Näin vanhuksilta huijataan rahat – Sopivat uhreiksi, koska luottavat ihmisiin

Luottavaisia vanhuksia on helpompi huijata kuin nuorempia ja kyynisempiä sukupolvia. Näin kertoo Daily Herald, jonka jutussa esitellään tekaistujen arpajaisvoittojen surullisia seurauksia. Valheisiin haksahtaminen voi kiristää perheiden välejä, kun vanhukset pelkäävät hoitokotiin joutumista ja aikuiset lapset ottavat hallintaan vanhempiensa raha-asioita.

82-vuotias yhdysvaltalaisnainen sai vuoden 2010 maaliskuussa puhelinsoiton mieheltä, joka esitteli itsensä FBI-agentiksi. "Agentti" kertoi, että nainen oli voittanut puolisoineen arvonnassa 125 000 dollaria. Rahojen siirtämistä varten soittaja selitti tarvitsevansa pariskunnan tilitiedot. Nainen antoi ne.

Tämän jälkeen mies soitteli edelleen muutaman kerran viikossa päivittääkseen tilannetta ja neuvoakseen, kenelle naisen itsensä pitäisi lähettää shekkejä, jotta palkintorahat saataisiin hyvitettyä.

Muutaman kuukauden jälkeen nainen tajusi, että koko juttu oli vedätystä. Pariskunta oli kuitenkin menettänyt jo yli 200 000 dollaria, kaikki säästönsä. Kotikin oli vaarassa mennä alta.

Huijaukset yleistyvät

Edellisen kaltaiset tilanteet ovat yhä yleisempiä. Yhdysvalloissa valitukset vastaavanlaisista kuluttajapetoksista ovat nousseet 33 prosenttia seitsemässä vuodessa (tieto vuodelta 2011). Monet huijatuista ovat iäkkäitä ihmisiä.

Petkuttamaan pyritään muun muassa valearpajais- ja lottovoitoilla sekä pyytämättömillä remonteilla. Yhdysvalloissa on myös suosittua kiristää ihmisiä keksityllä, henkilökohtaisella hädällä – "maksa, niin lapsenlapsesi pääsee vapaaksi ulkomaalaisesta vankilasta".

Taloudellisten vaikeuksien lisäksi huijatuksi joutuminen aiheuttaa tunnemyrskyn koko perheelle. Usein aikuiset lapset päättävät sotkun selvittämiseksi ottaa ohjat omiin käsiinsä ja alkaa kontrolloida vanhempiensa raha-asioita.

– On kiusallista ja vaikeaa, kun lapsesta yhtäkkiä tulee vanhempi, yleinen syyttäjä Lisa Madigan sanoi Daily Heraldille.

Hyviä uhreja, koska luottavat ihmisiin

Huijarit saalistavat iäkkäitä ihmisiä, koska he ovat usein kotona, helpommin tavoitettavissa ja nuorempaa sukupolvea luottavaisempia. Lisäksi vanhukset voivat olla yksinäisiä tai kärsiä alkavasta muistisairaudesta.

Täysin terveet ja kirkasjärkisetkin seniorit voivat toki joutua taitavien "ammattilaisten" vedättämiksi: seriffi Kevin Williams muistutti Daily Heraldille, että nykyiset vanhukset ovat kasvaneet aikana, jolloin ihmisiin luotettiin.

– Ennen vanhaan auton ja autotallin ovet saattoi jättää auki. Jos jostain lyötiin kättä päälle, sitä pidettiin lupauksena. Enää maailma ei ole samanlainen, rikosten ehkäisyn asiantuntija Cherie Aschenbrenner Elginin poliisilaitokselta lisäsi Daily Heraldille.

Aschenbrenner kertoi, että huijatuiksi joutuneet vanhukset soittavat poliisille vain harvoin, sillä he häpeävät asiaa tai haluavat välttää ilmoituksesta seuraavaa hässäkkää.

– Ei haluta vaivata poliisia tai mennä oikeuteen. Väitetään, ettei osata tietä oikeustalolle. Pelätään kostoa tai sitä, että lapset alkavat harkita vanhempiensa vanhainkotiin laittamista, Aschenbrenner selitti.

"Isä luulee heitä ystävikseen"

Joskus huijatuksi joutuminen todella on varoitusmerkki heikkenevästä terveydestä.

Rose Youngin isä oli tuhlannut muutamien vuosien aikana noin 35 000 dollaria hämäräperäisiin ihmisiin ja organisaatioihin. Hänen väitettiin voittaneen suuria rahasummia tai autoja ja pystyvän lunastamaan palkinnot ulkomailta vain antamalla sitä varten ensin itse rahaa.

Kuten monia muitakin huijatuiksi joutuneita vanhempia, myös Youngin isää oli vaikea suostutella lääkäriin. Young joutui selittämään isänsä tilanteen salaa neurologille, joka lopulta sai miehen myönnytettyä tutkimuksiin.

Tutkimuksissa selvisi, ettei Youngin isä pystynyt enää huolehtimaan omista rahoistaan. Niinpä Young teki itsestään oikeuden päätöksellä isänsä huoltajan ja rahojen hallitsijan. Prosessi kesti monta kuukautta ja koetteli heidän läheisiä välejään.

Kerran Young tunsi syyllisyyttä isänsä rahojen hallinnasta ja antoi tälle 15 000 dollaria. Isä lähetti niistä suurimman osan Jamaikalle ilmeisesti "pelivoittoja lunastaakseen". Edes se ei tunnu estävän miestä, ettei luvattuja rahoja tai voittoja ole koskaan tullut.

– Isäni on yksinäinen. Kun hän istuu kotona ja saa typeriä puheluja ihmisiltä, jotka muka tarjoavat hänelle kaikenlaisia kivoja juttuja, hän luulee heitä ystävikseen. Minun hän taas uskoo yrittävän viedä rahansa. Vaikka hän varmaan nyt tietää, etten ole tässä pahis, siinä kesti kauan, Young sanoi Daily Heradille.

Pari vuotta sitten monien huijausvalitusten kohde, yhdysvaltalainen suoramarkkinointiyhtiö Publishers Clearing House, sopi 31 Yhdysvaltain osavaltion kanssa rajoittavansa rahamäärää, jota yli 65-vuotiaat ihmiset voivat käyttää yrityksen kilpailuihin. Yritys lupasi myös lopettaa harhaanjohtamasta ihmisiä uskomaan, että jos kilpailuihin käyttää enemmän rahaa, niin mahdollisuudet voittaa kasvavat.

Lähde: Dailyherald.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja