaan arvoja. Hieno puhe Presidentiltämme, kirjoittaa Mika Aaltola.

– Hienoja ja arvokkaita puheita tänään niin presidentti Niinistöltä kuin presidentti Stubbilta. Iloinen siitä, että saan asua maassa, jossa käydään rakentavat, toisiaan kunnioittavat ja demokraattiset vaalit. Samaan aikaan naapurimaassamme vietetään Aleksei Navalnyin hautajaiset… kirjoittaa Li Andersson.

13.58: Sanna Marin onnittelee Stubbia

Entinen pääministeri Sanna Marin onnittelee Stubbia viestipalvelu X:ssä. 

– "Realismia on myös ymmärtää, että maailman suuria haasteita ei voida ratkaista vain sellaisten maiden kanssa, jotka ovat kanssamme samaa mieltä.” 

– Kiitos viisaista sanoista ja hyvästä puheesta tasavallan presidentti Alexander Stubb ja menestystä vaativaan tehtävään! 

Marin kiittää myös presidentti Sauli Niinistöä ja tohtori Jenni Haukiota palveluksesta isänmaan hyväksi.

13.51: Kansa kokoontunut Presidentinlinnan eteen

Kansaa on kokoontunut Kauppatorille seuraamaan Alexander Stubbin kauden alkamista. 

13.45: Niinistö puhuu diplomaateille

Niinistö hyvästelee diplomaatit. Hän saa puheensa päätteeksi aploodit.

 Kroatian suurlähettiläs esittää diplomaattikunnan puheenvuoron.

13.35: Stubbin onnittelukirja avoinna

Kansalaiset kirjoittavat Alexander Stubbin onnittelukirjaan Presidentinlinnalla. 

13.30: Näin Halla-aho puhui Stubbille

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho esitti presidentti Stubbille tervehdyksen 7:37

13.29: Näin Stubb tarkasti kunniakomppanian

Presidentti Stubb tarkasti kunniakomppanian 2:21

13.11: Suora lähetys jatkuu kello 13.55

MTV Uutisten erikoislähetyksessä pidetään hetken tauko. Presidenttiparit ovat tällä hetkellä Presidentinlinnan sisätiloissa ottamassa vastaan tervehdyksiä.

Suora lähetys jatkuu kello 13.55.

13.07: Presidenttiparit poistuvat parvekkeelta

Presidenttiparit poistuvat parvekkeelta ja siirtyvät Presidentinlinnan sisätiloihin ottamaan vastaan tervehdyksiä.

Viimeisenä parvekkeelta poistuu Stubb, hän vilkuttaa kansalaisille.

13.05: Stubb ja Niinistö ovat tervehtimässä kansalaisia

Stubb ja Niinistö ovat puolisoineen Presidentinlinnan parvekkeella tervehtimässä kansaa.

Kansa hurraa parvekkeen alapuolella.

MTV Uutisten erikoislähetyksen kuvassa on häiriöitä, pahoittelemme vikaa.

13.03: Stubb ja Niinistö saapuvat Presidentinlinnalle

Stubb ja Niinistö ovat saapuneet Presidentinlinnalle ja siirtyvät kohta toisen kerroksen parvekkeelle tervehtimään kansalaisia yhdessä puolisoidensa kanssa.

13.01: Seuraavaksi tervehdyksiä Presidentinlinnalla

Stubb ja Niinistö saapuvat Presidentinlinnalle kello 13 jälkeen, jossa he tervehtivät yleisö presidentinlinnan parvekkeelta yhdessä puolisoidensa kanssa.

Tervehdyksien jälkeen MTV Uutisten lähetyksessä pidetään pieni tauko ja erikoislähetys jatkuu kello 13.55.

13.00: Koko Alexander Stubbin virkaanastujaispuhe

Kuuntele Alexander Stubbin virkaanastujaispuhe sanasta sanaan 13:18

12.58: Niinistö ja Stubb poistuvat

Niinistö ja Stubb poistuvat paikalta. Yleisö hurraa.

– Hyvä Sauli, hyvä Alex, yleisöstä kuuluu.

Stubb nostaa hattua yleisölle. Tämän jälkeen Stubb ja Niinistö astuvat autoon, joka kuljettaa heidät Presidentinlinnaan.

12.56: Stubb tarkastaa kunniakomppanian

Tasavallan presidentti Alexander Stubb tarkastaa kunniakomppanian. Porilaisten marssi soi jälleen. 

– Hyvää päivää kunniakomppania, Stubb tervehtii.

Komppania tervehtii takaisin.

12.50: Haukio ja Ines-Stubb poistuvat

Tohtori Jenni Haukio ja tasavallan presidentin Alexander Stubbin puoliso Suzanne Innes-Stubb poistuvat yhdessä paikalta.

12.46: Stubb ja Niinistö poistuvat

Stubb ja Niinistö ovat poistuneet eduskunnan salista. He siirtyvät eduskuntatalon ulkopuolelle, jossa seuraavaksi Stubb tarkastaa kunniakomppanian.

12.45: Halla-ahon puhe päättyy

Halla-ahon puhe päättyy. Hän sanoo eduskunnan tukevan Stubbia työssä. 

12.45: Halla-aho kehuu Stubbia

Halla-aho sanoo Stubbin positiivisen luonteen ja kielitaidon olevan hyväksi presidentille.

12.44: Halla-aho puhuu presidentinkampanjasta

Halla-aho kommentoi Stubbin presidentinkampanjaa.

– Kävitte loppumetreille asti reilun ja asiapitoisen vaalikampanjan, joka ymmärrettävästi keskittyi ulko- ja etenkin turvallisuuspolitiikkaan.

12.42: Niinistön koko puhe

Sauli Niinistö puhui viimeisen kerran eduskunnalle 11:10

12.38: Halla-aho esittää Stubille tervehdyksen

– Esitän teille eduskunnan puolesta kunniottavan tervehdyksen ja kunnioituksen vakuutuksen.

– Eduskunnan ja omasta puolestani toivotan parhainta onnea ja menestystä vaativaan tehtäväänne.

12.37: Näihin sanoihin Stubb päättää puheensa

Stubb päättää puheensa.

– Lupaan kuunnella, keskustella ja välittää. Lupaan taistella sen puolesta, että Suomi on jatkossakin hyvä maa - maailman paras maa meille suomalaisille. Kiitos.

12.36: Stubb puhuu lupauksista

– Ryhdyn nyt kaikin voimin ja päättäväisesti edistämään kansamme menestystä.

Stubb lupaa puolustaa demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota.

12.36: Stubb lainaa ystäväänsä

Stubb lainaa puheessaan ystävältään saamaansa viestiä. 

– Sinä tiedät minun ajattelevan aina niin, että loppujen lopuksi on enemmän asioita, jotka yhdistävät kuin erottavat. 

12.35: Stubb puhuu arvoista

Stubb puhuu arvoista. Hän varoittaa kahtiajakautumisen vaaroista.

12.34: Stubb puhuu yhteiskunnan kulmakivistä

Stubbin sanoo suomalaisen yhteiskunnan kulmakivien olevan luottamus, oikeudenmukaisuus ja yhteisöllisyys.

12.32: Stubb sanoo Suomen olevan rauhaa rakastava kanssa

Stubb sanoo viime aikona julkisen keskustelun olleen "kovin sotaisaa".

– Puhumme paljon aseista, ammuksista ja armeijoista. Tämä johtuu tietenkin siitä, että elämme maailmassa, jossa soditaan niin Euroopassa, Lähi-Idassa kuin Afrikassakin.

Stubb sanoo Suomen olevan rauhaa rakastava kanssa. Hän sanoo presidentin päätehtävän olevan pitää huolta siitä, että Suomessa säilyy rauha.'

– Sen lupaan tehdä.

12.30: "Suomi on kokoaan suurempi toimija maailmassa"

Stubb sanoo uuden mailmanjärjestyksen rakentamiseen menevän aikaan.

– Tulemme näkemään niin vallan alueellistumista kuin epäpyhiä liittolaisuuksia.

Stubbin mukaan Suomen on oltava valppaana.

– Suomi on kokoaan suurempi toimija maailmassa. Pystymme esimerkillämme ja toimintavallamme vaikuttamaan siihen, millaiseksi uusi maailmanjärjestys muuttuu.

Stubb sanoo Suomen olevan luotettava kumppani kaikkiin ilmansuuntiin.

12.27: "Edessämme on uusi aikakausi"

– Edessämme on uusi aikakausi, Stubb sanoo.

Hän sanoo Venäjän hyökkäyssodan lopettaneen kylmän sodan aikakauden.

12.26: Stubb kiittää Niinistöä ja Haukiota

Stubb kiittää Niinistöä arvokkaasta työstä.

– Teitte väsymättä työtä meidän hyväksemme.

 Hän esittää kiitoksensa myös tohtori Jenni Haukiolle.

12.25: Tasavallan presidentti Alexander Stubbin virkaanastujaispuhe

Stubb aloittaa puheensa kertomalla hoitavansa tehtävää nöyränä ja kiitollisena.

– Nöyränä sen edessä, että olen saanut valtakirjan ja vastuun tähän vaativaan tehtävään suoraan Suomen kansalta. Kiitollisena siitä, että saan palvella rakasta isänmaatamme näinä vaikeina aikoina.

Stubb sanoo vaalien suurimman voittajan olevan suomalainen demokratia.

– Me näytimme maailmalle, että demokratiaa voidaan toteuttaa rakentavassa ja toista kunnioittavassa hengessä. Olkaamme siitä ylpeitä.

12.24: Stubb on Suomen tasavallan presidentti

Stubb on nyt Suomen tasavallan presidentti.

12.24: Stubb antaa vakuutuksen

Virkaan astuva presidentti Alexander Stubb antaa vakuutuksen. 

Virkaan astuva presidentti Alexander Stubb antaa vakuutuksen 1:32

12.18: Halla-aho kiittää Niinistö ja Haukiota

Puhemies Halla-aho osoittaa puheessaan kiitoksensa Niinistölle ja Haukiolle.

Hän toivottaa Niinistölle voimia ja terveyttä jatkoon.

12.16: Puhemies Halla-aho pitää puheen

Puhemies Jussi Halla-aho pitää puheen. Hän kiittää Niinistöä vastuullisesta työstä myrskyisinä aikoina.

12.15: Koko Niinistön puhe

Niinistön puhe on ohi. Voit lukea sen kokonaan tästä. 

12.14: Niinistö puhuu Stubbille

Niinistö osoittaa sanansa Stubbille.

Tämän tulette kokemaan – kansan kosketus on unohtumaton. Kansalle haluan esittää kauniin kiitoksen, kohdalleni osui saada kosketuksenne. Teille, uusi presidenttimme: olemme mukananne.

– Toivotan Teille voimia ja viisautta näinä arvaamattomina aikoina. Uskon Teidän saavuttavan kiitokset luottamuksen luomisesta, oikeudentuntoisesti ja vastuullisesti.

12.13: Niinistö osoittaa sanat kansanedustajille

– Moni meistäkin on jäänyt kummastelemaan, miten Suomi on ollut pitkään kärkijoukossa, mitataanpa maailmalla mitä tahansa hyvää.

– Jotain kummaa siinä on, kun on oltu vähän vaatimattomia ja sellaisia, että jalat maassa vaan. Vai siinäkö on menestyksen syy – tässä perisuomalaisuudessa? 

– Kyllä tämä maa on arvoilla rakennettu. Luottamuksella itseensä ja toisiinsa. Ottaen vastuun itsestään ja muista, kukin mittansa mukaan, ja tuntemalla, mikä on oikein tai väärin. Sellainen on maailman onnellisin kansa.
 

12.10: Niinistö puhuu Natosta

Niinistö puhuu Natosta.

– Monien mielestä meidän olisi pitänyt hakeutua Natoon jo ajat sitten. Se oli arvokasta ajattelua. 

– Siihen ei tosin olisi ollut yksituumaisuutta, tuskin edes enemmistöä, ennen kevättä 2022. Jälkikäteen voisi todeta, että haettiin, kun se osoittautui välttämättömäksi. Samaten vaikuttaa, ettei mitään korvaamatonta kuitenkaan sitä ennen menetetty.

12.09: Presidentti Halonen yleisössä

Presidentti Halonen seuraa eduskunnassa seremoniaa.

12.08: Haukio ja Ines-Stubb yleisössä

Jenni Haukio ja Suzanne Innes-Stubb seuraavat seremoniaa eduskunnassa.

12.07: "Suomi on ollut joukkuetoimija"

– Suomi on ollut joukkuetoimija. Pienten maiden tavoin korostamme monenkeskisyyttä ja YK:n asemaa. 

12.05: "Mikään ei ole muuttunut"

– Mikään ei ole muuttunut. Tällä tarkoitan ihmismielen sisintä, tunteita ja tuntemuksia. Ne kaikki ovat tuttuja vuosituhansien takaa: rakkaus/viha, kateus/myötätunto, vallanhimo/alistuminen, sotaisuus/rauhantahto ovat kaikki kuvattu vaikkapa jo hellenistisessä kirjallisuudessa, Niinistö lausuu.

12.03: Niinistö puhuu eduskunnalle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää viimeisen puheen eduskunnalle.

– Arvoisa puhemies, arvoisat Suomen kansan edustajat. Kaikki on muuttunut – eikä mikään ole muuttunut. Elämme uudenlaista ajanjaksoa. Ihmisten mielissä sanat sota, rauha ja turvallisuus ovat nyt painokkaasti läsnä. Kaikkien olemista varjostavat ilmastonmuutoksen vaikutukset. 

12.01: Niinistö ja Stubb saapuvat

Niinistö ja Stubb saapuvat virkaanastujaisseremoniaan.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kertoo seremonian etenemisestä.

12.01: Virkaanastujaisseremonia alkaa

Ministerit ovat siirtyneet miniseriaitioon, virkaanastujaisseremonia alkaa. 

11.57: Orpo eduskunnassa

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on eduskunnassa. 

11.56: Poliiseja katukuvassa

Poliiseja näkyy katukuvassa, myös esimerkiksi Musiikkitalon katolla.

11.55:  Presidentit siirtyvät eduskuntaan

Niinistö ja Stubb siirtyvät eduskuntaan.

11.53: Niinistö tervehtii

– Hyvää päivää Kaartin kunniakomppania, Niinistö sanoo.

Komppania vastaa tervehdykseen.

11.52: Niinistö tarkastaa kunniakomppanian

Suora lähetys: Niinistö tarkastaa kunniakomppanian. Porilaisten marssi soi.

Sauli Niinistö tarkasti kunniakomppanian viimeisen kerran 2:37

11.51: Kansaa on saapunut keskustaan

11.48: Niinistö ja Stubb matkalla eduskuntaan

Stubb ja Niinistö ovat matkalla eduskuntaan samalla autolla.

Niinistö ja Stubb lähtivät matkaan Presidentinlinnalta kohti eduskuntaa 0:57

11.46: Poliisit valmistautuvat Niinistön ja Stubbin liikkumiseen

11.44: Mitä presidentin työstä ei näy?

– Presidentin työ ei ole työ, vain koko elämä, toteaa Niinistön entinen viestintäpäällikkö, nykyinen Miltonin johtava neuvonantaja Katri Makkonen.

Makkosen mukaan presidentin pitää tietää koko ajan mitä tapahtuu tai on tapahtumassa.

11.42: Haukio ja Innes-Stubb saapuvat autolle

Niinistön puoliso rouva Jenni Haukio ja Stubbin puoliso Suzanne Innes-Stubb poistuivat Presidentinlinnalta autosaattueessa.

11.41: Yleisö odottaa Presidentinlinnan ulkopuolella

MTV Uutiset haastattelee yleisöä Presidentinlinnan ulkopuolella

9- ja 11-vuotiaat pojat kertovat saapuneensa katsomaan vallan vaihtumista. Mitä mieltä pojat ovat tulevasta presidentistä?

– Osaa puhua paljon, aika montaa kieltä, 11-vuotias Adrian kommentoi.

Adrian muistaa Niinistön olleen presidenttinä kiusaamista vastaan.

Kansalaiset odottavat Presidentinlinnan edessä nähdäkseen vilauksen Niinistöstä ja Stubbista 4:58

11.38: Sanna Marin saapunut eduskuntaan

Entinen pääministeri Sanna Marin on saapunut eduskuntaan.

11.35: Lähetyksessä vieraana Katri Makkonen

Niinistön entinen viestintäpäällikkö, nykyinen Miltonin johtava neuvonantaja Katri Makkonen on saapunut vieraaksi studioon. 

– Tänään on nostalginen olo, vaikka on jo 2019 siirtynyt muihin töihin.

11.28: Eduskuntataloon saapunut kunniavieraita

Eduskunnan lehtereille on saapunut kunniavieraita.

 

11.22: Tällainen on tunnelma eduskunnassa

Eduskunnassa on pientä jännitystä ja juhlava, odottava tunnelma, raportoi toimittaja Alec Neihum.

Kello 11.50 väistyvä presidentti Niinistö tarkastaa kunniakompanjan eduskunnan ulkopuolella ja tämän jälkeen pitää väistyvän puheen eduskunnalle.

11.22: Presidentinlinnalla punainen matto

Presidentinlinnan eteen on rullattu punainen matto. 

11.12: Niinistö on saapunut Presidentinlinnalle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat saapuneet Presidentinlinnalle.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio saapuivat Presidentinlinnaan 0:45

11.10: Alexander Stubb on saapunut Presidentinlinnalle

Alexander Stubb on saapunut Presidentinlinnalle. Stubb vilkutti kameroille hymyssäsuin.

11.09: Millainen presidentti Stubbista tulee?

Lehtimäki ei usko, että Stubbilla on ongelmia ulkopoliittisten linjojen luomisessa ja kansainvälisten suhteiden luomisessa. 

Lehtimäen mukaan Stubbin tulee rakentaa uusi omannäköinen presidenttiys.

11.06: Halusiko Stubb takaisin kotimaan politiikkaan?

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uskoo Stubbilla aidosti olleen ajatus, että hän ei palaa kotimaan politiikkaan. 

Lehtimäen tietojen mukaan Stubbia olisi kiinnostanut EU-komissaarin paikka.

11.02: Millainen Stubbin poliittinen ura on?

Stubbin poliittinen ura voidaan MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen mukaan jakaa kahteen osaan.

Ulkopolitiikkassa Stubb suoritui erinomaisen hyvin, arvioi Lehtimäki.

– Selvästi sisäpolitiikan mutapaini ja sen kovuus sekä mitä niissä tehtävissä vaaditaan, se oli hänelle varmaan yllätys.

11.01: Kunniakomppania Presidentinlinnalla

Kunniakomppania ennen tasavallan presidentin virkaanastujaisseremonia Presidentinlinnalla Helsingissä.

10.59: Miten Niinistö suhtautuu kautensa päättymiseen?

Miten Niinistö suhtautuu kautensa päättymiseen? MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen mukaan tästä saatiin viitteitä eilisessä viimeisessä tiedotustilaisuudessa.

– Oli melko helpottuneen oloinen, jo kohta vapaa herra, joka katselee rauhassa aika pitkäänkin todennäköisesti mihin tässä alkaa, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

10.55: Millaisia puheita kuullaan päivän aikana?

