Kuluttajia vedätetään – tunnista riskitilanteet

Tuula Sario kertoo esimerkkejä palautteesta, jota Suomen Kuluttajaliitto ihmisiltä saa. Tunnista tilanteet etukäteen ja vältä astumasta ansaan!

Epämääräinen matkapuhelinliittymä

Viime aikoina tietoomme on tullut useampia tapauksia, joissa matkapuhelinoperaattorilta on soiteltu vanhoille ihmisille. Aggressiivinen nuori miesmyyjä on onnistunut myymään vanhuksille paketteja, jonka myötä heidän lankapuhelinliittymänsä on katkaistu.

Vanhat ihmiset ovat usein lankaliittymistään riippuvaisia. Yllätys on ollut suuri, kun lankapuhelin on yhtäkkiä mykistynyt, ja postista on alkanut tulla uuden operaattorin materiaalia.

Nokkelat puhelinmyyjät

Ongelmat näyttäytyvät kärjistetyimpinä puhelinmyyntialalla. Sieltä soitellaan yksinäisille vanhoille ihmisille, jotka ostavat mitä vain, kun toinen on tarpeeksi kiltti.

Sitten omaisilta tulee meille puheluita, että "Haloo, mummo on sokea, ja nyt hänelle tulee aikakauslehti".

Älä luovuta kännykkänumeroasi!

Ihmisillä on kauhea vimma osallistua internetissä erilaisiin kilpailuihin. Houkuttimena voi olla vaikka älykkyystesti, jonka yhteydessä pyydetään antamaan kännykkänumero, jotta voi saada palkinnon.

Testin ohessa lukee pienellä printillä, että numeron antaessasi saat maksullisia kysymyksiä matkapuhelimeesi. Seuraava kännykkälasku onkin sitten kymmenkertainen. Vaikka et avaisi viestejä, ne maksavat 6 euroa kappale.

Tämä on silkkaa huijausta ja näppärä keino saada rahaa. Kun tekijät jäävät kiinni, he perustavat uuden firman uudella nimellä. Älä siis ikinä anna kännykkänumeroasi minnekään. Jos on pakko osallistua johonkin kilpailuun, laita siihen lankanumero.

Epätoivo myyntivalttina

Sellainen myynti, jolla vedotaan johonkin ihmisen sairauteen tai heikkouteen, on julmaa. Kuluttajille myydään kaikkea aina potenssivalmisteista hiustenlähtöä ehkäiseviin tuotteisiin. Näihin myös langetaan paljon.

Ensimmäinen tilaus voi olla muka ilmainen, mutta sitten postissa alkaa tulla kuukausittaisia paketteja, jotka maksavat. Kun yrität soittaa kyseisen yrityksen puhelinnumeroon, siellä ei vastata tai puhelu yhdistyy ulkomaille.

Juttu on uusinta syyskuulta 2010.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja