Näin voi käydä, jos syöt joka päivä ibuprofeenia

Yleisesti käytetyn ibuprofeenin käyttöön voi liittyä erinäisiä haittavaikutuksia. Käsikauppalääkkeitä ei pitäisikään syödä jatkuvasti. Mikäli kipu ei hellitä, on oireilun syy ja hoito syytä arvioida lääkärin vastaanotolla.

Käsikaupassa myytävät kipulääkkeet ovat helposti ostettavissa, mutta se ei tarkoita, että niitä kannattaisi popsia mielin määrin. Ilman reseptiä saatavilla olevilla kipulääkkeillä on sama teho ja samat haitat kuin reseptilääkkeillä.

Tilapäisen kivun hoitoon käytetyistä lääkkeistä ibuprofeeni on yleisin. Sitä myydään muun muassa valmistenimillä Burana sekä Ibumax. Ibuprofeenin päivittäinen käyttö voi pitkällä tähtäimellä aiheuttaa erinäisiä oireita. Osa haitoista saattaa ilmaantua jo kuukauden intensiivisen kuurin jälkeen.

1. Ruoansulatuskanavan vauriot

Yleisimmät ibuprofeenin haittavaikutukset kohdistuvat ruoansulatuselimistöön, sillä tulehduskipulääkkeet estävät mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotantoa.

Heikentynyt suojaus vaikuttaa elimistön kykyyn sulattaa ruokaa, mistä voi seurata muun muassa närästystä, pahoinvointia, röyhtäilyä tai vatsakramppeja. Jatkuva ibuprofeenin käyttö voi johtaa suoliston tai mahan haavaumaan ja verenvuotoon, heikentää munuaisten toimintaa sekä aiheuttaa maksavaurion.

2. Kuulo

Pitkäaikainen ibuprofeenin käyttö voi aiheuttaa tinnitusta eli korvien soimista. Tämä voi Best Life -sivuston haastatteleman yleislääkäri Bayo Curry-Winchellin mukaan johtua siitä, että lääke vähentää sisäkorvassa kiertävän veren määrää.

Vuosia jatkunut ibuprofeenin säännöllinen käyttö on yhdistetty yhdysvaltalaistutkimuksessa suurentuneeseen kuulonheikentymän riskiin.

3. Päänsärky

Voi tuntua ristiriitaiselta, että päänsäryn hoitoon käytetty lääke aiheuttaa päänsärkyä, mutta näin joka tapauksessa on. Tämä johtuu siitä, että ibuprofeeni ja muut särkylääkkeet muuttavat aivoissa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa. Lopputuloksena voi olla jokapäiväinen päänsärky.

Kelle tahansa tulehduskipulääkkeitä käyttävälle voi kehittyä niin sanottu särkylääkepäänsärky, jos tabletteja napsii useammin kuin kolmena päivänä viikossa pidempään kuin kolmen kuukauden ajan.

4. Sydänongelmat

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy kohonnut sydäninfarktin vaara. Lääkkeiden on huomattu voivan nostaa infarkteille altistavaa verenpainetta. Lisäksi ibuprofeeni voi pitkäaikaisessa käytössä heikentää verenpainelääkkeiden vaikutusta.

Sydän- ja verisuonisairauksia potevien olisikin syytä keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen ibuprofeenin ottamista.

Lue myös:

    Uusimmat