Väistyvä presidentti sekä uusi presidentti pitävät erilaisia puheita päivän aikana. 

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sanoo odottavansa puheissa viittauksia kansainväliseen vaikeaan tilanteeseen.

– Toivottavasti tulee myös jotakin toivon viestiä.

10.52: Suora lähetys on käynnissä

MTV:n erikoislähetys presidentti Alexanderin Stubbin virkaanastujaisista on käynnistynyt. 

Lähetyksessä seurataan sekä uuden että vanhan presidentin saapumista presidentinlinnasta eduskuntaan ja siellä pidettävää virkaanastujaisseremoniaa.

10.50: Eduskunnassa valmistaudutaan

Näin eduskunnassa valmistaudutaan arvokkaaseen päivään.

10.29: Miksi suomalaiset haluavat vahvan presidentin?

Tutkimukset osoittavat, että suomalaiset haluavat vahvan presidentin, joka on arvojohtaja.

– Suomalaiset toivovat, että presidentti ottaisi paljon erilaisia rooleja, kertoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Haaviston mukaan suomalaisten suurimmat toivomukset ovat, että presidentti olisi hyvä kansakunnan keulakuva, ulkosuhteiden ammattilainen ja vahva arvojohtaja. 

Miksi suomalaiset haluavat vahvan presidentin? 9:25

10.09: Tällainen on Stubbin kabinetti

Alexander Stubbin tulevaksi kansliapäälliköksi on nimitetty valtiotieteiden maisteri Lauri Tierala.

Stubb tulee nimittämään kabinettiinsa myös seuraavat henkilöt:

  • Juha Rainne, oikeudellinen neuvonantaja
  • Aliisa Tornberg, ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja
  • Rasmus Hindrén, puolustuspoliittinen neuvonantaja (5. maaliskuuta alkaen)
  • Mari-Kaisa Brander, viestintäpäällikkö
  • Ville Brummer, rauhanvälityksen neuvonantaja (18.3. alkaen)
  • Tuomas Telkkä, kotimaan asioiden neuvonantaja

Alexander Stubb astuu virkaan ylihuomenna - tänään hän julkisti lähimpien avustajiensa nimet 3:01
Tällainen on Stubbin kabinetti.

8.48: Uutispäätoimittaja: Stubb joutuu lunastamaan paikkansa Suomen tasavallan presidenttinä

MTV:n uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen arvioi Huomenta Suomen uutisissa tänään virkaanastuvaa tasavallan presidenttiä Alexander Stubbia, joka ei aloita tehtäväänsä samanlaisessa suosiossa kuin Sauli Niinistö aikoinaan. 

– Niinistö jättää tasavallan presidentin paikkansa äärimmäisen suosittuna, ja hänethän valittiin kaksi kertaa presidentiksi suurella äänimäärällä. Stubb taas valittiin melko niukalla erolla Haavistoon nähden. Hän joutuu lunastamaan paikkansa Suomen tasavallan presidenttinä. 

Loput Ahtiaisen arviosta pääset lukemaan tästä linkistä

7.55: Näin päivä etenee

Päivän aluksi Niinistö ja Stubb saapuvat yhdessä Presidentinlinnasta Eduskuntatalolle, missä Niinistö tarkastaa kunniakomppanian.

Juhlallisuudet huipentuvat puolen päivän jälkeen eduskunnassa, kun Stubb antaa presidentin juhlallisen vakuutuksen täysistunnossa.

Sekä Niinistö että Stubb puhuvat, ja eduskunnan vastauksen antaa puhemies Jussi Halla-aho (ps.).

Täysistunnon jälkeen presidentit siirtyvät Eduskuntatalon edustalle, missä Stubb vuorostaan tarkastaa kunniakomppanian. Sen jälkeen molemmat presidentit palaavat Presidentinlinnaan ja tervehtivät puolisoineen yleisöä Linnan parvekkeelta.

Lue myös:

    Uusimmat